Atentat de 1 Decembrie. Cum plănuiau, în 1915, maghiarul Toth și românul Baboș asasinarea premierului Brătianu

Publicat: 01/12/2015, 08:55
Actualizat: 05/07/2016, 21:25

Membrii importanți ai Partidului Conservator, Nicolae Filipescu și Tache Ionescu militau la acea data pentru intrarea imediată a României în razboi de partea Franței și Rusiei, iar Germania și Imperiul austro-ungar au încercat eliminarea lor fizică pentru a le contacara puternica influență în lumea politică de la București.

Atentatorii Ilie Toth și Ion Baboș au decis însă să nu-și ducă misiunea până la capat și s-au predat poliției la hotel Dacia aflat la acea data în Hanul lui Manuc. Din investigațiile coordonate de Iancu Panaitescu, directorul Siguranței și de prefectul Poliției Capitalei, Gheorghe Corbescu a reieșit că ei fuseseră instruiți de Iakob Offenberger, un avocat din Brașov care în ziua în care a fost arestat urma să aducă la București 8.000 de napoleoni de aur.

Sursa foto: Poliția Română

Expertiza Pulberăriei Armatei Dudești a stabilit ulterior că încărcătura explozivă era ascunsă în două valizele confecționate din piele negră și maro care conțineau fiecare câte un mecanism „precis și puternic pentru distrugerea la timp dorit”. Două fitile „Bickfort” asigurau detonarea în 12 secunde. Explozivul era alcătuit din cartușe cu acid picric și două capse detonante, iar „valizele au fost concepute în ansamblul lor de oameni versați”, piesele „nu sunt improvizate”, adaptările făcute „trădează opera unor oameni experimentați și nu putea da greș”, se mai arată în raportul Pulberăriei Armatei.

Sursa foto: Poliția Română

În urma anchetei poliția a aflat că atentatul urma să fie executat în seara zilei de marți, 1 decembrie 1915, de către doi indivizi: maghiarul Ilie Toth (alias Iles Raab) și românul Ion Babeș sau Baboș (cu pașaport pe numele Ilie Ștefănescu), instruiți și însoțiți de avocatul ungur Iakob Offenberger. Numele celor doi apar la data de 30 decembrie 1915 în „Buletinul pentru călători străini” al hotelului Dacia, verificat de agenții Siguranței. Atentatorii erau înregistrați ca artiști comici și foloseau pașapoarte emise de autoritățile de la Budapesta se mai afirmă în dosarul anchetei, păstrat la Arhivele Naționale.

Sursa foto: Poliția Română

În declarația data de Ilie Toth poliției după ce s-a predat, acesta afirmă că Șeful Siguranței de la Budapesta i-ar fi promis că „te voi scăpa de mizerie și-ți voi purta de grijă, să fi fericit până la moarte, numai să fi cuminte și ascultător”. Toth a mai povestit că după ce acceptat să lucreze pentru Imperiul austro-ungar a fost bine tratat cu delicatesuri și cu ”țigări din Egipt” și că ar fi primit și mari sume de bani. De altfel, el și complicele său au locuit la București înainte de atentat timp de 20 de zile unde au încercat să se integreze în viata orașului . Apoi, chiar în timp ce jucau billiard la cafeneaua Bristol sut chemați la Brașov pentru a prelua încărcatura explozivă, bani și pentru a fi din nou încurajați de către Siguranta austro-ungară. „Băeți nu trebue să uitați că avem sânge de ungur în noi. Nu trebue să ne lăsăm la o așa țară de nimică în lumea asta, care nu-și vede lungul nasului și vor să ne nimicească pe noi. Nu trebue să-i lăsăm în pace și trebuie să-i aducem în stare să meargă contra rușilor și cei din urmă să fim noi câștigătorii războiului”, mai afirmă Toth în declarația sa păstrată la Arhivele Naționale.

Sursa foto: Poliția Română

Odata ajunși în Gara de Nord cei doi au hotarât, însă, să desconspire acțiunea. După ce s-au cazat la Hotelul Dacia au cumparat o coală de scris și au facut o cerere către Nicolae Filipescu, cel care ar fi trebuit să fie una dintre țintele atentatului și i-au dus-o portarului de la locuința acestuia. Filipescu i-a primit, iar după ce au discutat acesta „a chemat doi agenți cari m-au dus cu trăsura la Siguranță”.

Sursa foto: Poliția Română

Sursa foto: Poliția Română

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași:...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier