5 milioane de dolari pentru PLAGIAT. Robin Thicke a făcut 16 milioane cu o piesă copiată după Marvin Gaye

Redactor:
Ana Obretin
5 milioane de dolari pentru PLAGIAT. Robin Thicke a făcut 16 milioane cu o piesă copiată după Marvin Gaye
Melodia "Blurred Lines" a lui Robin Thicke, plagiată după "Got to Give It Up", a lui Marvin Gaye. Compară cât de mult seamănă cele două hituri

5 milioane de dolari și jumătate din încasările viitoare trebuie să plătească muzicienii R&B Robin Thicke și Pharrell Williams, moștenitorilor lui Marvin Gaye, a decis un tribunal american, pentru că i-au plagiat o piesă. După 5 ani de procese, cei doi au pierdut și ultimul apel, anunță bbc.com.

În 2015, Tribunalul Districtual din Los Angeles a dat dreptate Fundației Marvin Gaye, considerând că anumite fragmente din single-ul „Got to Give It Up„, lansat de Marvin Gaye în 1977, au fost preluate de Robin Thicke și Pharrell Williams în cântecul lor R&B din 2013 „Blurred Lines” care a avut mare succes pe plan internațional. Judecătorul a decis atunci că moștenitorii cântărețului Marvin Gaye trebuie să primească 4 milioane de dolari cu titlu de daune și suma de 3,4 milioane de dolari ca parte a încasărilor obținute de cei doi plagiatori în Statele Unite ale Americii.

În martie 2018, Curtea de apel din California a validat decizia inițială, însă despăgubirile au fost reduse la 5,3 milioane de dolari.

Moștenitorii lui Marvin Gaye au câștigat și dreptul la 50% din încasările generate în viitor de „Blurred Lines”, care, în 2013, a fost piesa cu cele mai mari vânzări la nivel mondial, generând până în prezent venituri de 16 milioane de dolari. „Blurred Lines” a generat multe controverse și din cauza versurilor sale, considerate misogine.

Robin Thicke a interpretat acest cântec la ediția din 2013 a galei MTV Video Music Awards, realizând cu acea ocazie un moment artistic extrem de controversat, din cauza coregrafiei provocatoare, cu accente pornografice, alături de cântăreața pop Miley Cyrus.

Ulterior, Robin Thicke a mărturisit în instanță că este un admirator al muzicii lui Marvin Gaye încă din copilărie, dar că piesele „Blurred Lines” și „Got to Give It Up” se aseamănă doar în privința genului căruia îi aparțin.

Muzicianul american Marvin Gaye (1939-1984) a debutat alături de grupul de doo-wop The Moonglows la sfârșitul anilor ’50, urmând apoi o carieră solo. Datorită unei serii de hituri, precum „How Sweet It Is (To Be Loved by You)”, „I Heard It Through the Grapevine” și duetelor cu Mary Wells și Tammi Terrell, a fost numit „prințul Motown” și „prințul muzicii soul„. Cântărețul american a decedat în 1984, la vârsta de 44 de ani, împușcat mortal de tatăl său.

 

Inchide