Andrei Boncea, invitat al Bucharest Script Lab: „Oricine poate să scrie. Puțini reușesc să spună o poveste”

Andrei Boncea, invitat al Bucharest Script Lab: Oricine poate să scrie. Puțini reușesc să spună o poveste
Publicat: 17/12/2013, 15:35
Actualizat: 30/07/2014, 11:19

Producătorul Andrei Boncea este cel de-a patrulea invitat al Asociației Scenariștilor Români (ASCER) și a lui Garteh Brooks, cunoscut scenarist și story editor britanic. la „Bucharest Script Lab 2013″.

Acesta va susține un seminar miercuri, 18 decembrie, de la ora 12:00, la sediul ASCER din București, – strada Pitar Moș, nr.19. Sesiunea cu o durată de două ore este deschisă publicului, contra unei taxe de participare în valore de 150 de lei. Bucharest Script Lab (18 noiembrie 2013 – 31 ianuarie 2014) a demarat în urmă cu o lună și are 15 participanți selectați.

Andrei Boncea este pregătit să răspundă participanților la orice întrebare legată de dificultățile, dar și satisfacțiile realizării unui film.

Producătorul Andrei Boncea consideră că magia filmului constă chiar procesul realizării lui. „Să pornești de la o idee, la un scenariu, și apoi să îl pui în scenă în fața camerelor, cu actori înzestrați, deconstruit în scene și locații, timp de o lună sau mai mult, zi de zi, cu o echipă talentată și organizată ca un mecanism formidabil”, a subliniat acesta.

„Cineva făcea o analogie interesantă: filmele sunt precum catedralele. Construcții gigantice, de o frumusețe nepământeană, cu armonii și detalii structurale extraordinare și o organizare fabuloasă a spațiului și chiar a timpului. Atunci când intri într-o astfel de minune arhitecturală, timpul are o altă dimensiune, o altă curgere. Catedralele sunt făcute să încerci sentimentul apropierii de divinitate. Să încerci mirarea, fascinația, revelația. Într-un fel același sentiment pe care îl aștepți atunci când te așezi în sala de cinema înaintea unui mare film”, a mai spus acesta.

„Toate marile catedrale au fost construite în evul mediu de echipe unite de meșteri și arhitecți care mergeau dintr-un loc, ridicau un edificiu magnific o dată la câteva luni sau ani și se mutau apoi în alt loc ca să o ia de la capăt”, a continuat Andrei Boncea. „Cred că același lucru înseamna și echipa de film. Ucenicia, și lucrul alături de un mare maestru, un mare constructor de povești și de emoții superlative sunt elementele esentiale ale acestei profesii”, a mai spus Boncea.

Despre cum recunoaște un scenariu bun, Andrei Boncea a afirmat: „Recunoști un scenariu bun după primele trei pagini”. „Firește, un scenariu este o etapă intermediară în realizarea unui film, așa cum este și sinopsisul și outline-ul. Importantă este capacitatea scriitorului de a capta atenția unui producător cu povestea pe care vrea să o spună”, a declarat acesta. Pe de altă parte, producătorul Boncea a spus că: „Oricine se poate adapta relativ ușor tehnicii literare de scris sub forma unui scenariu de film. Însă foarte puțini reușesc să spună o poveste. Să creeze acea structură invizibilă, acea arhitectură inefabilă care este transpusă în imagini și secvențe de un regizor iscusit. Sunt multe metode care pot fi practicate pentru a ajunge la un scenariu bun, pentru a fi realizat. Însă ceea ce este important, indiferent de metoda folosită, este puterea poveștii pe care o spui, emoția pe care o crează și personajele care populează lumea imaginară pe care o creezi”, a adăugat Boncea.

Cursul (susținut în limba engleză) se adresează scenariștilor de film și televiziune aflați pe diferite niveluri de pregătire, începători sau mai puțin începători, care vor să se perfecționeze în acest domeniu. Laboratorul se adresează și celor care intenționează să deprindă această meserie, au deja o poveste de spus, au și exercițiul scrisului.

Cursul este interactiv și fiecare dintre participanți va putea avea în portofoliu, la finalul celor două luni, un dosar de pitch (de prezentare pentru potențiali producători/ regizori), împreună cu un scenariu final pentru proiectul său. Toate sesiunile laboratorului de scenarii vor avea loc la sediul Asociației Scenariștilor Români.

Mai multe informații la zi se găsesc pe site și pe pagina de Facebook a evenimentului sau la e-mail [email protected].

Bucharest Script Lab (BSLab) se adresează scenariștilor de film și televiziune aflați pe diferite nivele de pregătire, începători sau mai puțin începători, care vor să se perfecționeze în acest domeniu. Laboratorul se adresează și celor care intenționează să deprindă această meserie, au deja o poveste de spus, deasemenea au și exercițiul scrisului. În fiecare săptămână va fi organizată o sesiune specială, deschisă publicului, cu invitați, personalități consacrate în domeniul filmului precum Nae Caranfil, Dumitru Carabăț, Cătălin Mitulescu și Stere Gulea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?