Ben Bradlee, directorul editorial al Washington Post în timpul scandalului Watergate, a murit

Ben Bradlee, directorul editorial al Washington Post în timpul scandalului Watergate, a murit
Publicat: 22/10/2014, 10:53

Ben Bradlee a fost director editorial al publicației americane Washington Post timp de 26 de ani, perioadă în care cotidianul a câștigat 17 premii Pulitzer și a cunoscut o dublare a audienței. Bradlee a fost recunoscut de colegi și concurență drept un simbol al jurnalismului american.

Implicarea sa în relatările din cadrul investigației privind spargerea dată în clădirea Watergate, un scandal ce avea să ducă, în august 1974, la demisia președintelui american Richard Nixon, a fost cea mai memorabilă reușită a sa în mesajele care au urmat anunțului decesului.

Președintele american Barack Obama l-a numit „un adevărat jurnalist”, care „a spus lucrurile ce trebuia să fie spuse” și „a transformat Washington Post într-unul dintre cele mai bune ziare ale țării”.

„Pentru Benjamin Bradlee, jurnalismul a fost mai mult decât o profesie, a fost un bun public vital democrației. Standardele sale privind relatarea onestă, obiectivă, meticuloasă a faptelor i-au încurajat pe atâția alții să aleagă această profesie”, a spus Obama.

Bob Woodward și Carl Bernstein, cei doi reporteri care au realizat ancheta în scandalul Watergate, au dat publicității o declarație comună, omagiind căutarea neobosită pentru adevăr și „necesitatea acestui demers” al lui Bradlee.

„Ben a fost un prieten adevărat și un lider genial în jurnalism. A avut curajul unei armate. Ben a avut capacitatea de a înțelege intuitiv istoria profesiei noastre, impactul formator pe care aceasta l-a avut asupra lui și asupra noastră, a tuturor. Dar a fost în mod clar neîngrădit de asta. A fost un om original care și-a creat singur drumul. L-am iubit mult și nu va fi niciodată uitat sau înlocuit în viețile noastre”, au spus cei doi reporteri ai Washington Post.

Martin Baron, actualul director editorial al ziarului american, a subliniat influența incredibilă și marcantă pe care a Bradlee a avut-o asupra istoriei și profesiei de jurnalist.

Ben Bradlee a murit marți, în casa sa din Washington. Potrivit soției sale, Sally Quinn, Bradlee a fost internat într-un azil, din cauza stării de sănătate precare și a bolii Alzheimer de care suferea de mai mulți ani.

În 2013, Bradlee a primit distincția Medal of Freedom („Medalia Libertății”, n.r.) din partea președintelui SUA Barack Obama, care a spus, atunci, că „pasiunea acestuia pentru acuratețe și descoperirea adevărului continuă să fie standardul în jurnalism”.

Un moment dificil al perioadei în care Bradlee a condus ziarul Washington Post a fost în 1981, când publicația a obținut un premiu Pulitzer pentru un articol despre un copil de opt ani dependent de heroină. Reportajul s-a dovedit a fi însă fabricat de reporterița Janet Cooke, iar ziarul a fost nevoit să înapoieze distincția.

Bradlee a rămas fidel publicației în toate perioadele sale. În 2010 a apărut într-o reclamă pentru versiunea optimizată pentru iPad a ziarului, care făcea referire, cu umor, la reputația sa.

Ben Bradlee s-a născut la Boston, într-o familie cu o istorie de 300 de ani în statul american Massachusetts. După cel de-Al Doilea Război Mondial, a lucrat la un ziar din New Hampshire, dar momentul care avea să declanșeze cariera în jurnalism a fost în 1948, când s-a angajat ca reporter la Washington Post. Bradlee s-a împrietenit cu unul dintre publisherii ziarului, Phil Graham, care avea relații în zona serviciilor secrete.

În 1951, Graham i-a oferit un post la ambasada americană din Paris, iar, în anul următor, s-a alăturat biroului de propagandă. În 1953 a devenit corespondent pentru afaceri externe al Newsweek, publicația intrată mai târziu în proprietatea Washington Post. Bradlee a revenit în capitala SUA lucrând la Newsweek, apoi s-a întors la Washington Post și a devenit director editorial al ziarului în 1965.

În 1971, jurnalistul a urmat exemplul ziarului New York Times și a publicat documente ale Pentagonului, o istorie secretă a războiului din Vietnam și informații legate de implicarea rușinoasă a Statelor Unite în diverse evenimente. Casa Albă a încercat să blocheze publicarea informațiilor, dar Curtea Supremă a Statelor Unite a decis contrariul.

Ben Bradlee a scris două cărți despre președintele american John F. Kennedy, cu care a fost prieten, precum și o autobiografie, „A good life”, publicată în 1995.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern