Agentul de presă al lui Michael Douglas spune că declarațiile actorului privind motivul îmbolnăvirii sale au fost interpretate greșit

Agentul de presă al lui Michael Douglas spune că declarațiile actorului privind motivul îmbolnăvirii sale au fost interpretate greșit
Publicat: 04/06/2013, 13:00
Actualizat: 01/02/2019, 02:59

Actorul american Michael Douglas nu a spus că s-a îmbolnăvit de cancer la gât din cauza practicării cunilingusului, a declarat, luni, agentul de presă al artistului, citat de BBC.

Michael Douglas, diagnosticat cu cancer la gât în 2010, a fost citat de publicația The Guardian, căreia i-a acordat un interviu, în care a spus că tipul său de cancer a fost cauzat de virusul papiloma uman (HPV).

Într-o declarație pentru BBC, agentul de presă al starului în vârstă de 68 de ani a ținut să clarifice controversele generate de declarația actorului, spunând că Michael Douglas vorbea în general, nu despre propriul său cancer.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, HPV poate să provoace cancer al gâtului și cancer cerebral.

Într-un comunicat publicat luni, Allen Burry, agentul de presă al actorului american, a precizat: „Nu. El (Michael Douglas) nu a spus că sexul oral era cauza cancerului său”.

Allen Burry a vorbit despre dovezile medicale care asociază sexul oral cu cancerul gâtului și cancerul cerebral, adăugând: „dar (Douglas) nu a spus că aceasta era cauza exactă a cancerului său”.

În schimb, publicația The Guardian și-a menținut versiunea inițială a informației pe care o publicase inițial, postând pe site-ul său înregistrarea audio a interviului cu Michael Douglas, alături de transcrierea acestuia.

În interviul publicat duminică în The Guardian, Michael Douglas a fost întrebat dacă, ținând cont de boala sa, regretă numărul mare de ani în care a fumat și a consumat alcool.

Actorul a răspuns: „Nu. Fără a intra în detalii, acest cancer specific este cauzat de virusul papiloma uman (HPV) și provine din practicarea cunilingusului”.

„Am crezut inițial că grijile pe care mi le făceam din cauza încarcerării fiului meu ar fi contribuit la declanșarea cancerului, dar nu este așa, cancerul a fost cauzat de o boală cu transmitere sexuală”, a adăugat Michael Douglas.

„Și, dacă îl luați (cancer), cunilingusul este totodată cea mai bună metodă pentru a-l trata”, a adăugat actorul, al cărui fiu, Cameron, ispășește o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru posesie și trafic de droguri.

Michael Douglas, câștigător a două premii Oscar, a dezvăluit în anul 2010 că suferă de cancer și face ședințe de chimioterapie și radioterapie.

„Trebuie să merg regulat la control, la fiecare șase luni, dar totul este normal de doi ani încoace”, a spus actorul, adăugând că „acest tip de cancer nu recidivează în 95% din cazuri”.

Potrivit unui studiu făcut de cercetătorii de la Facultatea de Odontologie din orașul suedez Malmö, publicat în jurnalul medical The New England Journal of Medicine, există într-adevăr o legătură de tipul „cauză-efect” între practicile sexuale orale și cancerul la gât.

HPV se află totodată la originea a 99% din cazurile de cancer al uterului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din sistemul de sănătate britanic (NHS).

Soția actorului Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones, s-a internat la rândul ei în luna aprilie pentru a primi tratament contra tulburării bipolare. Actrița galeză în vârstă de 43 de ani, recompensată cu un premiu Oscar pentru evoluția ei din musicalul „Chicago”, de Rob Marshall, a jucat la rândul ei în alte două filme celebre regizate de Steven Soderbergh – „Traffic” (2001) și „Ocean’s Twelve” (2004).

Potrivit Institutului Pasteur, există peste 150 de tipuri de HPV, dintre care doar 20 se pot afla la originea unor „anomalii celulare, a unor leziuni precanceroase și a unor cancere”, în principal cel de col uterin.

În celelalte cazuri, HPV este un virus benign, care dispare în general singur din organism. El poate să provoace însă negi (sau condiloame) pe organele genitale masculine și feminine.

Însă virusurile de tipul HPV se pot afla și la originile altor cancere: ele ar fi responsabile de 85% din cancerele anale și 50% din cancerele vaginale, ale vulvei și penisului și cu 30% din cancerele gâtului, din care 20% sunt cancere orofaringiene (partea laringelui situată în spatele cavității bucale) și 10% sunt cancere ale sistemului aerodigestiv superior, precizează specialiștii de la Institutul Pasteur din Paris pe site-ul info-hpv.fr.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase