Belgienii vor să înscrie cartofii prăjiți în patrimoniul mondial UNESCO

Belgienii vor să înscrie cartofii prăjiți în patrimoniul mondial UNESCO
Publicat: 30/11/2013, 16:24
Actualizat: 30/09/2018, 16:54

O asociație a producătorilor de cartofi prăjiți din Belgia a lansat o campanie națională pentru ca această specialitate culinară să fie inclusă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO, informează lefigaro.fr.

Cu ocazia „Săptămânii cartofilor prăjiți din Belgia”, eveniment care se va încheia pe 1 decembrie, Uniunea națională a producătorilor de cartofi prăjiți belgieni (L’Union nationale des frituristes belges/ UNAFRI) a decis să se mobilizeze pentru ca această specialitate culinară să fie inclusă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO, după modelul unor preparate din gastronomia franceză.

Cartofii prăjiți belgieni au o veritabilă reputație de apărat, întrucât 96% dintre familiile belgiene includ acest preparat cel puțin o dată pe lună în meniul lor. Belgienii spun că acest preparat specific, o combinație între cartofii din varietatea „bintje” și uleiul pentru prăjit, are un gust unic.

Belgienii care adoră cartofii prăjiți vor să promoveze preparatul și și-au fixat următorul obiectiv: recunoașterea pe plan mondial a acestui simbol al gastronomiei naționale.

„Gustul delicios al cartofilor prăjiți, atmosfera unică din restaurantele de profil și caracterul artizanal al producătorilor noștri fac din cartofii prăjiți nu doar un deliciu, ci și o bogăție culturală unică”, se afirmă într-un mesaj postat pe site-ul creat cu ocazia „Săptămânii cartofilor prăjiți din Belgia”.

Asociația UNAFRI a depus deja un dosar pe masa de lucru a ministrului flamand al Culturii și a făcut apel, în paralel, la sprijinul publicului, un element considerat vital. În acest sens, UNAFRI a lansat o petiție pe internet, dar și în restaurantele care prepară și comercializează cartofi prăjiți.

Președintele UNAFRI așteaptă decizia comunității flamande care va fi anunțată în decembrie. Cererea de recunoaștere a statutului special al cartofilor prăjiți belgieni va fi apoi trimisă comunității francofone și celei germanofone, înainte de a fi expediată la UNESCO.

„Este minunat că avem un proiect care promovează un element al culturii belgiene. Cartofii prăjiți ne unesc. Trebuie să renunțăm la această mentalitate tipic belgiană, potrivit căreia orice este belgian reprezintă ceva rău”, a declarat președintele UNAFRI.

Trei dintre elementele de patrimoniu cultural imaterial național, Ritualul Călușului, Doina și Tehnici de prelucrare a Ceramicii de Horezu, au fost înscrise în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Pe 17 octombrie 2003, după laborioase și îndelungi negocieri, Conferința Generală a UNESCO, reunită la Paris, a deschis spre semnare Convenția pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.

Patrimoniul Cultural Imaterial se referă la tradiții și expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri și evenimente festive, cunoștințe și practici referitoare la natura și la univers, tehnici legate de meșteșuguri tradiționale.

UNESCO a fost fondată la data de 16 noiembrie 1945, are sediul principal în Franța, la Paris, și are filiale active în diverse țări ale lumii. Scopul organizației este de a contribui la pacea și securitatea lumii prin promovarea colaborării între națiuni în diverse domenii, precum educație, știință, cultură și comunicații, pentru a se reuși stabilirea unui respect universal față de justiție, pentru corectitudinea justiției și pentru drepturile și fundamentele omului liber, indiferent de rasă, sex, limbă sau religie, potrivit Cartei Națiunilor Unite. România este membră UNESCO din 27 iulie 1956.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât