Bogdan Enache
24.03.2015
Magazin

Aurul din fecalele umane valorează milioane de dolari

Aurul din fecalele umane valorează milioane de dolari
Un grup de cercetători americani caută metode de a extrage aurul și alte metale prețioase din fecalele umane, după ce a identificat cantități importante din aceste metale în reziduurile din stațiile de epurare din Statele Unite ale Americii.

Potrivit bbc.com, dacă aceeași concentrație de metale prețioase ar fi fost descoperită în roci, exploatarea minereului ar fi fost considerată viabilă din punct de vedere economic.

Detaliile acestui studiu au fost prezentate la cea de-a 249-a adunare națională a American Chemical Society (ACS), care a avut loc în Denver, Colorado.

Extragerea metalelor din reziduuri ar putea ajuta, de asemenea, la scăderea nivelului de eliberare a substanțelor toxice în mediul înconjurător.

„Aurul pe care l-am găsit era la nivelul unui depozit mineral minim”, a declarat coautoarea studiului, profesorul Kathleen Smith, de la US Geological Survey (USGS), Institutul de geologie american.

Pe lângă aur și argint, fecalele umane conțin cantități din metale rare precum paladiu și vanadiu.

„Suntem interesați de colectarea metalelor valoroase care pot fi vândute, inclusiv metalele mai importante din punct de vedere industrial, cum sunt vanadiul și cuprul, care se folosesc la fabricarea telefoanelor mobile, computerelor și aliajelor”, a spus Kathleen Smith.

Cercetătorii estimează că șapte milioane de tone de reziduuri solide sunt filtrate în stațiile de epurare americane în fiecare an. Circa jumătate din această cantitate de reziduuri este folosită ca fertilizator pe terenuri agricole și în păduri, în timp ce cealaltă jumătate este incinerată sau trimisă la gropile de gunoi.

Oamenii de știință experimentează utilizarea acelorași substanțe chimice (levigat) pe care industria minieră le folosește pentru a extrage metalele din roci.

Deși unele dintre aceste substanțe au o proastă reputație din cauza efectelor negative grave pe care le au asupra mediului, atunci când apar scurgeri sau accidente mai mari, Smith spune că, într-un mediu controlat, acestea ar putea fi folosite pentru recuperarea metalelor din reziduurile de la stațiile de epurare.

Într-un studiu anterior, o altă echipă de cercetători a stabilit, în urma unor calcule, că reziduurile generate de un milion de americani ar putea conține o cantitate de metale ce ar putea valora până la 13 milioane de dolari.

Inchide