Adevărul despre riscurile pe care le aduce consumul de unt

Adevărul despre riscurile pe care le aduce consumul de unt
Detalii în articol

Studiul susține că există o legătură slabă între consumul de unt și rata mortalității și că nu s-a găsit nicio asociere între unt și bolile de inimă. Mai mult, consumul de unt a fost asociat cu un risc redus de a dezvolta diabet (în special diabetul de tip 2), scrie CSID.

Meta-analiza a combinat rezultatele de la o serie de studii pe această temă și a ajuns la o concluzie care se aplică la un grup mult mai mare de participanți. Echipa de cercetători condusă de specialiști de la Universitatea Tufts din Boston a analizat date din 9 studii separate, care au implicat 636,151 de participanți.

În grupul participanților incluși în analiză s-au înregistrat:

28, 271 de decese;
9, 783 de cazuri de incidente cardiovasculare (înclusiv infarct miocardic și atac cerebral vascular);
23, 954 de cazuri de diabet.

Consumul de unt monitorizat în cele 9 studii a variat între o treime de porție și 3.2 porții. O porție conține 14 grame de unt (echivalentul unei linguri de unt).

Rezultatele au arătat următoarele creșteri și scăderi asociate cu un consum de 14 grame de unt:

O creștere de 1% în privința mortalității;
Nicio creștere sau reducere când vine vorba de bolile cardiovasculare, în general;
O creștere de 1% în cazul bolilor coronariere;
O creștere de 1% în cazul infarctului miocardic;
O scădere de 4% în privința incidenței diabetului.

Dariush Mozaffarian, decanul Școlii „Friedman” de Științe și Politici ale Nutriției din cadrul Universității Tufts, explică: „La nivel global, rezultatele sugerează că untul nu ar trebui demonizat și nici pariat pe el că este un element care poate îmbunătăți sănătatea”.

Doctorul Laura Pimpin, unul dintre autorii studiului, adaugă: „Persoanele care consumă mult unt au în general o alimentație și un stil de viață nesănătoase”.

Cu toate acestea, deși această observație este adevărată pentru cele mai multe dintre studiile utilizate în meta-analiză, acest trend începe să se schimbe.

În ultimii ani, untul a revenit în atenția nutriționiștilor și nu mai este considerat un aliment dăunător. De fapt, cercetătorii americani sunt de părere că în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate sau efectele nocive, untul este „în principiu, neutru”.

Doctorul Mozaffarian a adăugat că ar fi interesant de analizat de ce un consum de unt a dus la o reducere cu 4% a riscului de apariție a diabetului.

Studiul care a indicat cea mai mică a rată a diabetului asociată cu un consum de unt a fost realizat de o echipă de cercetători suedezi în 2015.

În acest studiu, incidența diabetului a fost asociată cu o scădere de 7% pentru fiecare porție de unt. Elementul central pentru acest studiu este ideea că începând din 2008, o dietă hipo-calorică, bogată în grăsimi și fără alimente procesate a început să fie recunoscută ca fiind o dietă sănătoasă. Studiul sugerează că untul poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, săracă în calorii și bogată în grăsimi sănătoase.

Inchide