Apa de gură poate mări riscul îmbolnăvirii de cancer

Apa de gură poate mări riscul îmbolnăvirii de cancer
Publicat: 05/04/2014, 09:05
Actualizat: 05/09/2019, 00:09

O proastă igienă orală și controale neregulate la dentist, dar și folosirea excesivă a apei de gură, de peste trei ori pe zi, poate mări riscul îmbolnăvirii de cancer, reiese dintr-un studiu al Agenției Naționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului, citat de BBC.

Fumatul, consumul de băuturi alcoolice în exces și „un statul socio-economic scăzut” au fost de asemenea identificate drept elemente de risc pentru apariția cancerului de gât și al gurii.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.962 de pacienți bolnavi de cancer și 1.993 de subiecți „de control” din nouă state europene.

„Până acum nu era foarte clar dacă acești factori de risc dental au legătură cu riscurile cunoscute ale îmbolnării de forme de cancer orale”, a explicat profesorul Wolfgang Ahrens, director adjunct al unui institut german care a condus studiul.

Astfel, cercetătorii recomandă folosirea apei de gură doar în situații de absolută necesitate.

„Nu aș recomanda folosirea regulată a apei de gură. Există situații și afecțiuni pentru care un dentist ar putea prescrie apa de gură, cum ar fi faptul că un pacient are un flux salivar redus, însă pentru mine este suficientă, în general, folosirea unei paste de dinți cu fluor, precum și vizite periodice la dentist”, a precizat doctorul David Conway.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase