Antena 3 și RomâniaTV, amendate cu câte 10.000 lei pentru acuzații despre modul în care și-a finanțat Iohannis campania

Antena 3 și RomâniaTV, amendate cu câte 10.000 lei pentru acuzații despre modul în care și-a finanțat Iohannis campania
Publicat: 15/01/2015, 18:36

În sancțiune a fost reținută și emisiunea „Breaking News” difuzată la România TV pe 2 noiembrie, în care a fost prezentată o știre cu titlul „Tupeu incredibil al lui Iohannis înainte de vot; Iohannis are în birou un tablou luat din Muzeul Brukenthal”. În știre se spunea că „prezidențiabilul are în biroul de la primărie un tablou de patrimoniu luat de la Muzeul Brukenthal”. „Tabloul nu este expus însă pentru vizitatori, ci a ajuns în biroul primarului. Iohannis se mândrește cu pictura extrem de valoroasă de la muzeu. De altfel, chiar el a retrocedat Muzeul Brukenthal Bisericii Evanghelice, deși baronul care l-a construit l-a lăsat prin testament comunității”. În urma difuzării știrii, CNA a primit o sesizare de la Muzeul Brukenthal.

Decizia de sancționare a România TV a fost luată la propunerea membrului CNA Monica Gubernat, pentru încălcarea articolului 64, alineatul 1, litera b din Codul audiovizualului, potrivit căruia „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință”, și a articolului 65, litera c din Cod – „În emisiunile de știri și dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: titlurile și textele afișate pe ecran să reflecte cât mai fidel esența faptelor și datelor prezentate”.

„Pentru” aplicarea acestei amenzi au votat Monica Gubernat, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu și Răsvan Popescu, în timp ce „împotrivă” a votat Radu Călin Cristea.

CNA a analizat, în ședința de joi, și o sesizare primită pe 14 noiembrie 2014, în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale, de la Klaus Iohannis, cu privire la emisiunea „Dosar de președinte” difuzată pe 13 noiembrie la România TV.

Potrivit lui Iohannis, pe 13 noiembrie, România TV a publicat, la ora 14.30, pe site-ul său oficial un articol cu titlul „Klaus Iohannis, susținut de un om al Moscovei”, potrivit căruia „candidatul ACL Klaus Iohannis este susținut de persoane dubioase, care au strânse legături cu Moscova, fiind finanțat de către multimilionarul Michael Schmidt, care este căsătorit cu sora lui Renato Usatîi – acționar la Gazprom și colaborator al Moscovei”.

„În urma publicării acestui articol, România TV a transmis acest subiect în aceeași zi (13.11.2014) în emisiunea «Dosar de președinte» de la ora 17.00, în care moderatorii Cristina Șincai și Silviu Mănăstire au lansat în dezbatere acuzații la adresa mea privind presupusa mea legătură cu acel domn din Rusia (…) În opinia mea, de această dată, România TV încearcă să lege numele și imaginea mea de pretinse ilegalități, fără vreo dovadă, fără vreun temei legal, prin simpla citire a unor declarații venite de la Chișinău din partea unui politician”, spune Klaus Iohannis, în sesizarea transmisă CNA.

De cealaltă parte, Roxana Niculescu, directorul de programe al România TV, a declarat, în ședința CNA de joi, că prezentarea subiectului privind campania lui Klaus Iohannis a fost abordat ca urmare a declarațiile politice făcute de Victor Alexeev, șeful organizației PSD din Republica Moldova. Ea a mai spus că România TV a prezentat documente potrivit cărora Iohannis a beneficiat, în campanie, de un apartament și de mașini puse la dispoziție de Michael Schmidt, șeful BMW Automobile Bavaria România.

„Sunt lucruri recunoscute (…), lucruri care nu au fost negate niciodată”, a spus Roxana Niculescu. Ea a mai spus că în emisiunea „Dosar de președinte” din 13 noiembrie, în care a fost abordat subiectul finanțării campaniei lui Klaus Iohannis, a fost prezent și reprezentantul ACL, Radu F Alexandru. „Acesta într-un fel sau altul putea să reprezinte interesele domnului Klaus Iohannis, ceea ce a și făcut. În timpul campaniei electorale, domnul Klaus Iohannis nu a participat la emisiuni de televiziune, la unele posturi de televiziune. Noi am dat ori de câte ori a fost posibil punctele sale de vedere”, a spus Roxana Niculescu.

În ceea ce privește subiectul referitor la Muzeul Brukenthal, Roxana Niculescu a spus că România TV nu a încălcat legislația audiovizualului.

„Este construită știrea astfel încât ni se transmite că, datorită faptului că Iohannis a retrocedat Muzeul Brukenthal, a primit acest tabou”, a spus membrul CNA Valentin Jucan. El a mai spus că România TV nu a prezentat și motivul pentru care tabloul respectiv nu ar trebui să se afle în biroul de la primăria Sibiu al fostului primar Klaus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Anunțul dimineții despre BANII DE PENSIE: Tot timpul se întâmplă problema asta
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum a reușit Jo să treacă peste despresie, după despărțirea de Juno: ”Unele au trecut,...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?