Au fost descoperite cele mai vechi reprezentări ale unor constelații

Au fost descoperite cele mai vechi reprezentări ale unor constelații
Publicat: 14/07/2014, 19:49

În 1992, Uniunea astronomică internațională, reunită într-un congres la Roma, a alcătuit lista definitivă a constelațiilor. Numărul lor a fost fixat, pentru eternitate, la 88. Această listă are la bază o alta, mai scurtă, alcătuită de poetul grec Aratos din Soli în secolul al III-lea î.e.n. Cu alte cuvinte, afirmă autorii acestui articol publicat pe site-ul cotidianului Le Monde, grecii au fost aceia care, împrumutând multe cunoștințe de la mesopotamieni, au transmis omului modern „geografia” cerului.

În zilele noastre, constelațiile sunt cel mai adesea reprezentate prin linii care unesc diverse stele. Dar, la început, oamenii din Antichitate au recunoscut anumite forme în acele desene. În mod curios, niciun desen cu acele forme nu a dăinuit până astăzi. Singurele reprezentări de animale și de ființe mitologice care simbolizează constelațiile au apărut mult mai târziu, începând cu secolul al III-lea î.e.n. Ele figurează pe trei globuri antice reprezentând cerul, din metal și marmură. Înainte de acestea, au existat doar texte care descriau constelațiile.

Dar, un tânăr cercetător american, John Tristan Barnes, a făcut o descoperire senzațională: vizitând un muzeu dintr-un orășel din centrul Greciei, a găsit o cupă din ceramică. Aceasta este decorată cu desene cu animale. „O simplă friză animalieră”, explică eticheta aplicată pe vitrina în care se găsește obiectul. Tânărul cercetător devine tot mai curios, întrucât toate animalele care apar reprezentate pe vas par să aparțină unor constelații. Or, în anul 625 î.e.n., de când datează cupa, acest fapt ar fi complet inedit. John Tristan Barnes a făcut cercetări și a obținut din partea autorităților și a arheologilor care descoperiseră cupa cu 20 de ani în urmă permisiunea de a o studia.

Totuși, identificarea animalelor pictate pe cupă nu este o sarcină ușor de realizat, întrucât desenele nu sunt foarte clare. Savantul american a decis să respecte convențiile artistice ale epocii. De exemplu, unul dintre animale, înzestrat cu un cap nedefinit, este ori o panteră, ori un leu. Artizanii greci pot fi iertați: astfel de animale nu trăiau în acea vreme în Grecia.

După o examinare minuțioasă a fiecărui desen, cercetătorul american a alcătuit o listă cu animalele reprezentate pe cupă: un taur, un iepure (sau un câine), un câine de mari dimensiuni, un scorpion, un delfin, o panteră (sau un leu). Alte câteva lipsesc fără îndoială, întrucât o treime din acea cupă nu a fost descoperită.

Însă, de ce ar fi vorba de constelații? Artizanii greci din epocă desenau adeseori animale pe vasele lor. Dar, în general era vorba de scene domestice sau de vânătoare. Nu este însă cazul cupei respective. Ce ar face un delfin, de exemplu, printre toate acele animale terestre? Cât despre scorpion, specialiștii sunt obișnuiți să îl vadă ornând cu mândrie scuturile soldaților greci. Desigur, o parte a cupei reamintește de o scenă de vânătoare. Este aceea în care câinele de mari dimensiuni pare să urmărească iepurele – dacă al doilea animal este într-adevăr un iepure. Dar în acest caz, ce caută șarpele atât de aproape de ei? Logica acestei fresce animaliere nu este foarte clară.

Totul pare să capete sens atunci când „crucile” care decorează cupa sunt considerate reprezentări ale unor stele, iar animalele, astfel plasate pe cer, sunt constelații. Astfel se obțin, potrivit lui John Tristan Barnes, imagini cu constelațiile următoare: Taurul, Câinele mic sau Iepurele, Hidra (șarpele), Câinele mare, Scorpionul și Delfinul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Noi dezvăluiri bombă! Generalii Coldea și Dumbravă cereau 720 de mii de euro pentru a-i...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...