Alimentele care te ajută să renunți la fumat

Alimentele care te ajută să renunți la fumat
Publicat: 13/03/2016, 11:57
Actualizat: 05/07/2016, 20:03

Laptele: Cercetătorii americani de la Universitatea Duke au arătat că fumătorii care au băut un pahar cu lapte înainte de a aprinde o țigară au renunțat treptat la acest viciu din cauza gustului neplăcut resimțit în timpul fumatului. O altă metodă prin care laptele poate ajuta la renunțarea la fumat este scufundarea țigărilor pe jumătate în lapte și lăsarea lor la uscat. Gustul se modifică mult, iar în timpul fumatului senzația devine greu de suportat.

Rădăcinoasele: Pe același principiu funcționează consumul de legume (morcovi, țelină, castravete) și de spanac. După câteva felii din astfel de legume gustul țigării devine atât de amar, încât fumătorul poate fi mult mai ușor convins să renunțe la viciu.

Rădăcina de ginseng: În timp ce fumezi, la nivelul creierului se eliberează dopamină, un neurotransmițător care dă senzația de plăcere. Ginsengul intervine și inhibă eliberarea de dopamină. Rădăcina de ginseng poate fi consumată sub formă de capsule, ceai sau sirop. O lingură de sirop de ginseng în timpul micului dejun sau 1-2 capsule pe zi, dimineața și la prânz vor scădea nevoia de a fuma și vor accelera metabolismul celular. Planta este utilă și în caz de anemie, stres și astenie.

Cerealele integrale: În perioadele stresante, fumatul dă senzația că este un ajutor pentru ca probleme să fie gestionate mai ușor. Un factor declanșator al stresului este nivelul scăzut de glucoză, prin urmare o dietă care include cereale integrale și care păstrează zahărul din sânge la un nivel normal, îl vor ține pe fumător departe de stres și, implicit, de nevoia de a fuma mai mult.

Fructele proaspete: După renunțarea la fumat, e important ca obiceiul să fie înlocuit cu gustări proaspete și sănătoase. În acest sens, cele mai indicate sunt fructele care conțin vitamina C (ananas, portocale, grapefruit, fructe de pădure, kiwi). În felul acesta, corpul va elimina mai repede și mai ușor toxinele, iar pielea afectată de fumatul frecvent se va regenera mai rapid.

Ceaiurile de plante medicinale: Anumite ierburi din care se fac infuzii susțin lupta contra poftei de a fuma. Ghimbirul, rubarba, rădăcina de ginseng, lemn-dulce – toate reglează funcția endocrină. Mai mult, ceaiul de sunătoare alungă stările de anxietate, aduce un plus de minerale și atenuează nevoia de nicotină. Pe de altă parte, infuzia de pătlagină e și ea de ajutor, pentru că eliberează căile respiratorii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase