Actori celebri care au murit în timpul filmărilor. De ce se întâmplă foarte rar ca proiectul unui film să fie abandonat

Actori celebri care au murit în timpul filmărilor. De ce se întâmplă foarte rar ca proiectul unui film să fie abandonat
Publicat: 07/02/2014, 19:24
Actualizat: 01/02/2019, 03:32

Moartea unui actor în timpul filmărilor pentru un lungmetraj îi determină pe producătorii peliculei să analizeze felul în care vor continua acea producție. Modul în care marile studiouri de la Hollywood rezolvă această chestiune este prezentat pe larg într-un articol publicat pe site-ul bbc.co.uk.

Află mai multe știri din lumea filmului pe pagina de Facebook „I like to movie-movie”.

Philip Seymour Hoffman mai avea doar șapte zile de filmat pentru ultimul opus din franciza „Jocurile foamei” în momentul în care a murit din cauza unei presupuse supradoze de heroină.

Deși studiourile Lionsgate au declarat public că toate scenele starului pentru „The Hunger Games: Mockingjay – Part 2” au fost turnate, câteva zvonuri recente susțin că actorul mai avea de filmat încă o scenă „crucială” pentru acel film.

Întrucât personajul lui Philip Seymour Hoffman are un rol semnificativ în ultimele două părți ale acestei francize distopice, producătorii de la Hollywood se vor vedea nevoiți să analizeze în detaliu felul în care scenele starului decedat vor fi incluse în acele pelicule – dacă vor fi incluse.

Din păcate, pentru industria filmului nu este un lucru neobișnuit să își piardă prematur una sau chiar mai multe vedete în timpul filmărilor.

Oliver Reed a murit în timp ce filma pentru „Gladiatorul/ Gladiator” în 1999. Heath Ledger a murit în 2008 în timpul filmărilor de la „Dr. Parnassus/ The Imaginarium of Doctor Parnassus”, iar Brandon Lee a fost accidentat mortal pe platoul în care era filmat „Corbul/ The Crow” în 1994.

Fiecare dintre aceste filme a folosit metode diferite pentru a continua producția, inclusiv rescrieri ale scenariului, utilizarea de efecte vizuale și angajarea unor actori noi pentru a prelua acel rol rămas neacoperit.

În cazul filmului „Gladiator”, scenariul a fost rescris pentru a include filmări precedente cu Oliver Reed, iar producătorii au apelat la o dublură pentru filmarea scenelor în plan îndepărtat. Chipul dublurii a fost înlocuit cu ajutorul programelor de grafică digitală cu cel al actorului decedat.

Directorul de efecte vizuale Rob Harvey, care a câștigat un Oscar pentru munca sa din acest film și care acum își conduce propria companie de efecte speciale, s-a ocupat de „recrearea” lui Reed pe marele ecran.

„Atunci când el a murit, a trebuit să ne asigurăm că întregul final al filmului va avea sens. E un lucru foarte ciudat cu care ai de-a face – mai ales atunci, când tehnologia nu prea exista”, a spus Rob Harvey.

„Am intrat în studio cu directorul de montaj și am revăzut toate scenele turnate cu Oliver. A trebuit să căutăm replici la care se renunțase și scene care nu au fost incluse în montajul final, pentru a concepe o secvență corentă. A trebuit să filmăm scene cu Russell Crowe pe un fond verde și alte scene în exterior, în care părea că Oliver vorbea cu Russell, și apoi am decupat cu totul prestația lui din acele scene. Apoi am manipulat digital barba sa (pentru a avea continuitate), însă chipul său a fost decupat și lipit peste trupul dublurii. Ne-am jucat cu acele tăieturi și lipituri cât de mult am putut pentru a face ca filmul să rămână credibil”, a adăugat el.

Află mai multe știri din lumea filmului pe pagina de Facebook „I like to movie-movie”.

Rob Harvey a lucrat și cu regizorul Terry Gilliam la „Dr. Parnassus”, în care Johnny Depp, Colin Farrell și Jude Law au jucat personajul interpretat de Heath Ledger, în mai multe refilmări ale unor scene din acest lungmetraj.

„Cu un astfel de film, se părea că tot proiectul va intra în colaps. Fiind însă un film de Terry Gilliam, poți să pui pe oricine să joace cu adevărat orice”, a spus acesta.

Este o industrie costisitoare. Însă, în cele mai multe cazuri, producția este acoperită în cazul oricăror remodelări necesare ale filmului, prin polițe de asigurare extinse, care permit astfel producătorilor să refacă filmul chiar de la începutul acestuia, dacă va fi nevoie.

Asigurările standard din industria de film acoperă costurile pentru actorii din distribuție, în cazul în care aceștia se îmbolnăvesc sau suferă accidente.

„Cel mai adesea, cineva își rupe o mână sau un picior și trebuie să oprești producția pentru o săptămână sau două, pentru că nu poți să filmezi până când acea persoană nu se face bine”, a explicat Matthew Torrible, director al diviziei de film și televiziune de la compania de asigurări Quartz Insurance Brokers Ltd.

„După un deces, asigurarea va plăti fie pentru refilmarea unor scene și editarea lor, fie pentru refilmarea cu o altă persoană și pentru rescrierea scenariului, fie pentru abandonarea proiectului, fiind rambursați toți banii pe care companiile de producție i-au investit până în acel moment”, a adăugat el.

Companiile de asigurări ar putea însă să nu plătească acești bani, în cazul în care cauza decesului este asociată cu o serie de antecedente medicale, descoperite în timpul controlului medical obligatoriu. Aceste costuri sunt din acest motiv excluse din polița de asigurare.

Totuși, este posibil ca producătorii să se asigure contra unor excluderi specifice, pentru a minimaliza acest risc.

După părerea lui Matthew Torrible, se întâmplă foarte rar ca proiectul unui film să fie abandonat, „pentru că există o foarte mare forță comercială care impune ca producția să fie finalizată”.

Întrucât este puțin probabil ca personajul jucat de Philip Seymour Hoffman în franciza „Jocurile foamei” să fie redistribuit în ultimul opus al acestei serii, efectele speciale ar putea fi utilizate în scenele care necesită prezența actorului american.

Rob Harvey și-a exprimat reticența în legătură cu posibilitatea de a „recrea” un actor generat integral pe computer.

„Să creezi o versiune digitală a cuiva, altfel decât prin scenele de tipul «wide shot», reprezintă o metodă foarte ciudată. Ei au o problemă pe care trebuie să o rezolve și cred că va depinde doar de ei pentru a o rezolva. Au făcut deja un Jeff Bridges tânăr în «Tron: Legacy», dar el este încă în viață și l-au filmat pe «bătrânul» Jeff Bridges, așadar, din punct de vedere moral, nu știu ce vor crede ceilalți despre această idee”, a spus Rob Harvey.

„Poți să contruiești un personaj CG (generat pe computer), poți să captezi – prin motion capture – performanța sa din altă scenă și să o aplici apoi unui personaj, dar acesta nu va fi niciodată actorul real. Nu mă simt deloc confortabil cu această idee”, a adăugat el.

Garth Twa, lector în producția digitală de film la Ravensbourne College din Londra și editor la Pure Movies, se declară de acord cu această opinie: „În cazul lui Philip Seymour Hoffman, talentul său nu se rezuma doar la chipul său, care ar fi ușor de decupat și de relipit în alte scene, dacă el ar fi fost un actor de filme de acțiune”.

„El a fost de departe cel mai respectat și mai apreciat actor de la Hollywood din generația sa. Să imiți în acest fel un astfel de nivel de performanță, atât de nuanțată, nu ar fi posibil. Dacă este vorba de o scenă cheie, ei o vor rescrie cel mai probabil, pentru ca toate replicile sale să revină altui actor, sau vor trebui să reimagineze acea scenă”.

Studiourile Lionsgate au spus că nu intenționează să schimbe datele de lansare pentru ultimele două filme din seria „The Hunger Games”, care sunt programate să ajungă pe marile ecrane în noiembrie 2014, respectiv în noiembrie 2015.

Indiferent de metoda la care vor apela producătorii filmelor, fanii francizei „Jocurile foamei” vor merge probabil în număr mare la cinema pentru a urmări cu atenție aceste filme și pentru a observa schimbările aduse de producători.

„Este un lucru foarte cinic atunci când îl spui astfel, dar aceasta este o industrie cinică – cred că studiourile producătoare vor obține beneficii mari de pe urma acestei tragedii”, a spus Garth Twa.

„Toată lumea va dori să vadă filmele, la fel cum toată lumea a mers să vadă «The Dark Knight», după moartea lui Heath Ledger”. Actorul australian a murit înainte ca acest film să fie lansat în 2008.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care Dan Vîlceanu îl mușcă de nas și îl agresează pe Florin Roman...
Meteorologii Accuweather anunță o lună iunie cum nu prea a mai fost în România. Prognoză...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Bătaie în Parlament. Dan Vîlceanu, acuzat că l-a lovit cu genunchiul în nas pe Florin...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă să sari cu parașuta în România. Prețurile pornesc de la 1000 de lei...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Iei amendă dacă circuli pe interzis în parcarea supermarketului?
Nu-ţi mai face patul dimineaţa! Un medic te sfătuieşte să-l laşi dezordonat
O structură GIGANTICĂ ascunsă în adâncurile spațiului!
Interzis în toată România. Legea este în vigoare din 2008
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Nina Dobrev a suferit un accident. Primul mesaj transmis de actriță de pe patul de...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Robotul moale care imită picioarele păianjenilor
×