Atentat de 1 Decembrie. Cum plănuiau, în 1915, maghiarul Toth și românul Baboș asasinarea premierului Brătianu

Redactor:
Clarice Dinu
În timpul neutralității României (1914-1916), la 1 decembrie 1915, polițiștii români au cercetat un atentat în urma căruia urmau să fie asasinați premierul Ion I.C. Brătianu, Take Ionescu și Nicolae Filipescu.Asasinatul a fost comandat de Puterile Centrale, cu scopul de a elimina adversarii intrării României în război, de partea Antantei.

Membrii importanți ai Partidului Conservator, Nicolae Filipescu și  Tache Ionescu militau  la acea data pentru intrarea imediată a României în razboi de partea Franței și Rusiei, iar Germania și Imperiul austro-ungar au încercat eliminarea lor fizică pentru a le contacara puternica influență în lumea politică de la București.

Atentatorii  Ilie Toth și Ion Baboș au decis însă să nu-și ducă misiunea până la capat și s-au predat poliției la hotel Dacia aflat la acea data în Hanul lui Manuc. Din investigațiile coordonate de Iancu Panaitescu, directorul Siguranței și de prefectul Poliției Capitalei, Gheorghe Corbescu a reieșit că ei fuseseră instruiți de Iakob Offenberger, un avocat din Brașov care în ziua în care a fost arestat urma să aducă la București 8.000 de napoleoni de aur. 

Sursa foto: Poliția Română

Expertiza Pulberăriei Armatei Dudești a stabilit ulterior că încărcătura explozivă era ascunsă în două valizele confecționate din piele negră și maro care conțineau fiecare câte un mecanism „precis și puternic pentru distrugerea la timp dorit”. Două fitile „Bickfort” asigurau detonarea în 12 secunde. Explozivul  era  alcătuit din cartușe cu acid picric și două capse detonante, iar „valizele au fost concepute în ansamblul lor de oameni versați”, piesele „nu sunt improvizate”, adaptările făcute „trădează opera unor oameni experimentați  și  nu putea da greș”, se mai arată în raportul Pulberăriei Armatei.

Sursa foto: Poliția Română

În urma anchetei poliția a aflat că  atentatul urma să fie executat în seara zilei de marți, 1 decembrie 1915, de către doi indivizi: maghiarul Ilie Toth (alias Iles Raab) și românul Ion Babeș sau Baboș (cu pașaport pe numele Ilie Ștefănescu), instruiți și însoțiți de avocatul ungur Iakob Offenberger. Numele celor doi apar la data de 30 decembrie 1915 în „Buletinul pentru călători străini” al hotelului Dacia, verificat de agenții Siguranței. Atentatorii erau înregistrați ca artiști comici și foloseau pașapoarte emise de autoritățile de la Budapesta se mai afirmă în dosarul anchetei, păstrat la Arhivele Naționale.

Sursa foto: Poliția Română

În declarația data de Ilie Toth poliției după ce s-a predat, acesta afirmă că Șeful Siguranței de la Budapesta i-ar fi promis că „te voi scăpa de mizerie și-ți voi purta de grijă, să fi fericit până la moarte, numai să fi cuminte și ascultător”. Toth a mai povestit că după ce acceptat să lucreze pentru  Imperiul austro-ungar  a fost  bine tratat cu delicatesuri și cu ”țigări din Egipt” și că ar fi primit și mari sume de bani. De altfel, el și complicele său au locuit la București înainte de atentat timp de 20 de zile unde au încercat să se integreze în viata orașului . Apoi, chiar în timp ce jucau billiard la cafeneaua Bristol sut chemați la Brașov pentru a prelua încărcatura explozivă, bani și pentru a fi din nou  încurajați de către Siguranta austro-ungară. „Băeți nu trebue să uitați că avem sânge de ungur în noi. Nu trebue să ne lăsăm la o așa țară de nimică în lumea asta, care nu-și vede lungul nasului și vor să ne nimicească pe noi. Nu trebue să-i lăsăm în pace și trebuie să-i aducem în stare să meargă contra rușilor și cei din urmă să fim noi câștigătorii războiului”, mai afirmă Toth în declarația sa păstrată la Arhivele Naționale.

Sursa foto: Poliția Română

Odata ajunși  în Gara de Nord cei doi au hotarât, însă, să desconspire acțiunea. După ce s-au cazat la Hotelul Dacia au cumparat o coală de scris și au facut o cerere către Nicolae Filipescu, cel care ar fi trebuit să fie una dintre țintele atentatului și i-au dus-o portarului de la locuința acestuia. Filipescu i-a primit, iar după ce au discutat acesta „a chemat doi agenți cari m-au dus cu trăsura la Siguranță”.

Sursa foto: Poliția Română

Sursa foto: Poliția Română

ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
ULTIMA ORĂ! S-a aflat prospectul vaccinului anti-COVID-19. Ce reacții adverse produce. Doamne..
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
Dispariție misterioasă în Marea Britanie: 50 de miliarde de lire sterline „sunt ascunse undeva, dar...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Veste GENIALĂ! Medicamente gratuite și compensate! Cine va beneficia de ele
Adevarul despre noii patroni ai lui Dinamo. Fotbalistii cer sprijinul Guvernului Orban. Ce se întâmplă...
AVEM prospectul vaccinului anti-COVID! Este ŞOCANT: Ce scrie în el
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Ruby a scos-o din sărite pe bunica ei. Cum a reacționat femeia: „M-ai zăpăcit”
Inchide