• Publicat:
Magazin

A murit jurnalistul care a realizat celebra fotografie „Omul din Piața Tiananmen”

A murit jurnalistul care a realizat celebra fotografie „Omul din Piața Tiananmen”
Charlie Cole, unul dintre fotojurnaliștii care a realizat celebra imagine "Omul din Piața Tiananmen" în timpul protestelor din China din anul 1989, a decedat la vârsta de 64 de ani, informează site-ul postului BBC News.

Fotografia, ce surprinde un bărbat stând singur în fața unui convoi de tancuri, la o zi după reprimarea cu brutalitate a protestelor din Piața Tiananmen, a devenit o imagine simbol a protestelor pro-democrație din China.

Nu se cunoaște soarta protestatarului, rămas încă neidentificat, care a fost în cele din urmă împins și luat de la fața locului de doi bărbați.

Cole, care în acel moment lucra pentru publicația Newsweek, a câștigat Premiul World Press Photo în 1990 cu fotografia „Omul din Piața Tiananmen”, cunoscută și cu denumirea „Omul Tanc”.

Fotograful a povestit ulterior că se aștepta ca protestatarul să fie ucis pe loc și că a simțit că este responsabilitatea lui să înregistreze ceea ce se întâmplă.

Cole a fost unul dintre cei patru fotojurnaliști care au surprins scena pe data de 5 iunie 1989.

În urmă cu 30 de ani, sute de mii de chinezi s-au strâns timp de mai multe săptămâni în Piața Tiananmen din Beijing pentru a cere reforme democratice.

După mai multe săptămâni de proteste, armata chineză a fost trimisă în seara zilei de 3 iunie pentru a dispersa manifestanții.

Autoritățile chineze au admis că 200 de civili și militari au murit în cursul incidentelor, însă jurnaliștii străini prezenți la fața locului în acel moment au estimat că până la 3000 de persoane au fost ucise.

Protestele din Piața Tiananmen sunt în continuare un subiect tabu în China, cenzurat de autorități.

 

Inchide