Aceasta este prima femeie din Rusia care va ajunge în spațiu după o pauză de 17 ani

Aceasta este prima femeie din Rusia care va ajunge în spațiu după o pauză de 17 ani
Publicat: 25/09/2014, 19:10
Actualizat: 19/05/2015, 11:48

În noaptea de joi spre vineri, Elena Serova, care este mamă, va urca la bordul capsulei Soyuz TMA-14M, care va decola spre ISS în cadrul unei misiuni spațiale ce va avea o durată de aproape șase luni.

„Dar felul în care se tund colegii mei nu vă interesează?”, a declarat, cu umor, cosmonauta rusă, răspunzând unui jurnalist care i-a adresat o întrebare despre coafura pe care o va alege atunci când se va afla la bordul ISS.

„Voi fi prima femeie din Rusia care va ajunge la bordul ISS. Am, alături de întregul echipaj, o responsabilitate uriașă față de oamenii care ne-au format și vreau să le transmit următorul mesaj: nu vă vom dezamăgi!”, a declarat cosmonauta rusă într-o conferință de presă difuzată online miercuri.

Elena Serova va pleca de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan alături de cosmonautul rus Alexandr Samokutiaev și astronautul american Barry Wilmore.

În 2013, Rusia a sărbătorit împlinirea a 50 de ani de la primul zbor spațial reușit de o femeie, cosmonauta sovietică Valentina Tereșkova, pe 16 iunie 1963.

Acea performanță a fost repetată de două ori de Svetlana Savițkaia în 1982 și 1984.

Cea de-a treia cosmonaută sovietică, care a ajuns cel mai recent în spațiu, a fost Elena Kondakova. În 1994 – 1995, ea a realizat o primă misiune pe orbită de cinci luni, urmată apoi în 1997 de o misiune de 10 zile la bordul unei navete spațiale americane.

Zborul Elenei Serova, membră a Corpului de cosmonauți profesioniști, marchează un moment de cotitură în istoria spațială a Rusiei, cu atât mai mult cu cât revenirea femeilor în programele spațiale rusești continuă să reprezinte un subiect controversat în această țară.

„Atunci când Tereșkova a zburat în spațiu, ne aflam în plină competiție cu Statele Unite pentru a stabili națiunea care va trimite prima femeie în spațiu”, a declarat redactorul-șef al revistei Novosti Komonavtiki, Igor Marinin.

Dar, după părerea lui, odată ce sovieticii au câștigat acea competiție, zborurile efectuate de femei s-au „rarefiat”, deoarece mulți lideri din industria aerospațială considerau că „spațiul reprezenta un o muncă grea destinată bărbaților”.

Elena Serova încearcă însă să demonteze această viziune.

„Zborul reprezintă munca mea”, a declarat ea în aceeași conferință de presă, la puțin timp după ce un jurnalist a întrebat-o despre maniera în care va reuși să facă față, „în calitate de femeie”, despărțirii de familia ei și, mai ales, de fiica ei.

„Fiica mea are aproape 17 ani (…) Nu văd nicio problemă în privința posibilității de a comunica cu ea (…) Voi avea multe ocazii pentru a-i telefona și pentru a afla cum se simte și pentru a o susține în cazul unor situații dificile”, a adăugat ea.

Născută pe 22 aprilie 1976, în regiunea Primorie, în Extremul Orient rusesc, Elena Serova a absolvit cursurile Facultății aerospațiale din cadrul Institutului de aviație de la Moscova, în 2001.

În 2003, a obținut și o diplomă la Academia de Stat din Moscova în domeniul construcțiilor mecanice în specializarea „Economie”.
Și-a început stagiul de pregătire în domeniul zborurilor spațiale în anul 2007.

Într-un interviu acordat AFP în mai 2013, ea spunea că nu intenționează să stabilească noi recorduri în spațiu, ci dorește pur și simplu să își facă datoria, în timpul misiunii sale la bordul ISS.

„Mă simt ca un elev care se pregătește pentru examenul său principal. Îmi este foarte frică să nu-i dezamăgesc pe oamenii care au depus atât de multe eforturi pentru a pregăti zborul meu spațial”, declara Elena Serova.

„Dacă totul va merge bine (…), acesta va fi un semnal, pentru ca tot mai multe femei să aibă posibilitatea de a-și dovedi capacitățile în spațiu”, a adăugat ea.

ISS este un proiect spațial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanțat în principal de Statele Unite ale Americii și la realizarea căruia participă 16 țări. Stația este ocupată în permanență, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotație completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri pe oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spațiu locuibil echivalent cu cel dintr-un avion Boeing 747.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?