• Publicat:
Magazin

Alimentele care previn anxietatea și atacurile de panică

Alimentele care previn anxietatea și atacurile de panică
Detalii în articol

Potrivit CSID, în astfel de perioade se întâmplă de multe ori să acumulezi kilograme în plus sau să slăbești foarte mult.

De multe ori, există tendința de a alege alimente rafinate, bogate în zahruri și grăsimi saturate. Deși aceste alimente te fac să te simți mai bine pe moment, pe termen lung nu fac decât să-ți întrețină starea de anxietate și să-ți afecteze sănătatea. Te simți mai obosit, apar dereglări ale glicemiei și ai mult mai des poftă de dulciuri și de mâncare nesănătoasă. Tocmai de asta este indicat să apelezi la alimente care pot ameliora stările de anxietate și calma atacurile de panică.

Prin alegerea alimentelor potrivite vei reduce drastic anxietatea pe care o resimți și poate chiar îți vei îmbunătăți starea de spirit.

Acestea sunt câteva alimente care calmează mintea și sunt bune pentru sănătate:

Portocalele

Acestea nu fac minuni doar în cazul răcelilor. Cantitatea mare de vitamina C ajută la reducerea nivelul de cortizol (hormonul stresului) și a tensiunii arteriale, ceea ce înseamnă mai puțină anxietate. Alte alimente bogate în vitamina C care te ajută să fii mai plin de viață: kiwi, grepfrut, căpșuni, roșii sau broccoli.

Avocado

Fructele de avocado sunt bogate în vitamina B1 sau tiamină, care stimulează fucționarea celulelor nervoase și ameliorează stresul. Vitamina E calmează tensiunea musculară și este de mare ajutor când traversezi o perioadă mai stresantă.

Laptele

Există o explicație pentru care paharul de lapte înainte de culcare a devenit o alegere atât de populară. Bogată în vitaminele B2 (riboflavina), B12 și o doză bogată de proteine, băutura te relaxează și ajută la buna funcționare a sistemului nervos. Totodată, riboflavina îmbunătățește sistemul imunitar, care poate fi grav afectat de stres.

Spanacul

Un motiv în plus să consumi cât mai multe legume cu frunze verzi? Spanacul conține magneziu care ține sub control nivelul cortizolului și îmbunătățeste sistemul muscular și cel imunitar.

Sparanghelul

Este o sursă excelentă de potasiu, acid folic și acizi grași omega 3, care cresc nivelul de serotonină. Hormonul fericirii reglează dispoziția și reduce starea de anxietate.

Carnea de curcan

Acest tip de carne este foarte bogată în triptofan, un aminoacid care are un efect calmant asupra creierului și oferă o stare generală de bine.

Fulgii de ovăz

Fulgii de ovăz sunt o sursă excelentă de fibre solubile și pot ajuta la reducerea simptomelor stărilor de anxietate. Carbohidrații din ovăz cresc nivelul de serotonină – are un efect calmant asupra creierului și a corpului, ameliorând anxietatea, nervozitatea și chiar insomnia.

Se recomandă evitarea carbohidraților rafinați, cum ar fi cei ce se găsesc în pâinea albă, zahărul alb, orezul alb (cerealele integrale sunt mult mai eficiente în combaterea anxietății). Aceste alimente provoacă o creștere bruscă și rapidă a glicemiei care ne oferă o doză temporară de energie, înlocuită în scurt timp cu o senzație de oboseală.

Inchide