A fost descoperit al șaselea gust, pe lângă dulce, sărat, acru, amar și umami

A fost descoperit al șaselea gust, pe lângă dulce, sărat, acru, amar și umami
Publicat: 01/08/2015, 17:09

O sută de persoane au fost implicate în acest studiu, ei afirmând că acest gust esteunic și diferit de cel al altor eșantioane testate.

A fost descoperit al șaselea gust, pe lângă dulce, sărat, acru, amar și umami

Gustul de grăsime este unic și ar trebui să fie considerat ca al șaselea gust de bază alături de celelalte cinci cunoscute. Această savoare ar trebui să fie denumită „oleogustus” de la cuvântul latinesc „oleo”, care înseamnă gras și gustos, au explicat oamenii de știință americani.

„Cele mai multe dintre grăsimile pe care le mâncam sunt sub formă de trigliceride, molecule formate din acid gras”, a explicat Richard Mattes, profesor de științe ale nutriției la Universitatea Purdue și autor principal al acestei lucrări.

„Trigliceridele oferă o textură plăcută alimentelor, cum este mai ales onctuozitatea, dar nu sunt cu adevărat stimulente gustative”, a spus el într-o declarație.

Într-o încercare de a identifica aroma unică a acestor acizi grași, cercetătorii au făcut apel la o sută de persoane care au fost rugate să clasifice acest gust, comparativ cu gusturile de bază.

Cu toții au simțit că gustul de grăsime a fost unic și diferit de cel al altor eșantioane testate, unele caracterizate drept amare, iritante sau neplăcute.

„Gustul însuși al acestor acizi grași nu este plăcut și atunci când concentrația lor este mare în alimente există un fenomen de respingere de către persoana care le consumă ca și cum mâncarea ar fi râncedă”, a relevat profesorul Mattes care studiază mecanismele și funcțiile gustului.

Însă în doze mici, gustul acestor acizi grași poate îmbunătăți aroma așa cum substanțele amare pot da o notă deosebită vinului, cafelei sau ciocolatei.

Descoperirea gustului unic al acizilor grași ar putea ajuta industria alimentară să producă substituenți ai acestor substanțe. Până acum, astfel de sustituenți au reprodus numai structura grasă, nu însă și aroma, au explicat cercetătorii, scrie Agerpres.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”