Amendă maximă pentru Prima TV de la CNA: 200.000 lei

Amendă maximă pentru Prima TV de la CNA: 200.000 lei
Publicat: 19/03/2015, 18:05

CNA a analizat, în ședința de joi, dacă televiziunile Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, Național TV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, România TV și TVR 1 au respectat duratele legale ale inserțiilor de publicitate, în perioada februarie – decembrie 2014.

Consiliul a constatat în cazul televiziunilor Prima TV, Antena 1 și Kanal D depășiri foarte mari ale duratei legale de publicitate.

Potrivit articolului 35, alineatul 1 din Legea audiovizualului, „Proporția de spoturi publicitare televizate și spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăși 20%, respectiv 12 minute; în cazul televiziunii publice, durata acestora nu poate depăși 8 minute din timpul oricărei ore date”.

„Cele mai mari depășiri sunt la Prima TV – 14 ore (publicitate în plus, n.r.). Urmează Antena 1 și Kanal D, cu 6 ore aproximativ depășiri”, a spus membrul CNA Monica Gubernat.

Aceasta a propus aplicarea amenzii maxime posibile – 200.000 de lei – în cazul Prima TV și a unor amenzi de câte 100.000 de lei, în cazul Antena 1 și Kanal D.

„Pe publicitate suntem monitorizați de Comisie (Comisia Europeană, n.r.), am fost la un pas de infringement”, a spus Monica Gubernat.

De asemenea, CNA a decis să someze public o serie de televiziuni care au avut depășiri ale duratei legale de publicitate de peste 5 minute, în perioada februarie-decembrie 2014. În ședința CNA nu au fost enumerate explicit televiziunile care au primit somație publică, însă, potrivit unei statistici a Departamentului de Monitorizare a Consiliului, acestea ar fi B1 TV (13 minute și 9 secunde), Național TV (14 minute și 45 de secunde), Realitatea TV (9 minute și 5 secunde), România TV (17 minute și 44 de secunde) și TVR 1 (16 minute și 42 de secunde).

Deciziile de sancționare au fost luate cu șase voturi „pentru” (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu), în timp ce „împotrivă” a votat Radu Călin Cristea. Totodată, noul membru al CNA Radu Herjeu a fost prezent în sala de ședințe la momentul votului, dar nu a votat nici „pentru”, nici „împotrivă”. Motivul a fost acela că Herjeu trebuie să rezolve o serie de chestiuni „birocratice”, pentru a-și putea prelua pe deplin mandatul de membru titular în Consiliu, în prezent acesta neavând drept de vot, după cum a spus Radu Călin Cristea, cel care a condus ședința CNA de joi din postura de președinte de ședință.

Noni Mazilescu, reprezentantul Prima TV, a spus că depășirea foarte mare a duratei legale a fost cauzată la Prima TV de o problemă internă. „Am avut o problemă serioasă în septembrie, când au plecat doi colegi”, a spus Mazilescu, precizând că la Prima TV au venit două angajate noi care nu știau legislația audiovizualului și au băgat toată publicitatea pe care au primit-o spre difuzare la televiziune.

Pe de altă parte, reprezentanta Antena 1, Mirela Bomboe, a spus că depășirile acestei televiziuni trebuie privite „cu titlu de excepție”, întrucât s-au produs doar în trei luni ale anului trecut, respectiv în octombrie, noiembrie și decembrie. „Au fost niște disfuncționalități la un anumit moment, plasările de produse le-am încadrat ca publicitate (…) Ne-am dat seama destul de târziu, dar și aceste momente au fost cuantificate ca publicitate”, a spus Mirela Bomboe.

La rândul său, reprezentantul Kanal D, Cătălin Băleanu, a spus că depășirile pe anumite intervale orare nu s-au produs cu regularitate, fiind o consecință directă „a crizei de pe piața de publicitate” TV, prețurile fiind scăzute. De asemenea, Băleanu a spus că televiziunea Kanal D a avut o conduită pozitivă și nu a mai primit sancțiuni în ultimii trei ani pentru depășirea duratei legale de publicitate.

În plus, Cătălin Băleanu a atras atenția membrilor CNA cu privire la situația diferită între un post care trăiește exclusiv din publicitate și face mari investiții în programe de calitate, așa cum este Kanal D, și un post care trăiește și din publicitate, dar și din venituri de la distribuitorii de cablu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului