„Anne Frank de România”: Jurnalul unei tinere care a trăit în timpul Holocaustului a fost readus la viață prin intermediul Instagramului – VIDEO

„Anne Frank de România: Jurnalul unei tinere care a trăit în timpul Holocaustului a fost readus la viață prin intermediul Instagramului - VIDEO
Publicat: 03/05/2019, 17:00

Tânăra își începe jurnalul chiar din ziua în care împlinește vârsta de 13 ani, povestind despre visurile ei inocente: de a deveni jurnalist și de a se căsători cu un britanic.

Adolescenta evreică, cu cetățenie ungară, își începe jurnalul din februarie 1944, doar cu o lună înainte ca forțele naziste să invadeze Ungaria. Astfel, jurnalul devine mărturia unei fete care trăiește într-o epocă în care lucrurile se schimbă în mod rapid și tragic în jurul ei.

„Dragă jurnalule, tu ești cel mai fericit deoarece nu poți simți marea neșanșă care ni se întâmplă tuturor”, consemnează Eva pe 19 martie.

Jurnalul tinerei a fost publicat acum câteva decenii, dar până în prezent nu a primit atenția necesară, însă povestea tinerei a fost comemorată în orașul natal – Oradea – printr-un monument memorial.

Eva.Stories Official Trailer

A post shared by Eva (@eva.stories) on

Apr 28, 2019 at 4:36am PDT

Jurnalul Evei consemnează o perioadă de numai 108 zile. Aceasta descrie nenumărate momente tragice și dureroase care au condus la inevitabilul eveniment.

În data de 31 martie, 1944, tânăra nota: „Astăzi a fost dat un ordin prin care evreii trebuie să poarte un petic galben. Ordinul prezicează cu exactitate cât de mare trebuie să fie și că trebuie cusut pe orice geacă, jachetă sau haină. Când bunica a auzit asta, s-a panicat din nou și a trebuit să chemăm doctorul”.

Povestea Evei nu a primit niciodată recunoașterea pe care a avut-o cea a Annei Frank, al cărei jurnal este citit de mulți elevi din întreaga lume. Însă acum, povestea ei a fost readusă în atenția oamenilor prin intermediul platformei de socializare Instagram.

Începând de miercuri, 1 mai – prima zi de comemorare a victimelor Holocaustului în Israel – , jurnalul Evei a fost transformat în mici filmulețe distribuite pe Instagram. Acestea au scopul de a-i informa și educa pe tineri în legătură cu groaznicul eveniment al secolului trecut. Odată ce seria de filmulețe va fi terminată, va rămâne consemnată în mediul online.

Videoclipurile sunt create de Mati și Maya Kochavi, tată și fiică, din Haifa, Israel. Bărbatul, în vârstă de 57 de ani, a declarat că: „Încercam să găsim o metodă prin care să-l comemorăm (n. r. Holocaustul), dar într-un mod care să fie relevant pentru tânăra generație de astăzi”.

Cei doi au apelat la mai mulți actori și au recreat scene din perioada nazistă în Lviv, Ucraina, unde au înregistrat totul cu un iPhone, așa cum ar proceda un adolescent.

„Unul dintre cele mai puternice moduri în care poți reda cu adevărat ce s-a întâmplat în timpul Holocaustului este să vorbești cu un supraviețuitor care a trecut prin asta”, a declarat Maya, în vârstă de 27 de ani.

Potrivit publicației CNN, fiecare zi consemnată de Eva în jurnal a fost transformat într-un story (n. r. poveste) pe Instagram, care va apărea zilnic.

„Nu știu cum va fi mai târziu, mereu cred că acum este cel mai îngrozitor, apoi îmi dau seama singură că totul poate deveni mult mai rău, de fapt, extraordinar de rău. Până acum aveam ce mânca, dar acum nu se mai găsește nimic”, scria pe 10 mai, 1944.

Foto: Captură Instagram / eva.stories

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA