Bolile care pot fi provocate de tatuaje

Redactor:
Simona Tudorache
Bolile care pot fi provocate de tatuaje
Tatuajele sunt mai populare ca niciodată în zilele noastre. Conform unui sondaj realizat în SUA , în 2015, aproximativ 3 din 10 oameni au cel puțin un tatuaj. Un tatuaj este un desen permanent care se realizează prin injectarea unor pigmenți în derm. Artistul utilizează o ustensilă cu unul sau mai multe ace care perforează, în mod repetat, pielea. Cu fiecare puncție, specialistul introduce cu ajutorul acelor, subcutanat, picături mici de cerneală. Înainte de a vă face un tatuaj permanent, gândiți-vă însă foarte bine, deoarece multe persoane ajung să regrete acest proces.

 „În primul rând, asigurați-vă că salonul la care apelați este unul curat și bine întreținut, iar  tatuatorii  sunt artiști cu experiență  și respectă toate regulile de igienă.  Asigurați-vă că artistul tatuator își spală mâinile , poartă o pereche nouă de mănuși de protecție pentru fiecare client și  îndepărtează acul și tuburile din pachetele sigilate înainte de începerea procedurii.  Puteți contacta infecții grave din practicile neigienice și echipamentele care nu sunt sterile, de la cerneala contaminată cu bacterii sau mucegai, dar și de la apa nesterilă care se folosește la diluarea pigmenților. Nu există nici o cale sigură de a afla dacă cerneala folosită este sigură. Aceasta poate fi contaminată chiar dacă recipientul este sigilat sau eticheta spune că produsul este steril.  Dacă doriți ca tatuajul să fie vizibil sau ascuns sub îmbrăcăminte. alegeți cu atenție locul unde va fi localizat pe piele.  De asemenea, trebuie să fiți conștienți de faptul că o creștere în greutate – inclusiv acumularea de kilograme în timpul sarcinii – poate distorsiona tatuajul sau îi poate afecta aspectul””, precizează dermatologul Proca Ancuța pentru Gândul.

După tatuare pot apărea diverse complicații .

Infecții. „În cazul unei infecții, s-ar putea să observați o erupție  în zona tatuajului , vezicule sau pustule, să faceți febră, să aveți frisoane.  Dacă echipamentul folosit pentru a crea tatuajul este contaminat cu sânge infectat, puteți contracta infecții cu diverși agenți patogeni,  precum virusul HIV, virusul  hepatitic  B și  C , virusul HPV , herpes, molluscum contagiosum , sifilis ,  tetanos, tuberculoză și infecția cu stafilococ aureus meticilino-rezistenc, care poate duce la endocardită bacteriană în decurs de o săptămână de la efectuarea tatuajului”, spune specialistul.

Reacții alergice. „O erupție cutanată poate sugera, de asemenea,  o reacție alergică la pigmenți. Pigmenții din tatuaje pot provoca reacții alergice cutanate. Acest lucru poate să apară chiar și după câțiva ani de la realizarea  tatuajului. Și pentru că sunt  permanente, aceste alergii pot persista în timp și pot fi rezistente la tratament””, adaugă dermatologul Proca Ancuța.

Debutul unei afecțiuni dermatologice. „În cazul în care aveți predispoziția de a dezvolta o dermatoză precum psoriazisul, sarcoidoză , vitiligo, lichen plan,  sau suferiți deja de o boală de piele , poate apărea fenomenul Koebner, care constă în apariția unor leziuni la nivelul zonei tatuate , dar și pe întreg tegumentul””, subliniază dermatologul.

Reacția corpului la pigment.  „După realizarea unui tatuaj puteți dezvolta granuloame, noduli mici care se pot forma în jurul compușilor, pe care corpul îi percepe ca fiind străini.

Dacă aveți predispoziția de a dezvolta cicatrici keloide  sau hipertrofice, puteți avea același tip de reacție și la nivelul tatuajului””, afirmă Proca Ancuța.

Probleme în cazul unei investigații RMN. „Dacă vreodată veți avea nevoie de o investigație RMN trebuie să știți că, în cazuri rare, în timpul examinărilor, există posibilitatea ca  în zonele tatuate să  apară arsuri și edem. Uneori, pigmenții din tatuaj pot interfera cu calitatea imaginii.

În cazul în care vă gândiți că puteți îndepărta cu ușurință un tatuaj ,trebuie să stiți că majoritatea procedurilor de îndepărtare sunt destul de costisitoare, durează  o anumită perioadă de timp ( ședinte repetate ) și pot lăsa cicatrici permanente””, mai spune dermatologul Proca Ancuța.

 

 

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Dani Oțil, declarație bombă despre Simona Halep într-o discuție cu Mihai Bobonete: `Ai văzut ce...
Ioana Mihăilă, dezvăluiri despre relaţia cu Florin Cîţu. S-a întâmplat în primele două săptămâni de...
Vasile Firanda şi-a omorât partenerul de cină supărat că nu vorbea româneşte. Un deceniu de...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Elon Musk a recunoscut tulburarea psihică de care suferă: „Credeați că aș fi făcut toate...
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Țara în care poți munci doar dacă ești vaccinat. Regula e strictă, cine nu se...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Horoscop 10 mai 2021. Un început de săptămână dezastru pentru unele zodii. Ce spun astrele?
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum au reuşit doi români să transforme o casă ridicată în timpul Primului Război Mondial...
Inchide