Americanii au mai multă simpatie pentru președinții din seriale TV decât pentru Barack Obama

Americanii au mai multă simpatie pentru președinții din seriale TV decât pentru Barack Obama
Publicat: 23/03/2015, 11:17

Un sondaj Reuters-Ipsos realizat în luna martie a dezvăluit faptul că 54% dintre americani au o părere nefavorabilă față de Barack Obama, renumit pentru stilul său prezidențial „cool” și prudent, în timp ce 46% dintre respondenți au avut o părere favorabilă.

În schimb, invitați să își imagineze că David Palmer, personaj din serialul „24 de ore”, ar fi președinte, 89% dintre respondenții care au urmărit acest serial produs de studiourile Fox și inspirat din programele americane antiterorism au spus că ar avea o părere favorabilă despre președintele interpretat de actorul Dennis Haysbert.

Președintele fictiv Jed Bartlet, un personaj interpretat de Martin Sheen în serialul „Viața la Casa Albă/ The West Wing” – simpatizat inclusiv de numeroși democrați care lucrează pentru administrația Obama -, beneficiază de o părere favorabilă din partea a 82% dintre respondenții care au urmărit acest serial produs de NBC.

În universul întunecat din „Battlestar Galactica”, un serial SF difuzat de postul SyFy, președinta Laura Roslin, interpretată de actrița Mary McDonnell, a primit 78% de opinii favorabile în rândul fanilor, datorită determinării sale în încercarea de a-și readuce echipajul pe Pământ și de a scăpa de Cylon-i, o gamă de roboți umanoizi ucigași.

Cu o societate americană puternic polarizată în jurul celor două partide istorice, este puțin probabil ca vreun președinte american adevărat să ajungă vreodată la aceste cote de popularitate amețitoare, a declarat Tevi Troy, expert în istoria președinților americani și autor al volumului „What Jefferson Read, Ike Watched and Obama Tweeted”, un studiu despre cultura populară de la Casa Albă din Washington.

„Aproximativ jumătate dintre locuitorii acestei țări vor fi predispuși să îți fie potrivnici, prin simpla lor raportare față de republicani și democrați”, a adăugat Tevi Troy.

Spre deosebire de președinții fictivi, care arată întotdeauna bine în fața camerelor de filmat și beneficiază de o sincronizare perfectă în momentele decisive, președinții adevărați au adeseori probleme din aceste puncte de vedere.

Republicanul Ronald Reagan, care a fost actor înainte de a intra în politică și de a deveni, ulterior, președinte, a reprezentat o excepție, spune Tevi Troy.

„Angajații din departamentul său de comunicare au spus întotdeauna că Reagan era minunat, pentru că atingea întotdeauna chestiunile esențiale”, a adăugat Troy, care a fost principalul consilier pe politică internă în administrația președintelui republican George W. Bush.

Și președinții fictivi cu o morală controversată au depășit gradul de popularitate al lui Obama în acest sondaj realizat de Reuters-Ipsos.

Dintre respondenții care urmărează serialul „Scandal” produs de ABC, 60% au avut o părere favorabilă despre Fitzgerald „Fitz” Grant, președintele afemeiat și mare consumator de alcool, interpretat de Tony Goldwyn.

De asemenea, deja celebrul Frank Underwood din serialul „House of Cards” a obținut un scor mai bun de popularitate decât Obama.

În „House of Cards”, Frank Underwood, interpretat de Kevin Spacey, ucide un senator american care își pierduse cunoștința, abandonându-l într-un automobil într-un garaj închis, și împinge o jurnalistă în fața unei garnituri de metrou.

Personajul uneltitor, interpretat magistral de Spacey, se bucură de simpatia a 57% din totalul respondenților care urmăresc acest serial politic produs și difuzat de platforma online Netflix.

Chiar și Obama îl place pe Underwood. „Acest tip face ca multe lucruri să fie pur și simplu executate”, a spus președintele Obama în timpul unei întâlniri din decembrie 2013 cu Reed Hastings, directorul executiv al platformei Netflix. „Mi-aș fi dorit ca lucrurile să fie atât de nemilos de eficiente”, a adăugat, în glumă, președintele Obama.

A existat totuși și un rezultat în acest sondaj, realizat între 5 și 19 martie, care ar putea să îi ofere o oarecare consolare lui Barack Obama: el este totuși mai popular în rândul americanilor decât președintele rus Vladimir Putin.

Aproximativ 76% dintre americani au o părere nefavorabilă despre Putin, potrivit acestui sondaj, în timp ce 24% dintre respondenți au o părere favorabilă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern