Au plătit câte 2.000 euro pentru sejururi în Tenerife și apoi nu am mai putut contacta agenția. Care sunt șansele să-și recupereze banii

Au plătit câte 2.000 euro pentru sejururi în Tenerife și apoi nu am mai putut contacta agenția. Care sunt șansele să-și recupereze banii
Concluzia unui american după ce a fost la plajă în Tenerife și în Mamaia - Sursa Foto: Pixabay
Publicat: 14/07/2015, 19:05
Actualizat: 04/08/2015, 01:20

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a înregistrat 45 de reclamații privind serviciile oferite de o agenție care vinde pachete turistice în Tenerife, potrivit ANPC.

Reclamanții, din toată țara, au încheiat online contracte cu agenția, valoarea fiecărui pachet fiind de aproximativ 2.000 de euro.

Ulterior, cei care au contractat pachete au fost informați că zborurile le sunt anulate și nu au mai putut contacta agenția de turism și, în unele cazuri, nici operatorul de zbor.

CJPC Timiș a transmis o invitație agenției prin care a fost solicitată dovada achitării charter-ului, aceasta neputând fi prezentată. Mai mult, agenția a solicitat companiei aeriene anularea a nouă dintre cele 15 zboruri contractate.

Dacă se face dovada achitării charter-ului către compania aeriană atunci reclamațiile vor fi redirecționate redirecționa către Centrul European al Consumatorilor ECC Net. În caz contrar, ele vor fi redirecționate către Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Timiș.

„ANPC a făcut demersuri solicitând informații edificatoare. Vrem să vedem a cui este vina, a operatorului din turism sau a companiei aeriene. Controlul este în plină desfășurare, iar după finalizare, în funcție de stabilirea vinovatului ne vom îndrepta ori către Poliție prin Serviciul de Investigare a Fraudelor, ori către Centrul European al Consumatorilor ECC Net. Sancțiunile vor fi maxime și întreprindem demersuri pentru a ajuta consumatorii fie de a-și face vacanța așa cum au plănuit, fie de a-și recupera banii”, spune președintele ANPC, Marius Alexandru Dunca.

ANPC îi sfătuiește pe consumatorii care contractează servicii turistice să verifice dacă agenția are poliță de asigurare în caz de insolvență, să consulte cu atenție contractul, în special datele legate de unitatea de cazare și categorisirea acesteia, detalii legate de mese, mijloace de transport, cuantum avans și alte termene de plata, să verifice oferta agenției, atât online, cât și în cataloage, și dacă aceasta corespunde cu realitatea.

Totodată consumatorii ar trebui să fie atenți în cazul unui preț suspect de mic.

Ei ar trebui să se asigure că agenția a întocmit toate documentele legate de achiziționarea unui serviciu (voucher-ul în cazul serviciilor turistice, biletul de transport în cazul serviciilor de transport, asigurare pentru pachetele de servicii turistice, factură, chitanță sau foaie de vărsământ de la bancă sau extras de cont) din care să rezulte că sunt beneficiarii serviciului respectiv.

În situația în care, la momentul achiziționării serviciilor, agenția nu își asumă responsabilitatea scrisă (asigurare storno, precontract) asupra imposibilității din partea consumatorului de a mai beneficia de serviciul respectiv (pentru un motiv personal întemeiat justificat în baza unui document), consumatorul se poate adresa printr-o reclamație scrisă în primul rând către agenția de turism de la care a achiziționat serviciul. Dacă problema nu se remediază se poate adresa ANPC sau CJPC.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Obligație pentru români. Plata impusă de stat de care nu pot scăpa: E pentru nimic
O nouă urgie peste România. Prăpăd în 12 județe
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Ana Blandiana, la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”: „Am învățat să citesc și am început...