Arma cu care s-ar fi împușcat Van Gogh, vândută la licitație. Ce sumă trebuie să achite cumpărătorul

Publicat: 20/06/2019, 17:03

Arma cu care s-ar fi împușcat pictorul olandez Vincent Van Gogh a fost vândută pentru 162.500 de euro la o licitație care a avut loc miercuri, la casa Drouot din Paris, Franța, arată CBS News.

Pistolul Lefaucheux din care a pornit glonțul care l-ar fi rănit mortal pe Van Gogh pe 27 iulie 1890, la Auvers-sur-Oise (Val-d”Oise), era estimat la un preț cuprins între 40.000 și 60.000 de euro.

Arma nu a fost găsită decât în 1965, când un țăran a dat peste ea pe câmp. Cu toate că autentificarea obiectului nu este deloc solidă, a contat faptul că este vorba despre același calibru cu cel al armei care l-a rănit pe pictor și, mai ales, proveniența destul de sigură, pistolul fiind păstrat după descoperire de familia care deține hanul Ravoux d’Auvers-sur-Oise, unde a încetat din viață Van Gogh, la două zile după ce a fost rănit.

În 2016, arma a fost expusă la Muzeul Van Gogh din Amsterdam, Olanda.

Nici după descoperirea armei, misterul morții lui Vincent Van Gogh nu a fost spulberat, cercetătorii arătând că sinuciderea nu este deloc o ipoteză sigură. Una dintre idei ar fi aceea că pictorul ar fi fost rănit de un glonț declanșat accidental, dintr-o armă abandonată pe câmp de un grup de tineri care se jucau în apropiere.

Pictorul Vincent van Gogh este considerat una dintre cele mai influente figuri din istoria modernă a artei. Născut în 1853, artistul olandez a ajuns cunoscut abia după moartea violentă, la 37 de ani. Deși perioada sa creativă nu acoperă decât un deceniu, după moartea sa au rămas peste 2.000 de lucrări diverse, între care aproape 860 de tablouri.