Atlantida modernă. Cum ar putea arăta orașele viitorului

Publicat: 09/12/2014, 19:22

Circa 4.000 de rezidenți și 1.000 de vizitatori vor putea să trăiască și să lucreze într-un fel de „Atlantidă modernă”, o sferă cu diametrul de 500 de metri care ar conține hoteluri, ansambluri rezidențiale, birouri, laboratoare de cercetare și centre comerciale, scrie Mediafax.

Nouă zecimi din aceste globuri din beton și materiale transparente vor pluti în ocean, însă sferele plutitoare ar putea fi complet acoperite cu apă în zilele cu vreme rea, coborând de-a lungul unui ax central, o uriașă structură elicoidală cu diametrul de 600 de metri, care ar coborî până la o adâncime de 4.000 de metri.

Construcția în spirală ar putea avea însă o lungime de 15 kilometri, ducând până la o construcție pe fundul oceanului, care ar funcționa ca o uzină de exploatare a metalelor rare și a altor resurse naturale.

Potrivit inginerilor vizionari de la compania Shimizu, aflați la originea acestui proiect imaginar, ar fi chiar posibil ca oamenii viitorului să utilizeze microorganisme denumite „metanogene” pentru a transforma în metan dioxidul de carbon (CO2) capturat la suprafață.

Energia ar urma să fie produsă prin analiză termică între fundul oceanului și suprafața acestuia.

Acest proiect ar costa 3.000 miliarde de yeni (20 miliarde de euro), iar întreaga tehnologie necesară ar putea fi disponibilă pe piață până în anul 2030.

Acest concept științifico-fantastic a fost gândit în colaborare cu mai multe organizații, inclusiv cu cercetătorii de la Universitatea Tokyo și de la Agenția japoneză pentru științe și tehnologii maritime (JAMSTEC).

„Am avut nevoie de doi ani pentru a concepe acest proiect cu tehnologii pe care noi le considerăm plauzibile în viitor”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei Shimizu.

Proiectul reprezintă cea de-a treia „nebunie arhitecturală” creată de firma niponă, după proiectul unui „megalopolis verde flotant” și cel al unui inel de energie solară în jurul Lunii pentru a alimenta Terra.

În 2012, o altă companie importantă de construcții din Japonia, Obayashi, a imaginat un ascensor care ar putea să îi ducă pe turiști la o altitudine de 96.000 de kilometri, care reprezintă un sfert din distanța dintre Terra și Lună. Acel ascensor futurist ar putea fi realizat din nanotuburi de carbon, un material de 20 de ori mai rezistent decât oțelul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase