4 din 10 femei renunță la job după apariția primului copil. Cât de greu este să găsești echilibrul dintre carieră și viața de familie

4 din 10 femei renunță la job după apariția primului copil. Cât de greu este să găsești echilibrul dintre carieră și viața de familie
Publicat: 10/03/2017, 00:52

Cele mai multe dintre mamele care lucrează (49%) se declară mulțumite de modul în care reușesc să-și împartă timpul între familie și serviciu, însă și-ar dori mai mult timp pentru viața personală. Restul de 20% dintre mămicile cu job consideră că nu reușesc să găsească un echilibru între cele două activități și ar dori să se poată dedica mai mult familiei, însă situația financiară nu le permite.

O problemă importantă în această cauză este legată de timpul pe care femeile trebuie să îl petreacă zilnic la locul de muncă. Pentru o treime dintre mamele cu job care au participat la sondajul eJobs, sarcinile de serviciu le ocupă peste 8 ore din zi, iar un procent similar (34%) este reprezentat de cele care lucrează 7-8 ore pe zi. De un program de până la 4 ore pe zi se bucură doar 16% dintre participantele la studiu care au continuat să lucreze după apariția copiilor, iar 17% dintre respondente au declarat că alocă între 4 și 6 ore în fiecare zi activităților de serviciu.

Pe lângă timpul petrecut la locul de muncă, femeile trebuie să aloce câteva ore pe zi și activităților casnice. Aproape 7 din 10 respondente afirmă că acordă minimum 3 ore pe zi activităților casnice. Restul dedică între o oră și două ore pe zi acestor activități (27%) sau mai puțin de o oră (5%).

67% dintre mamele cu job apreciază că fac față cu brio atât în construirea carierei, cât și în viața de familie, chiar dacă cele două nu sunt mereu în echilibru sau dacă timpul pentru familie nu este mereu suficient. Una din 4 femei participante la sondaj a recunoscut însă că este mai dedicată copiilor și că este mai mulțumită de calitatea ei de părinte, în detrimentul carierei, în timp ce doar 8% spun că sunt mai conectate la domeniul lor de activitate decât la viața de familie.

57% dintre mamele cu job sunt fericite și foarte fericite la locul de muncă, iar 47% dintre ele spun că apariția unui copil le-a ajutat să se organizeze mai bine și să-și stabilească mai ușor prioritățile. În același timp, pentru 38% dintre mamele care lucrează, primul copil le-a motivat să găsească și alte variante pentru suplimentarea veniturilor și le-a ajutat să se dezvolte pe plan profesional.

De partea cealaltă se situează femeile care, după apariția primului copil susțin că s-au confruntat cu modificări în carieră. 48% dintre mamele cu job spun că programul strict este principala provocare în demersurile lor de a echilibra viața profesională și cea de familie, urmat de lipsa de predictibilitate a programului, cu care se confruntă 38% dintre femeile care și-au păstrat locul de muncă și după ce au devenit mame. Totodată, 29% dintre mamele participante la sondaj spun că au dificultăți la acordarea concediului medical dedicat celor mici, iar 18% spun că orele peste program le dau cele mai mari bătăi de cap.

Programul flexibil de muncă este dorința cea mai mare a mamelor cu carieră. Peste jumătate dintre ele ar dori ca angajatorii să le permită un program flexibil și posibilitatea de a lucra de acasă pentru a le stimula să se întoarcă mai repede la birou după terminarea concediului de maternitate și de creștere a copilului. În același timp, 1 din 3 mame care lucrează spune că oferirea de către angajator a unor servicii de after-school pentru copii ar ajuta foarte mult la organizarea timpului, iar 24% dintre ele ar fi motivate de zile libere suplimentare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât