Au trecut 18 ani de la anunțul care a uimit și revoltat o lume întreagă: Oaia Dolly, prima clonă, trăia la un institut scoțian

Publicat: 23/02/2015, 11:49
Actualizat: 20/03/2019, 15:10

Oaia Dolly a fost primul mamifer clonat cu succes dintr-o celulă somatică adultă, prin procedeul de transfer nuclear. Ea s-a născut pe 5 iulie 1996 și a avut trei mame – una dintre oile folosite în cadrul experimentului furnizând ovulul, o altă oaie ADN-ul și cea de-a treia fiind „mama surogat”.

Prezentarea procedeului utilizat pentru clonarea oii Dolly. Foto: Wikipedia

Cercetătorii care au inițiat acest experiment revoluționar au fost embriologul Ian Wilmut și biologul Keith Campbell. Ei au lucrat la acest proiect alături de colegii lor de la Universitatea din Edinburgh, Scoția.

Protest apărut în urma anunțului clonării oii Dolly. Manifestanții poartă o pancartă cu mesajul „Dragă Ian, nu te atinge de oameni”, adresat cercetătorului Ian Wilmut, unul dintre oamenii de știință care au lucrat la proiectul clonării oii Dolly. Foto: Martin Oeser/Mediafax Foto/AFP

Ian Wilmut și Dolly. Foto: Mediafax Foto/AFP

Prima clonă a primit numele de „Dolly”, după cântăreața de muzică country Dolly Parton, la sugestia unui membru al echipei care a ajutat la nașterea ei. Ideea i-a venit aflând că oaia a fost clonată dintr-o celulă mamară, Parton fiind cunoscută pentru bustul său generos.

Sursă: YouTube

Citește mai multe pe descopera.ro