Antena 1, amendată cu 30.000 de lei pentru reluarea scandalului dintre CV Tudor și Rona Hartner

Antena 1, amendată cu 30.000 de lei pentru reluarea scandalului dintre CV Tudor și Rona Hartner
Publicat: 11/04/2013, 12:40
Actualizat: 04/02/2019, 00:39

CNA a decis, marți, să amendeze Antena 1 cu 30.000 de lei, pentru „Acces direct”, în care au fost difuzate înregistrări din emisiunea „Marius Tucă Show”, din 1999, în care Corneliu Vadim Tudor folosea un limbaj injurios la adresa Ronei Hartner.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat în ședința de marți emisiunea „Acces direct” transmisă pe 19 și 21 februarie, la Antena 1, în care au fost difuzate în reluare înregistrări din emisiunea „Marius Tucă Show”, din 1999, în care Corneliu Vadim Tudor a folosit un limbaj injurios la adresa Ronei Hartner, vorbind despre presupusa relație pe care actrița ar fi avut-o cu președintele României de la momentul respectiv, Emil Constantinescu. În urma difuzării acestor emisiuni, CNA a primit o reclamație de la un telespectator.

În ediția din 19 februarie a emisiunii „Acces direct” a fost prezentă și Rona Hartner. La un moment dat, aceasta a plecat din studioul emisiunii, declarând ulterior în presă că a fost nemulțumită că materialul redifuzat la „Acces direct” a fost montat, fiind eliminate replicile pe care i le dădea ea lui Corneliu Vadim Tudor în emisiunea „Marius Tucă Show”.

După ce a plecat din emisiune, moderatoarea Simona Gherghe și Dan Capatos, invitat în studio, și-au exprimat mirarea în legătură cu decizia Ronei Hartner, precizând că aceasta știa că vor fi difuzate întregistrările respective.

Două zile mai târziu, în ediția din 21 februarie a emisiunii „Acces direct” a fost difuzată integral înregistrarea cu Rona Hartner și Corneliu Vadim Tudor din emisiunea „Marius Tucă Show”.

Christian Mititelu, membru al CNA, și-a exprimat „dezacordul și indignarea” cu privire la faptul că într-o emisiune din 2013 este reluată o emisiune din 1999, în care Corneliu Vadim Tudor „era folosit” pentru a denigra conducerea țării de la momentul respectiv. „E jalnic. În plus, această emisiune a fost difuzată și trunchiat”, a spus Christian Mititelu. El a precizat că emisiunea „Acces direct” a încălcat și legislația audiovizualului privind demnitatea umană, întrucât Corneliu Vadim Tudor face afirmații denigratoare la adresa Ronei Hartner și folosește un limbaj injurios.

Narcisa Iorga, un alt membru al CNA, a spus că ea se delimitează categoric de „analiza politică” făcută de Christian Mititelu. De asemenea, Narcisa Iorga a spus că, prin prezentarea înregistrării cu Rona Hartner și Corneliu Vadim Tudor, Antena 1 a prezentat „violență psihică și de limbaj în mod repetat”.

Ea a propus aplicarea unei amenzi de 50.000 de lei, pentru încălcarea legislației audiovizualului privind protecția minorului. Iorga a spus că a decis această încadrare a sancțiunii ținând cont de faptul că Rona Hartner nu a făcut o reclamație la CNA împotriva Antena 1.

Christian Mititelu a propus amendarea televiziunii cu 30.000 de lei, pentru încălcarea legislației audiovizualului privind protecția minorilor, dar și pentru faptul că Antena 1 nu a respectat viața privată, onoarea și reputația Ronei Hartner.

„Nu cred că putem rupe lucrurile de context. Ce rost are să iei o emisiune controversată din 1999 și să o dai în 2013, decât cu scopul de a crea din nou un scandal și un amuzament de genul acesta?!”, a spus Mititelu.

Pe de altă parte, Mirela Bomboe, reprezentanta televiziunii Antena 1, a spus că Rona Hartner este actriță și, prin plecarea sa din platoul emisiunii „Acces direct”, aceasta ar fi vrut să reia gestul făcut în 1999 în emisiunea „Marius Tucă Show”, când de asemenea a părăsit studioul în urma acuzațiilor lui Corneliu Vadim Tudor. Răspunzând unei întrebări, Mirela Bomboe a precizat că Rona Hartner are un contract încheiat cu Antena 1 pentru prezența în emisiuni ale televiziunii.

În urma a trei runde de votare, doar sancțiunea propusă de Christian Mititelu – 30.000 de lei – a primit numărul necesar de voturi și a fost aplicată. Pentru amendarea Antena 1 cu 30.000 de lei au votat Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga, Laura Georgescu, Christian Mititelu și Cristina Trepcea. Împotriva acestei sancțiuni au fost Monica Gubernat și Radu Călin Cristea.

Sancțiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Difuzarea în serviciile de televiziune și de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiționat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situații normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”, a articolului 30 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual – „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să respecte drepturile și libertățile fundamentale ale omului, viața privată, onoarea și reputația, precum și dreptul la propria imagine” și a articolului 19, alineatul 2, literele f și k din Cod – „Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor și furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: f) psihologia personajelor și reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenților; k) calitatea și tipologia limbajului”.

VREMEA – VREMEA ÎN BUCUREȘTI. PROGNOZA METEO pentru miercuri și joi

ROBERT CAZANCIUC, propunerea lui Ponta pentru Justiție. „Băsescu nu are obiecții”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Alte vești proaste de la meteorologi. Ploi abundente, vineri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai