• Publicat:
Magazin

Acești oameni au cei mai ascultători câini din lume. Care este secretul lor

Acești oameni au cei mai ascultători câini din lume. Care este secretul lor
Oxitocina, supranumită hormonul dragostei, care ajută la creșterea nivelului de încredere în cazul oamenilor și la crearea legăturii dintre mamă și copil, este responsabilă și pentru relația de succes dintre specia umană și câini, potrivit unui studiu australian, informează huffingtonpost.com.

Legătura puternică dintre oameni și câini există de mai bine de 10.000 de ani, iar un studiu realizat recent în Australia a arătat că succesul relației speciei umane cu aceste patrupede stă în așa numitul hormon al iubirii, oxitocina.

„Acest studiu ne arată că oxitocina este implicată în abilitatea câinilor de a folosi indicații umane, cum ar fi arătatul cu degetul, în avantajul lor, de exemplu, pentru a găsi hrană ascunsă”, a declarat autoarea studiului, Jessica Oliva, studentă la Universitatea Monash din Melbourne, Australia.

„Este foarte probabil ca această conexiune și comunicare între specii să funcționeze grație oxitocinei”, a spus Oliva.

Astfel, oxitocina, care este eliberată în creierul animalului ca răspuns la contactul uman, în timpul mângâierilor de exemplu, ar ajuta câinii să fie mai atenți la oameni și să-și îmbunătățească astfel relația cu stăpânii lor.

În cadrul cercetării, 62 de câini, masculi și femele, au fost încurajați, cu ajutorul unor semnale efectuate cu mâna, să găsească o recompensă alimentară într-unul din două castroane care le erau prezentate. Câinii au fost testați de două ori. O dată după ce li s-a administrat oxitocină prin intermediul unui spray nazal, iar a doua oară după ce spray-ul a fost înlocuit cu apă puțin sărată. Fiecare animal a fost apoi evaluat privind abilitatea de a urma indicațiile pentru a găsi hrana.

Câinii au avut rezultate mai bune după ce au primit oxitocină, iar creșterea calitativă a performanțelor s-a menținut până la 15 zile după administrarea acesteia. Faptul că performanțele animalelor s-au îmbunătățit după expunerea la hormon sugerează că oxitocina intensifică abilitățile acestora de a urma indicațiile oamenilor. Acest lucru indică faptul că oxitocina ar fi avut un rol cheie în domesticirea câinilor, care sunt mult mai buni decât vulpile, de exemplu, în a răspunde semnalelor oamenilor.

Paul Zak, profesor de neurologie la Universitatea Loma Linda din California, care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru ABC News că rezultatele cercetării sunt interesante, dar că speră că oamenii de știință australieni vor analiza receptorii din creierul câinilor și vor măsura nivelurile de oxitocină din organismul lor.

„Până la urmă, oxitocina este unul dintre multele semnale din creier care influențează comportamentul social. Creierul este mult mai complicat, nu poate fi redus la un singur compus chimic”, a spus Paul Zak.

Studiul australian a fost publicat în Animal Cognition.

Inchide