5 ani de la moartea lui Michael Jackson. În 2009 se lupta cu falimentul, acum „aduce mai mulți bani acum ca niciodată”

5 ani de la moartea lui Michael Jackson. În 2009 se lupta cu falimentul, acum aduce mai mulți bani acum ca niciodată
Publicat: 25/06/2014, 11:29
Actualizat: 11/02/2019, 11:05

Michael Jackson a murit la vârsta de 50 de ani, pe 25 iunie 2009, în urma unei intoxicații grave cu propofol, un anestezic puternic utilizat în spitale, pe care starul îl folosea la domiciliu ca somnifer, cu complicitatea medicului Conrad Murray, în perioada în care artistul american se afla la Los Angeles și efectua repetiții intense pentru ultimul său turneu din carieră, intitulat „This Is It Tour”, care ar fi trebuit să debuteze în iulie 2009 la sala O2 Arena din Londra.

Superstarul încerca din răsputeri să evite falimentul spre sfârșitul vieții sale, însă, la cinci ani după moartea sa, pe 25 iunie 2009, averea starului continuă să crească, grație unor afaceri prospere, informează AFP.

„Michael Jackson aduce mai mulți bani acum ca niciodată”, a declarat Zack Greenburg, autorul cărții „Michael Jackson Inc.”, publicată recent în Statele Unite și care vorbește despre „imperiul” Jackson din domeniul afacerilor. De atunci, fondul care administrează averea megastarului – Michael Jackson Estate – în numele moștenitorilor acestuia, mama și cei trei copii ai săi, a încasat peste 700 milioane de dolari, afirmă Zack Greenburg.

Totuși, familia Jackson a trecut prin numeroase încercări dificile. Mai întâi, moartea cântărețului, care a fost înmormântat în cimitirul Forest Lawn, în apropiere de Los Angeles. Apoi, au urmat o serie de procese, declanșate de acea moarte neașteptată.

Cel mai mediatizat a fost cel al medicului Conrad Murray, care îl trata pe artist împotriva insomniei și i-a administrat puternicul anestezic ce i-a fost fatal starului american.

Conrad Murray a recunoscut în cele din urmă că este vinovat de omucidere involuntară și a fost condamnat la patru ani de închisoare. El a fost eliberat în octombrie 2013, după ce a petrecut aproape doi ani în închisoare.

Apoi, a avut loc procesul civil intentat de mama cântărețului, Katherine, contra AEG Live, organizatorul ultimului turneu al starului. Katherine Jackson i-a acuzat pe reprezentanții acestei companii de faptul că au angajat un medic incompetent, însă a pierdut procesul.

Executorii testamentului cântărețului, John Branca și John McClain, au început să lucreze pentru bunăstarea familiei Jackson la scurt timp după moartea artistului.

Ei trebuia să obțină venituri foarte repede, pentru a achita uriașele datorii contractate de megastar în ultimii cinci ani de viață.

În perioada de vârf a carierei sale, Michael Jackson, despre care Zack Greenburg spune că „a schimbat pentru totdeauna felul în care gloria poate fi capitalizată”, obținea venituri de circa 100 milioane de dolari pe an, prin intermediul unor albume precum „Thriller”, lansat în 1982, al cărui succes însă nu a mai fost egalat ulterior.

Megastarul a cumpărat apoi catalogul muzical al trupei The Beatles, cu 47,5 milioane de dolari, în 1985, iar această investiție are o valoare estimată în prezent la 1 miliard de dolari.

Însă acuzațiile de pedofilie aduse împotriva starului american la mijlocul anilor 2000 au lăsat urme adânci. Michael Jackson, care a locuit într-o vreme în Bahrain, a fost pe punctul de a-și vinde mult iubita lui fermă, „Neverland”.

În ultimii ani de viață, cântărețul cheltuia enorm și se împrumuta pentru a-și plăti datoriile, care ajunseseră la 500 de milioane de dolari. Acela a fost momentul în care celebrul cântăreț a decis să susțină din nou un turneu mondial, în 2009.

După moartea lui, una dintre primele inițiative ale executorilor testamentari a constat în lansarea filmului „This is It”, un lungmetraj ce prezenta imagini de la ultimele repetiții ale cântărețului și care a generat încasări de peste 200 milioane de dolari pe plan mondial.

Apoi, grupul Sony și avocații familiei Jackson au semnat un contract de 200 milioane de dolari, potrivit publicației Wall Street Journal, ce prevede lansarea a șapte albume în zece ani.

Acorduri au fost semnate și cu compania Cirque du Soleil, pentru un spectacol-turneu, intitulat „Michael Jackson the Immortal World Tour”, și un spectacol permanent la Las Vegas, intitulat „Michael Jackson One”, la cazinoul Mandalay Bay.

Luna trecută, starul american a ajuns din nou, prin intermediul unei holograme, pe scena de la Billboard Music Awards. Holograma a prezentat silueta artistului, cântând și dansând pe ritmurile piesei sale „A Slave to the Rhythm”, înregistrată în 1991 și inclusă în albumul postum „Xcape”, lansat în luna mai. Primul album postum al megastarului, „Michael”, a fost lansat în 2010.

Pentru Zack Greenburg, cifrele sunt echivoce: „S-au obținut peste 700 milioane de dolari în cinci ani. În acest interval de timp, niciun artist în viață nu a putut măcar să se apropie de această cifră”.

„Fără a încerca să aflăm unde se ascunde spiritul «regelui muzicii pop», un lucru este cert: brandului Michael Jackson îi merge foarte bine”, a adăugat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului