Actorul BURT REYNOLDS a murit la 82 de ani

Actorul BURT REYNOLDS a murit la 82 de ani
Publicat: 06/09/2018, 23:35

Cu o carieră de peste 40 de ani, Burt Reynolds a fost unul din cei mai importanți actori americani. Fiul unui polițist, el a crescut în Florida, unde promitea o carieră de excepție în fotbalul american, până când o accidentare la genunchi și apoi un accident de circulație l-au făcut să se îndrepte spre actorie. A plecat la New York și a debutat în filme western realizate pentru televiziune, în anii ’60.

Și-a construit cariera pas cu pas și în 1972, a dat lovitura cu „Deliverance”, pe care Reynolds îl considera cel mai bun film în care a jucat vreodată. Nominalizată la Oscar, pelicula a pierdut în fața legendarului „Nașul”. Dar rolul pe care l-a reușit și apariția pe coperta revistei Cosmopolitan, pozând nud pe o blană de urs l-au propulsat definitiv printre starurile de la Hollywood. Revista s-a vândut în 1,5 milioane de exemplare și poza este considerată una din cele mai spectaculoase lovituri de imagine, însă actorul crede că a fost o mare greșeală, care a eclipsat succesul filmului și își amintește că era beat criță în timpul shootingului.

Între anii 1978 și 1982 a fost cel mai bine plătit actor de la Hollywood și este unul din puținii bărbați căruia „Playboy” i-a dedicat o copertă. Considerat de Alfred Hitchcock drept filmul său favorit, „Smokey and the Bandit” (1977) a fost un alt imens succes de box office în care a jucat Burt Reynolds. Doar „Star Wars” a reușit să depășească în acel an încasările de 126 de milioane de dolari ale filmului. În plus, vânzările automobilului Pontiac Trans-Am, pe care Burt Reynolds îl conduce în film, au explodat.

La sfârșitul anilor ’80, cariera sa nu mai strălucește la fel, dar dă o nouă lovitură cu „Boogie Nights” (1997), cu rolul unui regizor de filme porno, pentru care a fost nominalizat la Oscarul pentru rolul secundar, dar l-a pierdut din nou.

Burt Reynolds este faimos și pentru rolurile nemaipomenite cărora le-a dat cu piciorul de-a lungul carierei: Han Solo din „Star Wars”, Garrett Breedlove din „Terms of Endearment” și John McLane din „Die Hard”, pentru care Harrison Ford, Jack Nicholson și Bruce Willis i-au fost etern recunoscători. De asemenea, rolul principal din „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, pentru care a fost prima opțiune a regizorului Milos Forman și din „Pretty Woman”, în care a fost ales apoi Richard Gere.

Deși în vârstă de 82 de ani și cu probleme cardiace (a suferit un cvintuplu by-pass coronarian în 2010), Burt Reynolds făcea parte dintre actorii cu care Quentin Tarantino tocmai toarnă ultimul său film, „Once Upon a Time în Hollywood”.

„Odihnească-se în pace! A fost o legendă și un prieten,” scrie pe twitter Mark Wahlberg, la aflarea veștii.

„Am reușit să lucrez, în sfârșit, alături de unul dintre eroii mei din cinema abia în 2006,” scrie James Woods despre Reynolds. „Am râs toată ziua, în fiecare zi de filmare pentru „Spokane”. Avea un umor sec și o inimă largă și era un om minunat.”

N-am să uit niciodată serile în care luam cina împreună, glumele și perlele pe care le scotea,” scrie Wesley Snipes. „Întâlnirea cu tine a fost una din cele mai mari bucurii ale vieții mele de adult și ale carierei mele artistice. Ai fost OMUL atunci, acum și pentru totdeauna în cartea mea. Cu dragoste, Wesley Snipes, învățăcelul.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase