A crezut că sunt traficanți de CARNE VIE! Actrița din ROMA lui Cuaron văzuse GRAVITY, dar nu știa cine a regizat filmul. Povestea de vis a învățătoarei ANONIME dintr-un oraș mexican prăfuit, care visează la gala Oscarurilor

Redactor:
Silviu Bănilă
A crezut că sunt traficanți de CARNE VIE! Actrița din ROMA lui Cuaron văzuse GRAVITY, dar nu știa cine a regizat filmul. Povestea de vis a învățătoarei ANONIME dintr-un oraș mexican prăfuit, care visează la gala Oscarurilor
Yalitza Aparicio, femeia care joacă rolul unei bone în ultimul film al lui Alfonso Cuaron, ROMA, nu știa mare lucru despre producția respectivă, în momentul participării la casting.

Imaginează-ți că mergi la prima ta audiție, cu teama că aceasta ar putea reprezenta o CAPCANĂ a traficanților de CARNE VIE.

Așa a crezut Yalitza Aparicio, care mai nou speră la o nominalizare pentru premiul Oscar, originară din Tlaxiaco, Oaxaca, un oraș mic din Mexic, scrie THR. Aparicio, o învățătoare anonimă și totodată actriță de ocazie, spune că nu știa mai nimic despre procesul de casting și a primit informații PUȚINE despre ROMA, crezând că are de-a face cu o situație dubioasă.

„Familia mea s-a opus castingului”, a declarat aceasta la festivalul de film de la Morelia. „Exista un anumit nivel de teamă, deoarece filmam în Mexico City și acești oameni nu erau interesați de ASPECTUL FIZIC al femeilor care veneau la casting, ceea ce mi s-a părut ciudat”.

Din nefericire, traficul de persoane reprezintă o mare paranoia în rândul comunităților mexicane și – în cazul lui Aparicio – aceasta nu s-a liniștit până când nu a participat la o întâlnire, însoțită de mama ei, în Oaxaca. Ulterior, femeia a ajuns în Mexico City, unde a dat probă cu Nancy Garcia, o vecină de a ei și cu un profesor lingvist. Nu a trecut mult și Aparicio a obținut rolul menajerei din filmul semi-biografic al celebrului Alfonso CUARON.

Detaliile despre film au fost atât de discrete, încât actrițele nu au știut că lucrează cu unul dintre cei mai mari regizori, până când nu l-au cunoscut personal în Mexico City.

 

„În timpul casting-ului, cred că am auzit numele regizorului și deja văzusem GRAVITY, dar nu știam exact cine l-a regizat”, a povestit Garcia. „M-a ajutat mult faptul că NU am știut exact cine este”.

Aparicio, în vârstă de 24 de ani, a început să descopere unele lucruri după ce a vorbit cu producătoarea Gabriela Rodriguez în Mexico City.

„A avut un efect de calm asupra mea, ca și cum ar fi fost un vechi prieten„, a povestit Aparicio, după discuția în persoană cu Alfonso Cuaron.

Cuaron a scris însă pe Twitter că este dezamăgit de distribuția timidă a filmului său în țara natală, Mexic. „Vreau să fim în mai multe săli de cinema în Mexic”, a scris regizorul. „Din nefericire, avem acces doar în 40 de cinematografe. Pentru a pune lucrurile într-o perspectivă, în Polonia vom fi prezenți în 57 de cinematografe, iar în Coreea de Sud, în 50″, a conchis Cuaron.

 

ROMA surprinde un an din viața unei familii din clasa medie, în Mexico City-ul anilor 1970. Alfonso Cuaron, care a câștigat două premii Oscar pentru GRAVITY (2013), a regizat și alte filme celebre, precum Marile Speranțe (1998), Și mama ta la fel! (2001), Copiii omului (2006).

Inchide