Angelina Jolie a câștigat procesul în care era acuzată de plagiat

Redactor:
Florin Badescu
Angelina Jolie a câștigat procesul în care era acuzată de plagiat
Angelina Jolie a câștigat procesul în care era acuzată că a plagiat cartea unui jurnalist croat pentru a realiza filmul "In The Land Of Blood And Honey", pelicula care a reprezentat debutul regizoral al actriței americane, informează contactmusic.com.

Angelina Jolie a câștigat procesul în care era acuzată că a plagiat cartea unui jurnalist croat pentru a realiza filmul „In The Land Of Blood And Honey”, pelicula care a reprezentat debutul regizoral al actriței americane, informează contactmusic.com.

Disputa referitoare la filmul regizat de Angelina Jolie a izbucnit la puțin timp după premiera oficială din 2011 a acestei pelicule, atunci când jurnalistul croat Josip J. Knezevic (care a adoptat pseudonimul James J. Braddock) a acuzat-o pe Angelina Jolie că filmul ei „In The Land Of Blood And Honey” plagiază romanul său, intitulat „The Soul Shattering”.

Cartea a fost publicată inițial în 2007 sub titlul „Salamanje Duse”, alături de o versiune mai scurtă în limba engleză, „The Soul Shattering”. Potrivit afirmațiilor jurnalistului croat, unul dintre producătorii filmului regizat de Angelina Jolie, Edin Sarkic, despre care se spune că a ajutat-o pe actrița americană să obțină permisiunea de a filma în Sarajevo, a citit romanul „The Soul Shattering”, iar această carte ar fi influențat considerabil scenariul filmului.

Atunci când cazul a fost prezentat în fața judecătoarei Dolly Gee de la Tribunalul Districtual din Los Angeles, aceasta a decis că nu există nicio încălcare a drepturilor de autor. Judecătoarea americană spune că deși atât cartea, cât și filmul, conțin scene de viol și evadări din lagăre de concentrare, jurnalistul croat nu are dreptul să afirme că „el este acela care a inventat conceptul de viol și de crime de război”.

Jurnalistul croat are dreptul să facă recurs la această decizie judecătoarească.

Filmul „In The Land Of Blood And Honey”, care marchează debutul regizoral al actriței Angelina Jolie, reprezintă o peliculă despre violențele la care au fost supuse femeile din fostul spațiu iugoslav în timpul războiului din Bosnia (1992 – 1995).

Războiul din Bosnia a făcut circa 100.000 de morți, iar circa 20.000 de femei, în majoritate musulmane, au fost violate în timpul acestui conflict, potrivit organizațiilor internaționale.

„In the Land of Blood and Honey” a fost nominalizat în 2012 la premiile Globul de Aur, la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină”.

Pentru acest film, actrița americană a fost numită, în aprilie 2012, cetățean de onoare al orașului Sarajevo.

Inchide