Alborosie concertează în premieră în România

Alborosie concertează în premieră în România
Publicat: 14/07/2012, 17:01
Actualizat: 14/07/2012, 17:02

Artistul reggae italian Alborosie susține un show live în premieră în România, pe 22 iulie, la Arenele Romane, din Capitală, informează organizatorii, Reggae Nights.

Alborosie este primul artist de origine caucaziană acceptat la casă de discuri a legendarului Bob Marley. Este și primul cântăreț italian de reggae recunoscut mondial, el primind premiul MoBO (Music of Black Origins) pentru cel mai bun artist reggae în 2011, în defavoarea lui Damien Marley și a lui Nas.

În concertul de la București, artistul va fi acompaniat de 13 muzicieni: cântăreața jamaicană Ikaya și Schengen Clan Band. Concertul face parte din turneul european Rebirth of Reggae Tour 2012.

Drumul spre succes al lui Alberto D’Ascola seamănă cu un scenariu de film hollywoodian. Născut și crescut în Sicilia, Alborosie se mută în Jamaică în 2001 pentru a fi mai aproape de cultură sa de suflet. Nu beneficiază de sprijin din partea familiei, așa că își vinde tot ce deține. Ajunge în patria reggae-ului doar cu hainele de pe el și ceva bani în buzunar. Muncește mulți ani că inginer de mixaj, lucrând la materialele unor artiști ca Angie Stone, UB40, Grace Jones, India Arie, Manu Chao, Sade și chiar No Doubt. O perioadă în care, spune artistul, a fost mereu privit cu scepticism, drept „micul băiat alb cu dreadlocks care s-a dus să se piardă prin Jamaică” (Revista Vibrations 2011). Însă el a știut tot timpul că muzică sa îi va aduce respectul colegilor de breaslă din insulă.

Primul care l-a încurajat a fost chiar veteranul Lee Scratch Perry, care a luat foc atunci când a auzit „Kingston Town”, declarând că e cea mai tare piesă pe care o auzise până atunci. În scurt timp, melodia a luat cu asalt topurile jamaicane. La fiecare colț de stradă, în taxiuri și la sound system-urile din insulă se auzea același refren: „It’s a rudeboy town/ It’s Kingston town”. În câteva luni s-a impus ca imn al capitalei jamaicane, și acest imn era cântat de un sicilian. A urmat un turneu european, în cadrul căruia a cântat la importante festivaluri – Rototom, Uppsala etc.

Printre colaboratorii lui Alborosie se număra Luciano, Michael Rose, Morgan Heritage, Ky-Mani Marley, Jah Cure, Beenie Man, Dennis Brown. A lucrat și ca producător la case de discuri care i-au lansat pe Shabba Ranks, Sizzla, Dennis Brown, Elephant Man și Vybz Kartel și au semnat imnuri legendare că „Get Busy” al lui Sean Paul și „Oh Carolina” al lui Shaggy. Alborosie a colaborat și cu regretata Amy Winehouse, pe piesa Halftime”, inclusă pe albumul „Lioness” al artistei, lansat postum.

Cel mai recent album, „2 Times Revolution”, pe care artistul cântă la mai multe instrumente, este dedicat „tuturor rebelilor din lume”. La fel că legendele reggae dinaintea sa, ca Bob Marley, Alborosie își dorește să creeze muzică ce poate ajută la realizarea unor schimbări sociale.

Cu 6 albume, zeci de single-uri, și sute de concerte la activ până în prezent, Alborosie abordează diverse teme culturale în muzică sa: respectul pentru eroii reggae din epoca de aur, despre putere, războaiele din lume și globalizare. Prin reușita sa, el însuși este un exemplu viu că nu contează cine ești și de unde pleci, trebuie să crezi în tine și să nu renunți la visurile tale.

Pe scena Arenelor Romane, mai urcă pe 22 iulie, și General Trix, singurul artist reggae român cu un album lansat peste hotare. Originar din Timișoara, el și-a început drumul muzical de la 15 ani, fiind un obișnuit al evenimentelor de gen. După câțiva ani se mută în Amsterdam, unde se implică pe scena locală, ca organizator cât și MC la petreceri reggae și dubstep . În 2011 lansează albumul „Greenlight”, rodul muncii sale cu producătorul suedez Rough Lynx. Este, așadar, o ocazie rară de a-l vedea live în România.

Pe scenă urcă și cei de la East Roots, prezenți în formula completă live. East Roots nu este doar o trupă, ci un întreg concept. S-a înființat în 2009 în București și s-a afirmat pe scena muzicală românească prin sound-ul nou, greu de etichetat, care îmbină elemente de drum& bass, reggae, ska, dubstep și dancehall cu pasaje de sitar sau nai. Piesele lor sunt în română, engleză și franceză și provoacă publicul la un dialog, propunându-și demolarea unor mentalități și trenduri distructive.

Mighty Boogie vine tot din Timișoara și este un alt artist român cu vechime în zona muzicală influențată de reggae. De-a lungul timpului, a fost prezent la numeroase petreceri și festivaluri, împărțind scena cu nume că Benny Page, Danny Byrd, Sukh Knight, Subscape, Emalkay, Mungos HiFi. Mai mult, 2012 este al doilea an în care este invitat la prestigiosul festival de muzică și cultură bass & sound system Outlook din Croația. Stilul lui încorporează jungle, dnb și dubstep. Cu experiență în primul sound system din România, Fiyah Burn Sound, din care a făcut parte și General Trix, Mighty Boogie va încheia seara de 22 iulie la Arenele Romane.

În deschidere, vor cânta băieții de la Kaya Foundation. În 2008 Bobi, Damian și Robert și-au unit resursele pentru a susține muzica și cultura dub și reggae. Festivalul One Love este unul din roadele muncii lor, reunind în fiecare an artiști locali și internaționali într-un cadru natural. Mai mult, au construit un sistem de sunet (Kogaion Sound System), cu care au transmis mai departe un vibe pozitiv și mesaje de pace la festivalurile și petrecerile din capitală și din țară.

Accesul in Arene pentru acest eveniment este permis tuturor categoriilor de vârstă cu următoarele completari: copiii sub 12 ani beneficiază de acces gratuit, iar persoanele care nu au împlinită vârsta de 16 ani trebuie să fie însoțite de un adult, organizatorii solicitând tuturor spectatorilor prezentarea unui act de identitate cu poză (original) pentru identificare.

Biletele se pot achiziționa în avans la prețul de 40 de lei de pe www.myticket.ro, www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro și din magazinul Boarder’s din București. În seara evenimentului, biletele vor putea fi achiziționate de la Arenele romane la prețul de 60 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Mari probleme în dragoste. Aceste zodii riscă să se despartă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete