• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

A murit BERNARDO BERTOLUCCI. Regizorul italian avea 77 de ani

A murit BERNARDO BERTOLUCCI. Regizorul italian avea 77 de ani
Regizorul italian Bernardo Bertolucci a murit la 77 de ani, la Roma. Cineastul a primit premiul Oscar pentru pelicula „Ultimul împărat".

Bernardo Bertolucci, celebrat în lumea întreagă pentru pelicule ca „Ultimul Tango la Paris/ Ultimo Tango a Parigi” sau „Conformistul/ Il Conformista”, a murit luni, la 7 dimineața, la capătul unei lungi suferințe provocate de cancer.

„Ultimul împărat” (1987)

Cineastul, care a primit premiul Oscar pentru pelicula ¨Ultimul împărat/ The Last Emperor„, era imobilizat într-un scaun cu rotile de mai bine de un deceniu, după o operație pentru hernie de disc nereușită.

Cariera lui Bertolucci a început în anii ´60, când s-a afirmat ca una dintre figurile majore ale noului val italian, alături de Antonioni, Fellini și Pasolini.

A fost singurul dintre acești regizori care a trecut cu succes la producții hollywoodiene, după ce a lansat în 1987 ¨Ultimul împărat/ The Last Emperor”, film distins cu nouă premii Oscar, inclusiv Cel mai bun Film și Cea mai bună regie. Bertolucci s-a născut la Parma, în 1940, fiul lui Attilio, un poet italian celebru.

„Ultimul tango la Paris” (1972)

Prietenia tatălui său cu Pier-Paolo Pasolini, l-a adus pe Bertolucci – pe atunci în vârstă de 20 de ani – în postura de asistent de regie pentru acesta.

După ce a colaborat la pelicula lui Pasolini din 1961, „Accattone”, Bertolucci a continuat ca scenarist și a semnat propriul său debut în calitate de regizor, în 1962, cu ¨Cumătra uscată/ La Commare Secca¨.

Bertolucci a colaborat și la pelicule de succes precum cele semnate de Sergio Leone în seria sa de spaghetti western. A ajuns celebru pentru pelicula „Prima della rivoluzione/ Înainte de revoluție” , din 1964, povestea unui student marxist din Parma care are o aventură cu propria mătușă.

„Un ceai în deșert” (1990)

Acest film, și „Conformistul„, din 1970, au ilustrat apropierea lui Bertolucci de stânga politică radicală. Mai târziu, regizorul avea să recunoască: „Am trăit un fel de vis al comunismului”. A revenit după 1990 cu pelicule ca ¨Un ceai în deșert/ The Sheltering Sky”, după romanul lui Paul Bowles sau „Micul Buda/ Little Buddha”.

Printre actorii cu care a colaborat se numără Marlon Brando, Maria Schneider, Robert De Niro, Gérard Depardieu sau Burt Lancaster, dar și Keanu Reeves sau Liv Tyler.

 

Inchide