20 de lucruri pe care nu le știai despre cutremure

20 de lucruri pe care nu le știai despre cutremure
Publicat: 19/04/2016, 10:38

Iată 20 lucruri pe care nu le stiai despre seisme:

1. Aproximativ 80% din totalul cutremurelor se produc de-a lungul Cercului de Foc al Pacificului, bordură care delimitează Pacificul, iar aici se află nu mai puțin de 452 de vulcani, aproximativ 75% din totalul vulcanilor activi și adormiți de pe Terra. Evenimentele naturale pentru erupțiile sau impactul meteoriților pot provoca seisme, dar majoritatea au loc din cauza mișcărilor plăcilor continentale.

2. Suprafața pământului este formată din 20 de plăci care se mișcă constant.Presiunea crește în cazul alunecării unei plăci, fapt care poate provoca o rupere a scoarței terestre, generând cutremure.

3. În fiecare an se produc aproximativ 1,3 milioane de seisme, majoritatea cu o magnitudine de 2,9 sau mai mică.

4. Numai în California se produc aproximativ 10.000 de cutremure pe an.

5. Cutremurele ucid anual aproape 8.000 de oameni. Se estimează că în ultimii 4.000 de ani, și-au pierdut viața din cauza seismelor aproximativ 13 milioane de oameni.

6. Seismele sunt cauzate în principal de faliile geologice, dar pot fi provocate și de alunecările de teren, de testele nucleare și testele cu rachete și în urma activității vulcanice.

7. Cutremurele pot trezi vulcanii, așa cum s-a întâmplat în cazul Muntelui Sf. Elena din SUA în 1980, sau în cazul Muntelui italian Etna, care a erupt brusc în 2002.

8. În fiecare an, are loc cel puțin un cutremur cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter.

9. Un seism poate elibera de sute de ori mai multă energie decât o bombă nucleară, precum cea care a lovit Hiroshima, în Japonia, în 1945.

10. Seismele care se produc într-o parte a Terrei pot zgudui cealaltă parte a planetei.Cercetătorii care au studiat cutremurul din 2004, cel care a generat tsunamiuri în Oceanul Indian, au descoperit că seismul a slăbit cel puțin o porțiune din falia San Andreas din California.Cutremurul din 1960 din Chile a generat trepidații timp de mai multe zile pe întreaga suprafață a Pământului.

11. Cel mai ucigaș cutremur care a lovit vreodată Pământul, atestat prin documente, a avut loc pe 23 ianuarie 1556, în provincia Shansi din China.Se estimează că atunci și-au pierdut viața 830.000 de persoane.

12. Cel mai violent seism care ar fi avut loc, conform mitologiei si traditiei orale, s-ar fi produs în anul 1201 în estul Mediteranei.Atunci ar fi murit peste un milion de persoane.

13. Cutremurul cu cea mai mare magnitudine, de 9,5, a fost înregistrat în Chile, pe data de 22 mai 1960.Cel mai mare seism care a lovit SUA a avut o magnitudine de 9,2 și a lovit Prince William Sound în Alaska, pe 28 martie 1964.

14. Cea mai gravă alunecare de teren generată de un cutremur a avut loc în anul 1920 în provincia Kansu din China.Alunecarea de teren a ucis aproximativ 200.000 de persoane.Cel mai mare tsunami generat vreodată de un cutremur s-a produs în Japonia în anul 1771, valurile atingând o înălțime de 85 de metri.

15. Unii oameni de știință consideră că animalele pot simți trepidațiile care preced un seism, în timp ce alții afirmă că animalele pot detecta semnalele electrice generate de deplasarea plăcilor.

16. Falia San Andreas din SUA se deplasează cu aproape 6 cm pe an.Cu această viteză, San Francisco și Los Angeles vor sta alături în 15 milioane de ani.

17. Cutremurul care a avut loc în 2011 în Japonia a mișcat masa Terrei spre centru, provocând o accelerare a mișcării de rotație a planetei și o scurtare a zilei cu 1,6 microsecunde.Seismul din 2004 din Sumatra a scurtat ziua cu 6,8 microsecunde.

18. Soarele și Luna pot, de asemenea, să genereze trepidații în scoarța terestră.Se știe de mult că Luna și Soarele creează „valuri” în scoarță, o versiune mai mică a valurilor oceanelor.Acum, cercetătorii susțin că influența pe care Soarele și Luna o au asupra faliei San Andreas stimulează generarea de trepidații în falie, la adâncimi mari, scrie bucurestifm.ro.

19. Un astfel de mic „val” în scoarță a determinat deplasarea unui oraș din Chile, Concepcion, cu peste 3 metri în urma cutremurului din 27 februarie 2010, care a avut o magnitudine de 8,8.De asemenea, cercetătorii afirmă că seismul a schimbat rotația planetei, scurtând ziua.

20. In Romania cutremurul din 4 Martie 1977 a facut cele mai multe victime.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
La ce truc recurge Meghan pentru a face bani. Cum pozează în gospodina perfectă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii