A fost descoperit al șaselea gust, pe lângă dulce, sărat, acru, amar și umami

Redactor:
Mihai Schiau
A fost descoperit al șaselea gust, pe lângă dulce, sărat, acru, amar și umami
Gustul de grăsime este unic și ar trebui să fie considerat ca al șaselea gust de bază alături de celelalte cinci cunoscute - dulce, acru, amar, sărat și umami - este concluzia cercetătorilor americani de la Universitatea Purdue (Indiana) care au publicat un studiu în revista britanică 'Chemical Sense", citat de agenția France Presse.

O sută de persoane au fost implicate în acest studiu, ei afirmând că acest gust este unic și diferit de cel al altor eșantioane testate.

A fost descoperit al șaselea gust, pe lângă dulce, sărat, acru, amar și umami

Gustul de grăsime este unic și ar trebui să fie considerat ca al șaselea gust de bază alături de celelalte cinci cunoscute. Această savoare ar trebui să fie denumită „oleogustus” de la cuvântul latinesc „oleo”, care înseamnă gras și gustos, au explicat oamenii de știință americani.

„Cele mai multe dintre grăsimile pe care le mâncam sunt sub formă de trigliceride, molecule formate din acid gras”, a explicat Richard Mattes, profesor de științe ale nutriției la Universitatea Purdue și autor principal al acestei lucrări.

„Trigliceridele oferă o textură plăcută alimentelor, cum este mai ales onctuozitatea, dar nu sunt cu adevărat stimulente gustative”, a spus el într-o declarație.

Într-o încercare de a identifica aroma unică a acestor acizi grași, cercetătorii au făcut apel la o sută de persoane care au fost rugate să clasifice acest gust, comparativ cu gusturile de bază.

Cu toții au simțit că gustul de grăsime a fost unic și diferit de cel al altor eșantioane testate, unele caracterizate drept amare, iritante sau neplăcute.

„Gustul însuși al acestor acizi grași nu este plăcut și atunci când concentrația lor este mare în alimente există un fenomen de respingere de către persoana care le consumă ca și cum mâncarea ar fi râncedă”, a relevat profesorul Mattes care studiază mecanismele și funcțiile gustului.

Însă în doze mici, gustul acestor acizi grași poate îmbunătăți aroma așa cum substanțele amare pot da o notă deosebită vinului, cafelei sau ciocolatei.

Descoperirea gustului unic al acizilor grași ar putea ajuta industria alimentară să producă substituenți ai acestor substanțe. Până acum, astfel de sustituenți au reprodus numai structura grasă, nu însă și aroma, au explicat cercetătorii, scrie Agerpres.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Acuze ULUITOARE pentru Gabriela Firea! Cu cine încheia, de fapt, contractele la Primăria București
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Bonus de coronavirus: 2000 DE LEI LUNAR! Cine sunt românii care vor încasa acești bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Bianca Dragușanu, atac dur la adresa divelor din România. Blondina a făcut-o praf pe Carmen...
Inchide