• Publicat:
Magazin

5 ORE de muncă, multă MIGALĂ și RĂBDARE cât cuprinde. OUĂLE de Paște… GLOBURI pentru bradul de Crăciun

Vrei să îți împodobești bradul cu globuri unice? O artistă din Brașov a reușit să reînvie o tradiție veche și realizează globuri pentru pomul de Crăciun din ouă de găini crescute la țară. Vezi cum sunt realizate

Andreea Meiu, președintele Asociației Firul Întors, propune pentru împodobirea bradului de Crăciun ouăle decorate după o tradiție folosită, în trecut, de sașii care trăiau în Brașov.

Oul este element de fertilitate, de prosperitate și are o formă rotundă, asemănătoare cu a globurilor. 

„Oul era ornat cu diverse materiale și, cred eu, într-un fel, ornamentele folosite aduceau cu elemente specifice din costumele patricienilor. Globurile acestea aduc oarecum și un pic de istorie locală în față”, a explicat Andreea Meiu.

Globuri din ou, realizate după o tradiție veche, săsească

4-5 ore pentru un glob

Sunt două condiții pentru a realiza un astfel de glob: trebuie să ai răbdare atunci când lucrezi la el, pentru că munca este una extrem de migăloasă și durează destul de mult, iar ouăle trebuie să fie de la găini de țară.

„Pentru un astfel de glob se folosesc doar ouă de la găini crescute la țară, pentru că au coaja mai tare. Ouăle spălate sunt găurite și golite de conținut, un proces extrem de dificil, pentru că atunci spargem multe ouă”, a explicat artista.

După ce a fost golit conținutul, poate fi realizat efectiv globul. Oul trebuie să fie lipit de o bază din lemn, pentru că astfel o să aibă și suport. Apoi, pe ou sunt lipite diverse materiale: dantelă, panglică, pene, scorțișoară, lână, iar la final este pictat.

„Sunt realizate cu multă rabdare și e nevoie și de multă experiență, dar și lipiciul este bun”, glumește Andreea Meiu.

Globuri din ou, realizate după o tradiție veche, săsească

Pentru un singur glob, lucrul durează aproximativ 4-5 ore.

Voluntarii Asociației Firul Întors, care propune copiilor din grădinițe diverse ateliere meșteșugărești, realizează globurile-ou. 

Globurile pot fi văzute la Târgul de Crăciun de la Reduta, unde vizitatorii mai pot găsi brăduți realizați din conuri de pin, care au și bețișoare de scorțișoară, dar și ornamente de iarnă realizate din pietre pictate lipite pe suporturi din lemn.

Cine spunea că pietrele nu pot fi niște decorațiuni perfecte

Ideea pietrelor pictate îi aparține Ralucăi Dumitrănoiu, expozantă care a adus ideea din străinătate.

„Prin fiecare tablou sau obiect creat încerc să transmit o emoție, iar oamenii care le cumpără sau le primesc să fie recunoscători pentru ceea ce îi înconjoară. Îl avem aici și pe Olag, îndrăgit de toți copilașii, dar și diverse alte modele, de familie, cu mama, tatăl, copilul, îndrăgostiții etc”, a explicat tânăra.

Globuri din ou, realizate după o tradiție veche, săsească

În total, 25 de meșteșugari din toată țara participă la Târgul de Crăciun din Brașov până pe 16 decembrie.

×
Inchide