Actrițele Olga Tudorache și Carmen Stănescu, decorate de regele Mihai I

Actrițele Olga Tudorache și Carmen Stănescu, decorate de regele Mihai I
Actrițele Carmen Stănescu și Olga Tudorache vor primi decorația "Nihil Sine Deo" din partea regelui Mihai I, pe 13 mai, respectiv 18 mai, informează site-ul oficial al Casei Regale a României.
Publicat: 07/05/2013, 13:46
Actualizat: 26/03/2019, 22:50

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marți, că este mulțumit de activitatea din ultimul an a Guvernului USL, precizând că nu poate indica o zonă de activitate deficitară a Executivului, iar sondajele confirmă faptul că USL a răspuns așteptărilor electorale.

Carmen Stănescu va primi decorația pe 13 mai, la Palatul Elisabeta, iar Olga Tudorache va primi distincția pe 18 mai, la Teatrul Mic din București.

Alături de medaliile „Regele Mihai I pentru Loialitate” și „Crucea Casei Regale a României”, decorația regală „Nihil Sine Deo” se acordă prin decizia șefului familiei regale a României.

Decorația regală „Nihil Sine Deo” poate fi acordată personalităților marcante din domeniul social, științific, educațional, cultural, spiritual, economic, politic și militar, „care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanță de înalt nivel, au avut o inițiativă ieșită din comun, au dat dovadă de generozitate și spirit de răspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogați prezentul românesc”, potrivit site-ului casei regale a României. Decorația poate fi acordată ambasadorilor sau foștilor ambasadori români sau străini care au adus o contribuție incontestabilă relațiilor României cu lumea. Decorația se poate acorda unor instituții sau organizații, dacă activitatea lor este în mod unitar circumscrisă criteriilor de mai sus. Decorația regală „Nihil Sine Deo” se poate acorda unui număr de maximum 200 de personalități în viață, cetățeni români și străini.

Născută pe 11 octombrie 1929, Olga Tudorache are o carieră în teatru de peste 50 de ani. În toamna anului 1951, aceasta a fost angajatÇŽ la Teatrul Tineretului din București, unde și-a desfășurat activitatea neîntrerupt, până în anul 1966, când instituția a fuzionat cu Teatrul Nottara. S-a angajat la Teatrul Mic, unde a lucrat până în 1978. Din 1976, ea a fost conferențiar universitar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L.Caragiale” din București, la catedra de actorie. A avut șase promoții de actori, până la pensionare (1997), iar retragerea efectivă din învățământ a avut loc în anul 2000.

Pe scena Naționalului bucureștean, Olga Tudorache și-a făcut o revenire spectaculoasă, în 1997, cu spectacolul „Regina mamă” de Manlio Santanelli. De asemenea, spectatorii au admirat-o, în rolul Emilia din „Cimitirul păsărilor” de Antonio Gala, la Teatrul Mic. În plus, în noiembrie 2005, Olga Tudorache a apărut în fața publicului la Theatrum Mundi – care a devenit, în 1 noiembrie 2007, Teatrul Metropolis – într-o dublă ipostază: de regizor și interpret al spectacolului „Pește cu mazăre”.

A primit mai multe premii ale Uniunii Teatrale din România (UNITER): premiul pentru întreaga activitate (1995), premiul pentru cea mai bună actriță, pentru rolul din spectacolul „Regina Mamă”, de Manlio Santanelli (martie, 1999), diploma de popularitate (2002). În martie 2006, actrița Olga Tudorache a fost decorată de președintele Traian Băsescu cu Ordinul național „Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce.

Actrița Carmen Stănescu s-a născut în București, pe 29 iulie 1925. A urmat Conservatorul Regal de Muzică și Artă Dramatică, promoția 1944-1948, la clasa profesoarei Marioara Voiculescu. A debutat în 1945 în teatru, cu rolul Ecaterina Ivanovna din piesa „Frații Karamazov”. Până în prezent, a interpretat peste 30 de roluri pe scena Teatrului Național, precum și a altor instituții de profil din București.

Actrița s-a lansat în film cu rolul din „Doi vecini”, după Tudor Arghezi, în regia lui Geo Saizescu, în 1958. A fost remarcată în „Telegrame”, după I. L. Caragiale, în regia lui Aurel Miheleș (1959), și în „Bădăranii”, după Carlo Goldoni, în regia Sică Alexandrescu și Gheorghe Naghi, în 1960. Rolurile din „Frații Jderi”, „Muschetarul român” și „Războiul de Independență” (serial TV în regia lui Doru Năstase, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis, 1977) îi aduc celebritatea și în cinematografie. A făcut carieră și în televiziune, alături de Mișu Fotino, care i-a fost partener în multe emisiuni de divertisment. În 2003 a lansat cartea autobiografică „Destăinuiri”.

Ceremoniile de decorare se înscriu în programul evenimentelor publice organizate cu ocazia datei de 10 mai – Ziua Regalității. Pe 10 mai, de la ora 8.00, în fața Palatul Elisabeta va fi dat startul Maratonului Regal 2013, un eveniment sportiv organizat de Asociația Corporeanima, cu sprijinul Casei Regale a României. La eveniment va lua parte și principele Nicolae. La ora 15.00 va avea loc ceremonia de premiere a câștigătorilor Maratonului Regal 2013.

În aceeași zi, de la ora 17.00, la Palatul Elisabeta, principesa Margareta va conferi, în numele regelui Mihai I, calitatea de furnizor al Casei Regale unui număr de companii și persoane.
Evenimentul se va desfășura în prezența principilor Radu și Nicolae.

Pe 11 mai va avea loc un concert aniversar al Societății Române de Radiodifuziune, la Sala Radio, de la ora 19.00. Vor concerta Orchestra Națională Radio, dirijată de maestrul Christian Badea, iar soliști vor fi Mihaela Martin și Frans Helmerson.

Pe 12 mai, evenimente aniversare vor avea loc la Castelul Peleș, unde va fi lansat volumul „Avioanele Regelui”, publicat de Editura Curtea Veche. În aceeași zi, principesa Margareta va decora, în numele regelui Mihai I, o serie de personalități din România.

Totodată, pe 13 mai va avea loc ceremonia de învestire a regelui Mihai cu titlul de doctor honoris causa al Universității Naționale de Apărare „Carol I”. La eveniment, regele Mihai va fi reprezentat de principesa moștenitoare Margareta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
MAREA DOAMNĂ a României a murit în Noaptea de Înviere: Drum lin spre cele veșnice
Ce poți face cu resturile de prăjituri și cozonac rămase de la masa de Paști
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Inteligență Artificială a ținut pasul cu un pilot uman în timpul unui zbor istoric