Adevărul despre țigările electronice: ce au descoperit cercetătorii britanici după un studiu efectuat pe mai mulți bolnavi de cancer

Adevărul despre țigările electronice: ce au descoperit cercetătorii britanici după un studiu efectuat pe mai mulți bolnavi de cancer
Publicat: 22/09/2014, 17:44
Actualizat: 25/03/2019, 19:05

Cercetarea efectuată asupra pacienților cu cancer care continuă să fumeze a arătat că persoanele care folosesc țigări electronice prezintă o dependență de nicotină mult mai accentuată și au la fel sau mai puține șanse de a renunța la fumat ca și persoanele care preferă tutunul. Studiul, publicat luni, a fost deja contestat de o serie de alți cercetători, potrivit Reuters.

Studiul, apărut în revista Cancer, publicația de specialitate a Societății Americane pentru Cancer, ridică întrebări legate de eficiența țigărilor electronice în a ajuta fumătorii să renunțe la acest viciu. Dar această concluzie a fost contestată de alți cercetători în domeniul tutunului și dependenței, care au spus că modul de selectare a pacienților incluși în studiu a dus la o concluzie prestabilită.

Utilizarea țigărilor electronice, care sunt dispozitive cu baterii ce produc vapori care conțin nicotină, pe care fumătorul îi inhalează, a crescut foarte mult în ultimii doi ani, dar există, de asemenea, o dezbatere aprinsă privind riscurile și beneficiile acestora.

Dispozitivele sunt pe piață de relativ puțină vreme, iar acest lucru înseamnă că nu există dovezi științifice pe termen lung legate de siguranța lor. Unii experții se tem că țigările electronice ar putea duce la dependența de nicotină și ar fi doar un prim pas către fumatul de tutun clasic, în timp ce alți cercetători le văd ca pe o modalitate cu un potențial uriaș de a ajuta fumătorii să renunțe la acest obicei.

Puținele studii care există pe această temă oferă o serie de concluzii amestecate, unele susținând că dispozitivele pot ajuta la renunțarea la fumat, iar altele sugerând că țigările electronice pot prezenta riscuri de sănătate specifice.

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătații, dat publicității luna trecută, cerea impunerea unei reglementări stricte a utilizării țigărilor electronice în spațiile închise, publicității și vânzării acestor dispozitive către minori. Însă și acest raport a fost criticat, unii experți spunând că este plin de erori, interpretări și analize greșite.

Studiul publicat online în revista Cancer a fost efectuat de cercetătorii de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, conduși de Jamie Ostroff, asupra a 1.074 de pacienți cu cancer, care fumau și care au fost incluși în perioada 2012-2013 într-un program antitutun la centrul oncologic.

Experții au descoperit o creștere de trei ori a utilizării țigărilor electronice în această perioadă, de la 10,6% la 38,5%.

La includerea în programul antifumat, cercetătorii au descoperit că utilizatorii de țigări electronice erau mai dependenți de nicotină decât non-utilizatorii, avuseseră mai multe încercări de a renunța la fumat și prezentaseră un risc mai mare de a fi diagnosticați cu o formă de cancer la plămâni, cap și gât.

Până la finalul perioadei de studiu, utilizatorii dispozitivelor erau la fel de predispuși la a fuma ca și pacienții care fumau țigări clasice.

Robert West, director de cercetare în domeniul tutunului la University College London, a declarat că studiul nu a putut evalua dacă, în cazul pacienților cu cancer care foloseau țigări electronice, a încerca aceste dispozitive duce sau nu la renunțarea la fumat, „pentru că eșantionul folosit a inclus pacienți care au încercat deja țigara electronică într-o tentativă de a renunța la fumat și au eșuat, astfel că toți cei care au reușit să se lase de fumat erau deja scoși din calcul”.

De asemenea, Peter Hajek, director al Tobacco Dependence Research Unit de la Queen Mary, University of London, a susținut ideea că datele oferite de studiu nu justifică concluziile la care au ajuns cercetătorii americani.

„Autorii au urmărit fumători care au testat țigările electronice, dar nu au renunțat la fumat și au exclus fumătorii care au încercat dispozitivele și au renunțat la fumat”, a spus Peter Hajek.

„Ca și fumătorii care eșuează în a renunța la fumat indiferent de metoda aleasă, studiul a avut de-a face cu fumători cu un mare grad de dependență, cărora le-a fost foarte greu să renunțe. Cercetătorii au concluzionat că țigara electronică nu a fost de ajutor, dar acest lucru ar fi adevărat pentru orice tratament dacă ar fi evaluate doar rezultatele negative ale urmării tratamentului”, a mai declarat Peter Hajek.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Lovitură pentru Digi RCS-RDS! Toți abonații din România ar trebuie să știe acest lucru
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
VIDEO | Efecte secundare devastatoare pentru regele Charles produse de chimioterapie. Informații de impact provenite...
Mihai Leu se luptă din nou cu cancerul de colon? Fostul pugilist, internat în spital....
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Vești bune pentru elevi! Ministerul Educației lansează un nou tip de bursă. De ce criterii...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Avertismentul RAR pt. șoferi: Nu cumpărați aceste mașini!
Cine va fi succesorul lui Putin?
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
S-A DAT ORDIN direct de la Casa de PENSII. Este decizia pe care o așteptau...
Regele Charles începe să-i cedeze din funcții moștenitorului William
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
De ce au fost , de fapt, eliberați fiii vrăjitoarei Sidonia, după crima comisă în...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Iată ce poți face dacă partenerul vorbește în somn!
×