Actorul Ion Caramitru împlinește 71 de ani. Cum s-a conturat cariera artistului de-a lungul timpului

Publicat: 09/03/2013, 09:22
Actualizat: 19/05/2015, 23:16

Actorul și regizorul Ion Caramitru împlinește sâmbătă 71 de ani. De-a lungul timpului, artistul și-a conturat o carieră spectaculoasă, împărțindu-și timpul între scenele teatrelor, platourile de filmare și, o perioadă, ministerul Culturii. Întotdeauna însă a făcut eforturi pentru a păstra „ceea ce teatrul românesc a dus în spate de când a fost înființat, și anume o foarte expresivă parte a identității naționale exprimată profund prin spectacolul de teatru”.

Ion Caramitru s-a născut pe 9 martie 1942, în București, într-o familie de aromâni. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” în 1964, la clasa prof. Beate Fredanov.

Tot atunci a debutat pe scena Teatrului Național din București (TNB), în spectacolul „Eminescu”, de Mircea Ștefănescu. Cu un an înainte însă, actorul a jucat rolul lui Hamlet, în piesa cu același nume, regizată de Costache Antoniu, la Teatrul Bulandra.

Mai mult timp a continuat colaborarea cu ambele instituții, fiind distribuit în numeroase piese, printre care „Steaua fără nume” (1964), „Eminescu” (1964), „Vicarul” (1965), „Un tramvai numit dorință” (1965), „Procesul Horia” (1966), „Romeo și Julieta” (1967), „Macbeth” (1968), „Leonce și Lena” (1970), „A douăsprezecea noapte” (1973), „Azilul de noapte” (1975), „Furtuna” (1978), „Pericle” (1981), „Uriașii munților” (1987), „Teatrul comic” (1992) „Sorry” (2003), „Șase personaje în căutarea unui autor” (2005), „Eduard al III-lea” (2008), „Macbeth” (2011).

*Ion Caramitru și Irina Petrescu, în piesa „Suflete tari” (regia: Cornel Todea, 1979)

Ion Caramitru a avut o intensă activitate și în cinematografie, jucând în peste 30 de filme. Unele dintre cele mai apreciate interpretări ale sale au fost cele din peliculele „ Pădurea spânzuraților” (1964, regia Liviu Ciulei), „Iarba verde de acasă” (1978, regia Stere Gulea), „Ecaterina Teodoroiu” (1978, Dinu Cocea), „Kafka” (1991, regia Steven Soderbergh), „Mission: Impossible” (1996, regia Brian De Palma) și „Amen” (2002, regia Costa Gavras).

De asemenea, pentru rolul din filmul „Ștefan Luchian”, regizat de Nicolae Mărgineanu, i-a fost decernat Premiul Special al Juriului în cadrul Festivalului Național al Filmului din 1984.

În ceea ce privește regia, Caramitru a pus în scenă spectacole precum „Amintiri” (de Alexei Arbuzov), „Neînsemnații” (de Terry Johnson), „A treia țeapă” (de Marin Sorescu), „Acasă” (de David Storey), „Șapte dintr-o lovitură” (de Lia Bugnar) și „Toți fiii mei” (de Arthur Miller).

În anul 1995, Ion Caramitru a devenit Ofițer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic pentru promovarea culturii, fiind decorat de Regina Elisabeta a II-lea a Marii Britanii și Irlandei de Nord, iar în 1997 a fost numit, în Franța, Cavaler al Ordinului Literelor și Artelor.

În perioada 1990-1993 a fost director al Teatrului Bulandra din București, iar din anul 2005 este director al Teatrului Național din Capitală.

În onoarea actorului, în anul 2009 a fost publicat volumul „Cu Ion Caramitru, de la Hamlet la Hamlet și mai departe”, ce face parte din colecția Galeria Teatrului Românesc, îngrijită de Florica Ichim. În carte sunt incluse șapte dialoguri pe care Ion Caramitru le-a purtat cu criticul de teatru Mircea Moraru în perioada 26 ianuarie – 1 februarie 2009.

Un an mai târziu, i-a fost înmânată înalta distincție Ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce.

În 2012, Ion Caramitru a primit o stea pe Aleea Celebrităților – Walk of Fame, din Piața Timpului din București, în semn de respect și apreciere pentru întreaga sa activitate și pentru contribuția la dezvoltarea vieții cultural-artistice românești. Atunci, actorul a arătat că va face întotdeauna tot ce-i stă în putință pentru a păstra „ceea ce teatrul românesc a dus în spate de când a fost înființat, și anume o foarte expresivă parte a identității naționale exprimată profund prin spectacolul de teatru”.

Tot anul trecut, Majestatea Sa Regele Mihai i-a acordat lui Ion Caramitru Decorația regală Nihil Sine Deo. Distincția a fost înmânată de Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare, în numele Regelui.

*Sursa foto: princeradublog.ro

Ion Caramitru a fost implicat și în viața politică din țară, în timpul Revoluției din 1989 fiind unul dintre cei care au anunțat căderea regimului Ceaușescu din studioul TVR.

Pe de altă parte, a fost membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale, figurând pe lista membrilor inițiali anunțați la TVR de Ion Iliescu, apoi a fost numit vicepreședinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională. Ulterior, Caramitru s-a poziționat în opoziție cu fostul președinte.

De altfel, a fost membru al PNȚCD, iar în timpul guvernelor Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isărescu fost ministru al Culturii.

Ion Caramitru este căsătorit cu actrița Micaela Caracas, alături de care are trei fii: Andrei, Ștefan și Matei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control