Antena 1, amendată cu 30.000 de lei pentru reluarea scandalului dintre CV Tudor și Rona Hartner

Antena 1, amendată cu 30.000 de lei pentru reluarea scandalului dintre CV Tudor și Rona Hartner
Publicat: 11/04/2013, 12:40
Actualizat: 04/02/2019, 00:39

CNA a decis, marți, să amendeze Antena 1 cu 30.000 de lei, pentru „Acces direct”, în care au fost difuzate înregistrări din emisiunea „Marius Tucă Show”, din 1999, în care Corneliu Vadim Tudor folosea un limbaj injurios la adresa Ronei Hartner.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat în ședința de marți emisiunea „Acces direct” transmisă pe 19 și 21 februarie, la Antena 1, în care au fost difuzate în reluare înregistrări din emisiunea „Marius Tucă Show”, din 1999, în care Corneliu Vadim Tudor a folosit un limbaj injurios la adresa Ronei Hartner, vorbind despre presupusa relație pe care actrița ar fi avut-o cu președintele României de la momentul respectiv, Emil Constantinescu. În urma difuzării acestor emisiuni, CNA a primit o reclamație de la un telespectator.

În ediția din 19 februarie a emisiunii „Acces direct” a fost prezentă și Rona Hartner. La un moment dat, aceasta a plecat din studioul emisiunii, declarând ulterior în presă că a fost nemulțumită că materialul redifuzat la „Acces direct” a fost montat, fiind eliminate replicile pe care i le dădea ea lui Corneliu Vadim Tudor în emisiunea „Marius Tucă Show”.

După ce a plecat din emisiune, moderatoarea Simona Gherghe și Dan Capatos, invitat în studio, și-au exprimat mirarea în legătură cu decizia Ronei Hartner, precizând că aceasta știa că vor fi difuzate întregistrările respective.

Două zile mai târziu, în ediția din 21 februarie a emisiunii „Acces direct” a fost difuzată integral înregistrarea cu Rona Hartner și Corneliu Vadim Tudor din emisiunea „Marius Tucă Show”.

Christian Mititelu, membru al CNA, și-a exprimat „dezacordul și indignarea” cu privire la faptul că într-o emisiune din 2013 este reluată o emisiune din 1999, în care Corneliu Vadim Tudor „era folosit” pentru a denigra conducerea țării de la momentul respectiv. „E jalnic. În plus, această emisiune a fost difuzată și trunchiat”, a spus Christian Mititelu. El a precizat că emisiunea „Acces direct” a încălcat și legislația audiovizualului privind demnitatea umană, întrucât Corneliu Vadim Tudor face afirmații denigratoare la adresa Ronei Hartner și folosește un limbaj injurios.

Narcisa Iorga, un alt membru al CNA, a spus că ea se delimitează categoric de „analiza politică” făcută de Christian Mititelu. De asemenea, Narcisa Iorga a spus că, prin prezentarea înregistrării cu Rona Hartner și Corneliu Vadim Tudor, Antena 1 a prezentat „violență psihică și de limbaj în mod repetat”.

Ea a propus aplicarea unei amenzi de 50.000 de lei, pentru încălcarea legislației audiovizualului privind protecția minorului. Iorga a spus că a decis această încadrare a sancțiunii ținând cont de faptul că Rona Hartner nu a făcut o reclamație la CNA împotriva Antena 1.

Christian Mititelu a propus amendarea televiziunii cu 30.000 de lei, pentru încălcarea legislației audiovizualului privind protecția minorilor, dar și pentru faptul că Antena 1 nu a respectat viața privată, onoarea și reputația Ronei Hartner.

„Nu cred că putem rupe lucrurile de context. Ce rost are să iei o emisiune controversată din 1999 și să o dai în 2013, decât cu scopul de a crea din nou un scandal și un amuzament de genul acesta?!”, a spus Mititelu.

Pe de altă parte, Mirela Bomboe, reprezentanta televiziunii Antena 1, a spus că Rona Hartner este actriță și, prin plecarea sa din platoul emisiunii „Acces direct”, aceasta ar fi vrut să reia gestul făcut în 1999 în emisiunea „Marius Tucă Show”, când de asemenea a părăsit studioul în urma acuzațiilor lui Corneliu Vadim Tudor. Răspunzând unei întrebări, Mirela Bomboe a precizat că Rona Hartner are un contract încheiat cu Antena 1 pentru prezența în emisiuni ale televiziunii.

În urma a trei runde de votare, doar sancțiunea propusă de Christian Mititelu – 30.000 de lei – a primit numărul necesar de voturi și a fost aplicată. Pentru amendarea Antena 1 cu 30.000 de lei au votat Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga, Laura Georgescu, Christian Mititelu și Cristina Trepcea. Împotriva acestei sancțiuni au fost Monica Gubernat și Radu Călin Cristea.

Sancțiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Difuzarea în serviciile de televiziune și de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiționat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situații normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”, a articolului 30 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual – „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să respecte drepturile și libertățile fundamentale ale omului, viața privată, onoarea și reputația, precum și dreptul la propria imagine” și a articolului 19, alineatul 2, literele f și k din Cod – „Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor și furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: f) psihologia personajelor și reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenților; k) calitatea și tipologia limbajului”.

VREMEA – VREMEA ÎN BUCUREȘTI. PROGNOZA METEO pentru miercuri și joi

ROBERT CAZANCIUC, propunerea lui Ponta pentru Justiție. „Băsescu nu are obiecții”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trei membri ai unei familii din Cluj-Napoca au fost găsiți morți lângă piscina din curte....
Kate Middleton, detaliu dureros la ziua Regelui Charles. Ce s-a întâmplat când a coborât din...
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată...
Alex a murit pe loc, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită...
Plătită să nu facă nimic timp de 20 ani, o femeie a dat în judecată...
Pescobar, jefuit când se afla în Germania, la EURO 2024. Imagini halucinante cu hoţul în...
Teodora Stoica, noi detalii despre LUPTA cu cancerul. Băutura la care a RENUNȚAT definitiv! Motivul...
Un clujean s-a trezit cu doi hoţi în casă, care voiau să-i fure portofelul crypto....
"Au murit într-o secundă!" Au apărut imaginile de pe camerele de supraveghere cu accidentul în...
Accident mortal pe A1, între Sibiu și Sebeș! Un tânăr s-a izbit în plin cu...
Cele mai 'bunese' iubite de fotbaliști de la Euro 2024. Pe ce loc sunt româncele
Hypercar de 3 mil. euro, complet distrus în Grecia - VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a fost primit de prim-ministrul Statului Liber Bavaria
Structură circulară URIAȘĂ găsită în Grecia! I-a UIMIT pe arheologii care...
Îți blochează contul bancar. Decizie pentru românii cu card: Avem obligația legală
Sistemul medical din România, luat cu asalt. Hackerii încearcă un blocaj total
Ce a urmat după ce un client i-a aruncat cu cafea în față vânzătoarei. Fata...
Cum a murit, de fapt, familia din Cluj! Descoperirea șocantă
Teoria Ștefaniei cu privire la descalificarea iubitului ei din Casa Iubirii. “Este cineva.”
Ce lecţie importantă a învăţat Irina Columbeanu de la tatăl ei, Irinel Columbeanu: "Sunt foarte...
BANCUL ZILEI. Mare concurs de full contact. În finală, Bulă şi un chinez, se bat,...
Jane Goodall, cea mai bună prietenă a cimpanzeilor. „Iată-ne aici, cea mai inteligentă specie care...
×