5 boli care se pot lua prin contact sexual. Ce simptome comune au

Redactor:
Simona Tudorache
5  boli care se pot lua prin contact sexual. Ce simptome comune au
Netratate la timp, bolile cu transmitere sexuală ne pot afecta întreaga existență. Medicul ginecolog Marilena Băluță explică pentru Gândul cum pot fi identificate aceste afecțiuni și ce trăsături comune au.

1. Herpesul genital – este cauzat de infecția cu virusul herpetc 2 și poate apărea atât la femei, cât și la bărbați. Prezența leziunilor genitale la unul dintre parteneri crește gradul de contagiozitate. Leziunile au aspect de ulcerație, sunt dureroase și crează o senzație de usturime. La femei, ulcerațiile pot fi la nivelul vaginului, colului sau vulvei, iar la bărbați la nivelul glandului, scrotului sau perianal.

2. Sifilisul – este dat de infecția cu Treponema pallidum. Leziunile apar la nivelul vaginului, colului și vulvei, dar nu sunt dureroase, din acest motiv se trece peste diagnosticul de sifilis primar.

3. Gonoreea – este dată de infecția cu Neisseria gonorrheae și este cunoscută în termeni populari ca blenoragie. Simptomatologia poate apărea între 3 – 21 de zile de la infestare și se poate manifesta prin usturimi la urinat, secreție purulentă, durere la contactul sexual.

4.Chlamydia – poate fi asimptomatică, dar sechelele ei duc la infertilitate.

5. Trichomonas vaginalis – este un protozoar care se ia prin contact sexual. Aproximativ 70% dintre persoanele care sunt infestate cu Trichomonas nu au simptomatologie. Semne prevestitoare: leucoree alb-verzuie, senzația de usturime, eritem.

 

 

 

 

 

Inchide