Actorii Costel Constantin și George Mihaiță au primit câte o stea pe Aleea Celebrităților

Actorii Costel Constantin și George Mihaiță au primit câte o stea pe Aleea Celebrităților
Publicat: 20/10/2012, 14:12
Actualizat: 31/01/2019, 22:57

Actorii Costel Constantin și George Mihaiță au câte o stea pe Aleea Celebrităților din București, distincțiile primindu-le cei doi, sâmbătă, de la primarul Capitalei, Sorin Oprescu, în prezența dascălului lor, Ion Toboșaru, și a prietenilor.

Alături de cei doi mari actori au fost colegii de breaslă, Horațiu Mălăele, Marin Moraru, Ileana Stana Ionescu, Emilia Popescu, Ducu Darie, Dinu Săraru etc.

Caracterizat drept un actor versatil, care surprinde mereu, Costel Constantin – care și-a aniversat 70 de ani și 50 de ani de carieră – a fost vădit emoționat la primirea stelei.

Ion Toboșaru, fostul dascăl al celor doi actori, a vorbit despre aceștia: „Minunat conclav, care a apreciat cultura artelor spectacolului, dați-mi voie ca, cu acest prilej, să rostogolesc câteva vocabule, evocând cele două personalități. Costel Constantin este divinul histrion al teatrului românesc, în timp ce George Mihăiță este fost adolescentul care-și poartă tinerețea în teatrul românesc”.

Laudațio la adresa lui George Mihăiță a rostit și actorul Horațiu Mălăele, un bun prieten al acestuia. „Domnului George Mihăiță, artist și prieten, un distih omagial: face multe, și-ar mai vrea/hai să-l obligăm cu o stea”, a spus Mălăele.

Actorul George Mihăiță a declarat că este emoționat, dar și bucuros pentru această recunoaștere. „Mărturisesc că nu mi-a bătut mai tare inima zilele acestea cum îmi bate când văd pe cine am în jur”, a spus actorul.

El a precizat că un colț din cele cinci ale stelei pe care a primit-o sâmbătă îi aparține regizorului Lucian Pintilie, care l-a făcut celebru cu replica: „De ce dai, mă, de ce dai ? (din filmul „Reconstituirea”, realizat în 1968-n.r.).

George Mihăiță a continuat, spunând că al doilea colț îi aparține lui Horațiu Mălăele, cel mai bun prieten al său, iar pe cel de-al treilea îl dedică Teatrului de Comedie, al cărui director este. Colțul al patrulea este al spectatorilor săi, a pus Mihăiță, iar cel de-al cincilea este „fără doar și poate” al regizorului Silviu Purcărete, care i-a dat replica: „Eu, Ilie tudorin, când beau țuică, când beau vin/ Când beau apă ce mai chin/Trăiască neamul nostru ăla puturos!” (din filmul „Undeva la Palilula”, lansat în 2012-n.r.).

Dinu Săraru a adus un laudațio la adresa lui Costel Constantin. „În mintea mea, poate și a dumneavostră, au fost trei mari Ștefan cel Mare în cinematografia românească: Constantin Nottara, George Carboreanu și, astăzi, Costel Constantin”, a susținut Săraru, fostul director al Teatrului Națuional București.

Distincțiile celor doi sunt așezate lângă alte stele dedicate actorilor Amza Pellea (postum), Florin Piersic, Victor Rebenciuc, Radu Beligan, Horațiu Mălăele, Iurie Darie, Marin Moraru, Ștefan Iordache (postum), Ion Caramitru, Stela Popescu, Marian Mihuț, Mircea Albulescu, Draga Olteanu Matei, Sebastian Papaiani, Ileana Stana Ionescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Alexandru Tocilescu, Maia Morgenstern.

Evenimentul a fost organizat de Teatrul Metropolis din Capitală, Primăria Municipiului București și centrul comercial Cocor.

„Teatrul este ca o tablă de șah pe care fiecare actor se mișcă gândit, socotit, calculat. Pe această tablă de șah, actorii: George Mihăiță și Costel Constantin și-au caligrafiat la superlativ drumul prin teatru, prin rolurile interpretate, de tragedie, dramă și comedie, vorbind prin personajele întruchipate, prin tot ceea ce au făcut în cariera lor. Nu i-am văzut în «spectacole de serviciu», în sensul că, au avut talent și noroc, încă de la debut au venit rolurile spre dânșii, nu le-au căutat, înscriindu-se prin interpretarea lor în generația de maeștri ai scenei naționale. Este o onoare pentru mine, în calitate de director, de actor și coleg, să le acordăm câte o stea pe Aleea Celebrităților în semn de aleasă prețuire”, consideră George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis.

Decernarea celor două stele s-a făcut în prezența lui Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei. Acesta le-a înmânat actorilor Placheta Bucureștiului. De asemenea, actorii George Mihăiță și Costel Constantin au primit câte o stea din aur din partea casei de bijuterii Sabion, bijutierul oficial al evenimentului.

Aleea Celebrităților (Walk of Fame) este un proiect cultural care găzduiește stelele celor mai cunoscuți artiști români din lumea filmului și a teatrului, în semn de prețuire a valorilor culturale din România. Inițiat de Teatrul Metropolis și Cocor, în parteneriat cu Primăria Capitalei, proiectul Walk of Fame românesc a debutat în ianuarie 2011.

Actorul George Mihăiță s-a născut pe 23 septembrie 1948, în Moreni, județul Dâmbovița. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1971, la clasa Sandei Manu, remarcându-se alături de colegii actori Gelu Nițu, Mircea Diaconu, Mugur Avramescu, Mugur Avramescu, Mircea Crețu, încă de la examenul de licență în spectacolul cu piesa „Diavolul alb”, de John Webmaster.

De-a lungul carierei sale a jucat alături de nume legendare: Emil Botta și George Constantin, dând viață zecilor de roluri în spectacole de teatru la Teatrul de Comedie, Teatrul „L.S. Bulandra”, Teatrul Național „I.L. Caragiale” etc., în spectacole regizate de: Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Alexandru Tocilescu, Horațiu Mălăele, Silviu Purcărete, Alexandru Dabija.

Debutul în film se întâmplă în anul al II-lea de facultate, când primește un rol de referință în „Reconstituirea”, regizat de Lucian Pintilie. De atunci și până în prezent a colaborat cu numeroși regizori de film: Radu Gabrea, Dan Pița, Sergiu Nicolaescu, Elisabeta Bostan, Francisc Munteanu, Silviu Purcărete etc. Ar fi avut șansa să joace în filmele marelui regizor italian Michelangelo Antonioni, dacă scrisoarea pe care o trimisese regizorul la Ministerul Culturii, prin anii ’70, ar fi ajuns în mâna actorului la timp, nu după 10 ani.

De-a lungul timpului a apărut în numeroase emisiuni de divertisment, a jucat în spectacole de teatru de televiziune, dar și în seriale de televiziune. Din 1990 până în 2000 a condus numeroase publicații adresate adolescenților – Salut, Salut paranormal, Salut rebusist, Integrame salut, Sexualitatea, Salut Generația Pro, Super – și a ajuns la a XIII-a ediție a festivalului adolescenților „Jos Pălăria”.

În 1994 propune Camerei Deputaților și Parlamentului României proiectul de lege privind Ziua Adolescentului, iar în 1997, președintele României promulgă Legea nr. 197/1997 privind instituirea Zilei Adolescentului în a doua duminică din luna mai.

Deținător a numeroase premii pentru activitatea teatrală și cinematografică, a fost nominalizat la premiile UNITER din 2010.

Din 2002 este director al Teatrului de Comedie din București, unde a inițiat și se desfășoară anual, Festivalul comediei românești „FestCo”. În prezent, poate fi văzut pe scena Teatrului de Comedie în spectacolele: „O scrisoare pierdută” (Agamiță Dandanache), regia Alexandru Dabija, „Casa Zoikăi” de M. Bulgakov, regia Alexandru Tocilescu, „Revizorul” (primarul), regia Horațiu Mălăele, „Clinica” și „Poker”, de Adrian Lustig, în regia Alexandru Tocilescu, „Femeia care și-a pierdut jartierele” de Eugène Labiche, în regia Silviu Purcărete (la Sala Romexpo).

Patron și gazdă de cafenea în centrul orașului, asociat în proiectul – pilot de reintegrare socio – profesională prin artă a categoriilor defavorizate din București „Opera Prima”, actorul George Mihăiță citește alături de studenți și actori în licee texte din programa școlară. Iubește copiii, teatrul și adolescența. Iubește copiii, pentru că-i „umplu sufletul cu bucurie”, teatrul e ca o „a doua respirație”, se definește drept un etern „adolescent întârziat”, iar de „fenomenul adolescenților” e îndrăgostit pe viață.

Pe de altă parte, actorul Costel Constantin s-a născut în Galați, la 20 octombrie 1942, în familia unui siderurgist de la uzinele Titan. În perioada liceului a fost membru al trupei de teatru a școlii, dar pasiunea pentru meseria de actor a moștenit-o de la fratele mamei sale, Damian Bozianu, actor renumit în Galați, care i-a fost model. Astfel, proaspătul licean dă admitere și reușește din prima încercare la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, absolvind facultatea în 1964, cu rolul de licență Laertes, din spectacolul cu piesa „Hamlet”, de William Shakespeare, la clasa Beate Fredanov, având colegi de clasă pe Ion Caramitru, Virgil Ogășanu, Ștefan Radof, Valeria Seciu, Ilinca Tomoroveanu, Florina Cercel și mulți alții.

După terminarea Facultății de teatru a debutat pe scena Teatrului Național din Iași (1965-1969), cu rolul călugărul tânăr, din spectacolul cu piesa „Beckett” de Jean Anouilh, în regia Soranei Coroama-Stanca, unde a jucat și alte roluri importante în spectacole cu piese de Sofocle, alături de Marcela Rusu și Radu Beligan, despre care declară sincer că: „Au fost primii pași pe o scenă covârșitor de importantă și primii pași contează totdeauna”.

Din 1970 se transferă la Teatrul Național din București. A interpretat memorabil rolul lui Ștefan cel Mare din spectacolul cu piesa „Apus de soare” de Barbu Ștefanescu Delavrancea, înscriindu-se printre actorii de mare valoare ai scenei românești, care au interpretat acest rol: Constantin Nottara, George Calboreanu și George Vraca. Societar de onoare al Teatrului Național București, primește pentru performanțele sale artistice: Premiul I pentru interpretare masculină (1970), Premiul revistei Teatru pentru „cel mai bun spectacol” și din nou „pentru cea mai bună interpretare masculină” la Festivalul Artelor (1983), Premiul „pentru cel mai bun spectacol cu o piesa romanească” în cadrul Festivalului „I. L. Caragiale” (1990). În 2002 i s-a conferit Ordinul National „Serviciu Credincios” în grad de Cavaler.

În stagiunea 2012-2013 la Teatrul Național din București are roluri în spectacolele: „Vizita bătrânei doamne”, „Sinucigașul”, „Sâmbătă, duminică, luni”. De-a lungul carierei actoricești a mai jucat în: spectacole de teatru radiofonic, teatru pentru copii, în filme pentru cinema și televiziune.

În film de ficțiune de lungmetraj a colaborat cu regizori ca: Elisabeta Bostan, Andrei Bleier, Dan Pița, Mircea Daneliuc. A jucat și în producții pentru televiziune ca: „Tandrețea lăcustelor”, „Aniela” și „Iubire și onoare”. După cum a declarat în mai multe rânduri, nu ajunge la evenimentele mondene, pentru că își petrece timpul liber la Breaza, unde are o casă. Acolo se relaxează plantând flori în mica grădină, îngrijindu-le, unde se relaxează, gătind românește rețete culinare din vremea bunicii.

Pe lângă mentorul său din studenție, Ion Finteșteanu, alți doi mari actori ai scenei românești i-au influențat viața și meseria: Radu Beligan, pentru că l-a dus la teatrul din Iași, unde a jucat alături de alți mari actori în spectacole cu răsunet în teatru, și actorul George Constantin, alături de care a jucat fascinat de jocul său.

Este căsătorit de peste 30 de ani cu Mihaela, despre care declară cu multă dragoste: „În cazul meu, norocul a însemnat întălnirea cu soția mea, Mihaela. Suntem de 30 de ani împreună. Ne completăm. O relație ca să functioneze, trebuie consolidată. Trebuie să dublezi permanent cu inteligență și sensibilitate”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete