A fost una dintre cele mai mari personalități ale unei Românii demult apuse. Ce i-au făcut comuniștii este INUMAN

A fost una dintre cele mai mari personalități ale unei Românii demult apuse. Ce i-au făcut comuniștii este INUMAN
Digi 24 publică povestea tragică a psihologului Nicolae Mărgineanu, o personalitate a României interbelice, care a fost închis și umilit de comuniști.

Profesorul Nicolae Mărgineanu, doctor în filosofie la numai 24 de ani, a fost cel care a pus bazele psihologiei muncii în România și s-a ocupat de organizarea unor școli de ucenici la Reșița, Brașov și Hunedoara.

Școlit la instituții de prim rang din Europa și SUA, Mărgineanu s-a întors în țară, iar în 1945 a pledat pentru retrocedarea Ardealului de Nord, la cererea prim-ministrului Petru Groza. ”Pe această bază s-a ajuns să fie acuzat pentru spionaj american, ceea ce desigur că nu era adevărat”, spune istoricul Silviu Moldovan, șef serviciu în cadrul CNSAS.

Pentru că era un fan declarat al democrației americane și, între 1945-1947, a fost vicepreședintele Asociației de prietenie româno-americană, ținând conferințe despre libertate în SUA, Nicolae Mărgineanu a fost arestat de comuniști, judecat în procesul Marii Finanțe și condamnat la 25 de ani de muncă silnică. Calvarul a pornit de la un denunț al unui coleg de la Universitatea din Cluj, scrie Digi 24.

”Era bătut de un analfabet, de un om care n-avea nicio idee despre ce înseamnă cultura, ce înseamnă profesor universitar, ce înseamnă știința pe care o profesa și care îl ura numai pentru că era altfel. Îl ura numai pentru că reprezenta ceva ce el nu înțelegea”, spune psihologul Adrian Necula.

Sursa notează că, după un an de temniță, Nicolae Mărgineanu cântărea 43 de kilograme. Cu toate acestea, profesorul își provoca colegii de detenție la dezbateri pe teme politice, filosofice, a ținut un fel de conferințe după gratii.

Timp de 16 ani, familia sa nu a aflat despre Nicolae Mărgineanu decât prin intermediul deținuților care se eliberau. În 1964, psihologul a aflat că va fi eliberat.

Digi 24 scrie că, după ieșirea din pușcărie, Nicolae Mărgineanu a mai primit o lovitură: a aflat că fratele său murise. Deși a scris o carte de memorii, Mărgineanu a preferat să nu vorbească prea mult despre acest subiect. ”A spus că nu vrea să facă de rușine neamul românesc cu ce s-a întâmplat acolo”, a declarat fiul său.

Ulterior, deși a primit o nouă bursă Rockefeller în SUA, a refuzat-o, preferând să rămână în țară. A lucrat ca bibliotecar și ulterior a revenit la catedră. Un amănunt interesant este că, la ieșirea din închisoare, Nicolae Mărgineanu și-a dorit să mai trăiască 16 ani, adică exact perioada petrecută după gratii, lucru care s-a și întâmplat.

Curtea Supremă de Justiție l-a declarat nevinovat pe Nicolae Mărgineanu abia în 1998, la 50 de ani de la pronunțarea sentinței din procesul Marii Finanțe.

Inchide