49 de filme de ficțiune și documentare vor fi proiectate la TIFF 2014, în secțiunile „Supernova” și „What”s Up, Doc? „. VIDEO

Redactor:
Corespondenti
49 de filme de ficțiune și documentare vor fi proiectate la TIFF 2014, în secțiunile „Supernova” și „What”s Up, Doc? „. VIDEO
49 de filme de ficțiune și documentare care au obținut numeroase premii vor fi proiectate la TIFF 2014.

Conform unui comunicat remis, miercuri, MEDIAFAX, de organizatorii TIFF, în două dintre cele mai populare secțiuni ale festivalului „Supernova” și „What”s Up, Doc?/Ce se întâmplă, documentarule?” vor rula anul acesta 49 de filme multi-premiate, proiectate la Cannes, Berlin, Veneția, Toronto sau San Sebastian.

Potrivit sursei citate, 34 de filme dintre acestea vor rula în secțiunea „Supernova”, selecția fiind făcută de directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov.

În afara câștigătorului Ursului de Aur, „Black Coal, Thin Ice”, deja anunțat, de la Berlinală mai vine „Stations of the Cross”, al lui Dietrich Brüggemann, o comedie neagră despre o adolescentă care vrea să se sacrifice pe altarul Domnului, în era telefoanelor și a Internetului, premiată cu „Ursul de Argint” pentru scenariu.

Tot în „Supernova” vor fi proiectate filmele „The Beloved Sisters”, un triunghi amoros cu Friedrich Schiller, „The 100-Year Old Man Who Climbed out the Window and Disappeared”, neașteptata poveste a unui bărbat de 100 de ani care decide că nu-i prea târziu s-o ia de la capăt, „The Kidnapping of Michel Houellebecq”, un film neconvențional despre scurta dispariție a faimosului scriitor, în 2011, în care joacă chiar autorul, dar și „Love is Strange”, de Ira Sachs, care abordează subiectul căsătoriei între persoane de același sex.

Un eveniment special, sub semnul TIFFashion, va fi proiecția lui „Yves Saint Laurent”, un film despre viața și cariera celebrului creator de modă, adus în premieră la Cluj.

O altă proiecție va fi noul film al lui Roman Polanski, prezentat anul trecut la Cannes și recompensat cu un Premiu César pentru regie, „Venus in Fur”, cu Emmanuelle Seigner și Mathieu Amalric.

Iubitorilor romanului de dragoste al lui Boris Vian, „Spuma zilelor”, TIFF le rezervă o surpriză: premiera ecranizării „Mood Indigo”, în regia lui Michel Gondry. Este o explorare inventivă a lumii fanteziste din roman, cu Audrey Tatou și Romain Duris pe afiș, distinsă cu Premiul César pentru scenografie.

Din colecția „Supernova” mai fac parte „Ida”, de Pawel Pawlikowski (Premiul FIPRESCI la Toronto), un memorabil film alb-negru, puternic stilizat, despre o călugăriță novice care pleacă să-și descopere familia înainte de a trece definitiv la viața monahală, „A Thousand Times Good Night” (Marele premiu al juriului la Montreal), o dramă complexă și delicată despre o fotografă de război (Juliette Binoche) pusă să aleagă între familie și pasiune, „The Golden Dream”, un film despre visul american al unor adolescenți mexicani, distins cu Premiul „A Certain Talent” la Cannes 2013 și Marele Premiu la Salonic și Zurich. Premiată la Karlovy Vary, „Papusza” este impresionanta poveste, inspirată din realitate, a singurei poete de etnie romă care a publicat cărți de poezie.

Spectatorii TIFF vor avea ocazia să vadă și „Via Castellana Bandiera”, pentru care Elena Cotta a câștigat Trofeul „Coppa Volpi” pentru Cea mai bună actriță la Veneția, „Sex, Drugs and Taxation”, povestea unică a unui radical partizan al libertății absolute și a unui capitalist hedonist în era hippie din Scandinavia, sau „Of Horses and Men”, o tulburătoare istorie de dragoste cu oameni și cai, care i-a adus islandezului Benedikt Erlingsson Premiul de debut la San Sebastian și Premiul FIPRESCI la Tallinn și Goteborg.

„What”s Up, Doc?” este secțiunea prezentată de HBO și selecționată de scriitoarea și jurnalista Ana Maria Sandu, care propune 15 documentare recente, toate proiectate în numeroase festivaluri și care îi vor purta pe cinefili prin viețile unor personaje de neuitat.

Primul este celebrul muzician Nick Cave, protagonistul fascinantului „20.000 Days on Earth”, prezentat anul acesta la Berlin și la Sundance, unde a câștigat premiile pentru regie și montaj. Al doilea este un supererou al boxului, în „The Trials of Muhammad Ali”, un documentar cu imagini de arhivă și interviuri inedite regizat de Bill Siegel.

În „Fuoristrada”, un mecanic decide să devină femeie și, ca transgen, se căsătorește cu o româncă, Mariana. Timp de 10 ani, J. Jackie Baier a urmărit un elev lituanian care a fugit de acasă și s-a prostituat pe străzile Berlinului, dându-se drept fată, în tulburătorul „Julia”, adus de la Veneția. Trei adolescenți caută o ieșire din lumea lor degenerată, în „Sickfuckpeople” (Cel mai bun documentar la Sarajevo și Raindance 2013), și tot trei sunt tinerii aflați în căutarea acelui loc în care un bărbat autist poate cunoaște dragostea fizică, în „The Special Need” (Trofeul Leipzig DOK 2013).

„Concerning Violence”, trecut pe la Sundance și Berlin, pornește de la cartea clasică „The Wretched of the Earth” și documentează lupta de eliberare din lumea a treia, iar emoționantul „Normalization” caută un răspuns la întrebarea: cine a luat decizii în cel mai controversat proces din istoria justiției cehoslovace? „Pine Ridge” (Cel mai bun documentar scandinav – Göteborg 2014) e un portret complex al unei lumi aparte, cea a locuitorilor rezervației Pine Ridge din Dakota de Sud, iar „The Great Museum”, o pasionantă demonstrație despre cât de interesante pot fi culisele unui muzeu.

Deja anunțat, „Sacro GRA”, primul documentar care a câștigat vreodată Leul de Aur la Veneția, completează selecția Best-off.

Festivalul Internațional de Film Transilvania are loc la Cluj-Napoca între 30 mai și 8 iunie 2014 și este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Film și Cultură Urbană.

Inchide