Antena 3, amendată cu 10.000 lei, în urma acuzațiilor despre modul în care Iohannis și-a finanțat campania

Antena 3, amendată cu 10.000 lei, în urma acuzațiilor despre modul în care Iohannis și-a finanțat campania
Publicat: 15/01/2015, 18:18

Decizia de sancționare a Antena 3 a fost luată la propunerea membrului CNA Monica Gubernat, pentru încălcarea articolului 67 din Codul audiovizualului, potrivit căruia „în exercitarea dreptului lor de a-și exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii și moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte și nu trebuie să profite de apariția lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigențelor de asigurare a imparțialității”.

„Pentru” aplicarea acestei amenzi au votat Monica Gubernat, Valentin Jucan, Viorel Vasile Buda (cel care conduce ședința CNA de joi), Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu și Răsvan Popescu, în timp ce „împotrivă” au votat Florin Gabrea și Radu Călin Cristea.

Florin Gabrea a susținut o altă propunere – de amendare a Antena 3 cu 20.000 de lei -, atât pentru emisiunea „Esențial” din 13 noiembrie, referitoare la modul în care și-ar fi finanțat campania Klaus Iohannis, cât și pentru emisiunea „Subiectiv” din 5 noiembrie, în care moderatorul Răzvan Dumitrescu l-a dat afară din studio pe deputatul PNL Mihăiță Calimente. Propunerea lui Gabrea nu a întrunit însă numărul minim necesar de voturi (șase) pentru a putea fi aplicată.

CNA a analizat, în ședința de joi, și o sesizare primită pe 14 noiembrie 2014, în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale, de la Klaus Iohannis, cu privire la emisiunea „Esențial” difuzată la Antena 3 pe 13 noiembrie și moderată de Alina Petrescu.

Klaus Iohannis spune în sesizare că, pe 13 noiembrie, începând cu ora 15.00, emisiunea „Esențial” a debutat cu un subiect pe care moderatoarea Alina Petrescu l-a prezentat cu titlul „Acuzații grave la adresa lui Klaus Iohannis pe marginea modului cum își finanțează campania”.

„În întreaga prezentare a subiectului, există un amestec total al opiniilor moderatorului și al invitaților cu declarații apărute în presă, fără nicio dovadă, fără a se face o distincție clară a acestora”, spune Klaus Iohannis în sesizarea transmisă CNA.

Klaus Iohannis se referă la afirmații făcute în emisiune de moderatoarea Alina Petrescu, care a spus printre altele: „Un politician moldovean dezvăluie că principalul sponsor al candidatului ACL la prezidențiale, Michael Schmidt, este cumnatul unuia dintre cei mai controversați politicieni milionari din Republica Moldova, Renato Usatîi (…) Poți, așadar, să te întrebi care este circuitul banilor și cum este finanțată campania lui Klaus Iohannis?”.

La rândul său, în aceeași emisiune, invitatul Sorin Ilieșiu (senator PLR, n.r.) spune: „Îmi aduc aminte de proverbul românesc «spune-mi cu cine te însoțești, ca să-ți spun cine ești» și fac o paralelă între domnul Traian Băsescu și candidatul domniei sale, Klaus Iohannis. Mă refer la faptul că domnul Băsescu se însoțește cu lumea interlopă, cu Bercea Mondial, cu alți oameni din mafie și văd că la fel și domnul Iohannis face (…)”.

Potrivit lui Klaus Iohannis, „dând dovadă de totală lipsă de imparțialitate, moderatorul emisiunii încearcă să atragă antipatie în rândul invitaților” invocând un subiect care nu are nicio legătură cu el, respectiv „subiectul asasinatelor comandate”.

Astfel, spune Iohannis, moderatoarea i s-a adresat invitatului Toader Paraschiv (președinte al Federației Naționale a Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, n.r.): „Sunt convinsă că ați auzit de acest scandal pentru că, în România cel puțin, asasinate comandate nu știu cât de des auzim de așa ceva. Adică Vitalie Proca și toate numele astea vă sună foarte cunoscut, sunt convinsă”. În replică, invitatul Toader Paraschiv a spus: „Regretabil este să auzi că există o încrengătură sau aceste drumuri ale acestor asasini plătiți sau ai celor care comandă aceste asasinate ajung în sfera politicului, pentru că asta înseamnă că trebuie să ne pregătim pentru ce este mai rău (…)”.

„În opinia mea, întreaga emisiune este o încercare de a lega numele și imaginea mea de personaje dubioase, de pretinse ilegalități, fără vreo dovadă, fără vreun temei legal, de pretinsele fapte ale acestor personaje, cu acuzații grave care mi se aduc fără niciun fundament”, spune Klaus Iohannis.

El afirmă că și pe site-ul Antena 3 a fost publicat, pe 14 noiembrie, un material pe același subiect, intitulat „Cine este cel care a finanțat campania lui Iohannis. «Numele său este legat de tentativa de omor a unui bancher rus»”.

De cealaltă parte, Mirela Bomboe, reprezentanta Antena 3, a declarat, în ședința CNA de joi, că, din punctul de vedere al Antena 3, subiectul referitor la finanțarea campaniei lui Klaus Iohannis este unul de interes public.

„Subiectul este vechi și dezbaterea din studio a pornit de la declarația oficială a unui politician din Republica Moldova (Victor Alexeev, șeful organizației PSD din Republica Moldova, n.r.). Postul nu a adus acuzații, prezentatorul și invitații săi au comentat această declarație politică. Ea a fost preluată și de alte posturi, de media, în general. Cu ocazia acestei declarații au fost reluate, de fapt, niște teme mai vechi prezente în spațiul public, referitor la modul în care a fost finanțată campania domnului Iohannis”, a spus Mirela Bomboe.

Ea a mai spus că în emisiune invitații și-au exprimat opiniile cu privire la acest subiect.

Întrebată de membrul CNA Monica Gubernat dacă înainte de a dezbate acest subiect Antena 3 a cerut un punct de vedere de la Klaus Iohannis, Mirela Bomboe a spus: „Domnul Iohannis a fost invitat în repetate rânduri să vină în studio. Pe această temă nu a fost dat niciodată un comunicat și, din câte știu eu, aceste informații nu au fost dezmințite niciodată”.

„Opiniile trebuie argumentate, iar faptele dovedite. Sunt acuzații grave asupra președintelui Klaus Iohannis, asupra modului în care își finanțează campania”, a spus însă membrul CNA Viorel Vasile Buda, cel care conduce ședința Consiliului de joi.

„Este o declarație politică, un politician a făcut referiri la modul în care domnul Iohannis își finanțează campania. Sunt indicii temeinice, aceste informații există, au fost dezbătute în spațiul public de foarte multe ori și nu au fost dezmințite niciodată (…) Sunt subiecte de interes public și avem tot dreptul să îl dezbatem”, a spus, în schimb, Mirela Bomboe.

Pe de altă parte, tot pe 14 noiembrie, Klaus Iohannis a sesizat CNA cu privire la emisiunea „Dosar de președinte”, difuzată pe 13 noiembrie la România TV, în care a fost abordat tot modul în care Iohannis și-ar fi finanțat campania electorală. În opinia lui Klaus Iohannis, și România TV a încercat să îi lege numele de pretinse ilegalități.

CNA urmează să ia o decizie în ședința de joi și cu privire la emisiunea de la România TV.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Se reține certificatul de înmatriculare al mașinii. Șoferii care rămân pe loc fără drept de...
Noi amenzi pentru șoferi. Polițiștii fac controale amănunțite în această perioadă
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată