Amendă dură primită de Pro TV pentru emisiunile „La Măruță” și „Românii au talent”

Amendă dură primită de Pro TV pentru emisiunile „La Măruță și „Românii au talent
Publicat: 22/04/2015, 09:13

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința de marți, opt ediții ale emisiunii „La Măruță”, difuzate în perioada 5 – 21 ianuarie, dar și două ediții ale emisiunii „Românii au talent”, difuzate pe 13 și 27 martie.

În emisiunile „La Măruță” analizate au fost prezentate persoane precum „Beyonce de România”, care a suferit mai multe operații estetice pentru a fi pe placul iubitului ei, cântărețul de manele Nicolae Guță, dar și un conflict din familia cântărețului Marian Mexicanu’.

Pe de altă parte, în emisiunile „Românii au talent” analizate de CNA a fost prezentat un concurent care a fost condamnat pentru complicitate la crimă, Andrei Grigoriu. De asemenea, CNA a analizat extrase din emisiunea „Românii au talent” în care Mihaela Rădulescu, jurat al acestui show, a făcut comentarii referitoare la o concurentă, căreia i-a spus că trebuie să slăbească, dar și în care Mihaela Rădulescu se tăvălea prin făină.

CNA a constatat că a fost încălcată legislația audiovizualului atât în emisiunea „La Măruță”, cât și în ediția show-ului „Românii au talent” în care a fost prezentat concurentul care a fost condamnat la închisoare pentru crimă.

Astfel, CNA a decis să amendeze cu 100.000 de lei televiziunea Pro TV, la propunerea membrului CNA Radu Călin Cristea. „Pentru” aplicarea acestei amenzi au votat Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel Buda, Dorina Rusu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea, în timp ce „împotrivă” au votat Lorand Turos și Radu Herjeu. Herjeu a considerat că în acest caz se impunea acordarea unei sancțiuni mai mari, fapt pentru care a propus o amendă de 200.000 de lei, care nu a întrunit însă numărul minim necesar de voturi (șase) pentru a fi aplicată.

Sancțiunea de 100.000 de lei a fost aplicată pentru încălcarea legislației audiovizualului în privința protecției minorilor, a articolului care obligă moderatorul să intervină atunci când invitații folosesc un limbaj injurios, dar și a articolului care impune radiodifuzorilor să clasifice anumite programe și să le difuzeze la anumite ore în funcție de psihologia personajelor și reperele morale prezentate.

Astfel, a fost încălcat articolul 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Difuzarea în serviciile de televiziune și de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiționat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situații normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”.

De asemenea, au fost încălcate articolul 19, alineatul 2, litera f din Codul audiovizualului, potrivit căruia „Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor și furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: psihologia personajelor și reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenților”, și articolul 40, alineatul 3 din Cod, potrivit căruia „Moderatorii, prezentatorii și realizatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență”.

Pe de altă parte, prezentă la ședința CNA de marți, Adriana Păpureanu, reprezentanta Pro TV, a spus că „La Măruță” este o emisiune de divertisment, care nu are rolul de a educa și de a prezenta modele. „Iar personajele pe care le-am văzut sunt cunoscute unei mari părți a publicului. Vrem să recunoaștem sau nu, manelele și muzica lăutărească sunt la mare modă. Așa cum alte vedete din lumea showbiz-ului interesează pe o parte a publicului, la fel și viața acestor vedete interesează publicul, cu bune cu rele”, a spus Adrian Păpureanu.

Însă membrul CNA Valentin Jucan a spus că publicul începe să cunoască aceste personaje abia după ce ele sunt promovate la televizor.

„Este vorba de porcăială în toată regula, la o oră la care nu ar trebui să se întâmple așa ceva. În acest fluviu de injurii, obscenități, o singură dată Măruță își aduce aminte că e la televizor. Pe domnul Măruță îl lasă fix rece legislația, nu se gândește că se uită copiii la televizor. Mie mi se pare absolut de amendat”, a spus și Radu Herjeu.

El a mai spus că în cazul „Beyonce de România”, în emisiunea „La Măruță”, aceasta a fost prezentată aproape nud. „Lăsând la o parte cine este ea și ce caută acolo și de ce interesează pe țară, este o femeie aproape nudă (…) Fundul ei nu a fost blurat (…) Mai este și partea cu publicitatea făcută (la cabinetul unui doctor estetician, n.r.), mai rămânea să arate cineva cu degetul spre plăcuța doctorului”, a spus Herjeu.

Pe de altă parte, în ceea ce privește emisiunea „Românii au talent” în care a fost prezentat concurentul care era condamnat pentru complicitate la crimă, Adriana Păpureanu a spus că Pro TV a prezentat scuze publicului și a precizat că televiziunea nu a cunoscut inițial situația juridică a acestuia.

„Andrei Grigoriu și echipa de hip hop-eri Laolaltă sunt câștigătorii concursului «Și deținuții au talent», care s-a desfășurat la Timișoara, anul trecut. Premiul a fost înscrierea de către organizatori la «Românii au talent» (…) Aici a fost o poveste pe care noi nu am controlat-o (…) În același timp pot să vă spun că nu se cere unui concurent nici cazierul și nici nu stă nimeni să-l verifice. Au pățit-o și în Marea Britanie, săptămâna trecută”, a mai spus Adriana Păpureanu.

Însă membrul CNA Valentin Jucan a spus că una este să fie organizat un asemenea concurs în sistemul penitenciar și alta este să fie prezentă o asemenea persoană în studioul unei televiziuni. „Nu pot să cred că Pro TV nu a știut sau nu a fost curios de ce a făcut pușcărie acest concurent (…) Aici nu este vorba despre talent, postul a mizat tocmai pe poveste, pentru că nu era vorba de talent, era un desen pe care l-a executat. Postul a mizat pe ideea din spatele desenului. Povestea a impresionat, nu desenul (…) Cum să vii cu un astfel de exemplu? (…) Un asemenea personaj este prezentat ca un talent”, a spus Valentin Jucan.

Și Radu Herjeu a fost de părere că Pro TV trebuia să se documenteze cu privire la pedeapsa ispășită de acest concurent, mai ales că acesta „este un deținut cu 16 ani de închisoare în spate”.

La rândul său, membrul CNA Radu Călin Cristea a spus că Pro TV ar trebui să reflecteze la modul în care este realizată emisiunea „La Măruță”, care este difuzată la o oră la care se pot uita la ea și minorii.

În schimb, membrul CNA Lorand Turos a spus că nu consideră că în emisiunea „Românii au talent” s-a încălcat atât de grav legea. „În acest caz, nu cred că noi trebuie să sancționăm că a apărut pe post (…) Din moment ce el a avut dreptul să apară în acea emisiune (de la penitenciar, n.r.), noi nu cred că trebuie să intrăm în asemenea detalii, să spunem că cineva trebuie să apară în emisiune și altcineva nu, pentru că a avut pete (…) Nu este bine ce se întâmplă, sunt niște încălcări ale unor moravuri, dar trebuie sancționate de public și de sponsori, și cred că în acest caz radiodifuzorul și-a dat seama, cerându-și scuze”, a spus, în schimb, Lorand Turos.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”