• Publicat:
Magazin

6 mituri legate de stresul la locul de muncă

6 mituri legate de stresul la locul de muncă
Aproximativ 40% dintre adulți suferă de insomnie cauzată de stres.

După mai bine de 10 ani de cercetări la Harvard și studii de teren pe mai mult de 6.000 de oameni, psihologul Lyle H. Miller a creat o listă cu șase cele mai comune mituri despre stres.

Mitul numărul 1: Stresul este la fel pentru toată lumea

Greșit. O persoană poate percepe un eveniment drept vesel și satisfăcător, în timp ce alta ar putea considera același eveniment frustrant și groaznic. Uneori, oamenii pot înrăutăți anumite situații stresante reacționând prin furie, vină, ostilitate, anxietate sau dispoziție proastă.

Mitul numărul 2: Stresul este dăunător în orice situație

Fiecare persoană are nevoie de un anumit nivel de stres pentru a rămâne în alertă fizic și psihic. Trucul este însă să știi cât stres îți face bine și din ce punct începe să îți facă mai mult rău.

Mitul numărul 3: Stresul este peste tot, deci nu poți face nimic

Nu e adevărat. Prin planificare eficientă, o mare parte din stresul zilnic poate fi evitat. Un plan eficient înseamnă reglarea priorităților astfel încât să rezolvi probleme simple înainte de a te ocupa de cele mai dificile.

Mitul numărul 4: Cele mai populare tehnici pentru reducerea stresului sunt cele mai bune

Din contră. Fiecare reacționează în mod diferit la situații stresante, prin urmare nu se poate spune că există o anumită soluție care să se aplice oricui și oricând. Oamenii au nevoi diferite, în momente diferite, iar un singur program de management al stresului nu are cum să fie de ajuns.

Mitul numărul 5: Nu există simptome, nu ești stresat

Greșit. Din cauza legăturii care există între sănătatea mentală și cea fizică, stresul și anxietatea se manifestă adesea sub forma unor dureri vagi. Există și cazuri în care oamenii se mint singuri că nu sunt stresați sau ajung să ia pastile care să îi scape de stres și să rămână cu impresia că au rezolvat problema.

Mitul numărul 6: Doar simptomele majore de stres necesită tratament

Nu este o idee prea bună să ignori acele dureri de cap sau de stomac în speranța că o să treacă. Acele simptome minore reprezintă felul în care corpul îți spune că trebuie să faci niște schimbări, altfel astfel de simtome se pot transforma în atacuri de cord sau chiar reacții nervoase în situații nepotrivite, scrie lifehack.org.

×
Inchide