• Publicat:
Magazin

Americanii au inventat fotosinteza artificială

Americanii au inventat fotosinteza artificială
Fotosinteza artificială a fost realizată cu succes de un sistem care a fost inventat de cercetătorii de la Lawrence Berkeley National Laboratory și de la Universitatea California din Berkeley, din Statele Unite ale Americii, informează huffingtonpost.com.

Fotosinteza artificială reprezintă un concept revoluționar, cu beneficii majore atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru producția de energie regenerabilă. Oamenii de știință americani au creat un sistem care poate să capteze emisiile de dioxid de carbon înainte ca acestea să fie eliberate în atmosferă și le transformă în carburanți, produse farmaceutice, mase plastice și alte produse ce pot fi valorificate.

Dioxidul de carbon este principalul gaz cu efect de seră produs prin arderea combustibililor fosili și reprezintă un element major care a contribuit la creșterea temperaturii globale de pe Terra.

Oamenii de știință încearcă de mai multe decenii să găsească o metodă practică de reproducere a fotosintezei.

Fotosinteza este procesul prin care plantele verzi folosesc energia primită de la Soare pentru a transforma apa și dioxidul de carbon în oxigen și carboxidrați. Acest proces s-a dovedit a fi însă o foarte dificilă provocare tehnologică pentru oamenii de știință.

Savanții din California au reușit însă acest lucru cu ajutorul nanotehnologiei. Punctul central al sistemului creat de ei constă într-o rețea de sârme din silicon și oxid de titan care sunt acoperite cu bacterii din specia Sporomusa ovata. Acele „nano-sârme” captează energia solară și o transmit bacteriilor, care convertesc dioxidul de carbon din aer în acetat (un element-cheie din mai multe molecule organice complexe prezente în structura carburanților, maselor plastice biodegradabile și produselor farmaceutice).

„În prezent lucrăm la un dispozitiv din cea de-a doua generație, care prezintă o rată de eficiență a conversiei din energie solară în energie chimică de 3%. După ce vom obține o eficiență a conversiei de 10% printr-o metodă ce nu va fi costisitoare, tehnologia noastră va deveni viabilă din punct de vedere comercial”, au spus autorii acestei invenții.

Studiul cercetătorilor americani a fost publicat în revista științifică Nano Letters.

Inchide