Booktuberii români, tinerii care au făcut cărțile să fie „cool” pe Internet: „Absolut orice inovație ori pas important al omenirii, fie el bun sau rău, a avut o oarecare legătură cu literatura”

Booktuberii români, tinerii care au făcut cărțile să fie „cool'' pe Internet: „Absolut orice inovație ori pas important al omenirii, fie el bun sau rău, a avut o oarecare legătură cu literatura''
Publicat: 25/03/2018, 10:32
Actualizat: 02/09/2019, 21:36

Booktuberi sunt o comunitate a oamenilor pasionați să citească care, prin recenziile pe care le fac, încearcă să arate video lumea minunată a cărților în propriul stil.

Cei care fac BookTube în România sunt în general tineri care, în viața de zi cu zi, au joburi care nu au neapărat legătură cu literatura, sunt studenți sau chiar elevi. La ediția din acest an a Final Frontier vor vorbi booktuberii Irina Citeste, Cristina Boncea, Daria Prietena cu Cartile, Bookinista08 și Dor de lectura. Irina Citește, pe numele ei real Irina Stoica, este filolog de profesie. Cristina Boncea este studentă și scriitoare. Daria Prietena cu Cartile este unul dintre cele mai tinere personaje din lumea booktuberilor români, are 12 ani și este elevă. Loredana (Bookinista08) este traducător, iar Lucian (Dor de lectură) lucrează la o firmă de consultanță. Descopera.ro i-a luat la întrebări despre ei, BookTube, cărți și nu numai, iar răspunsurile lor le puteți găsi mai jos.

Cum v-a venit ideea să faceți BookTube?

Cristina Boncea: Când aveam treisprezece ani dețineam deja un blog de cărți și mi-a venit ideea de a face o recenzie video la unul dintre romanele Cristinei Nemerovschi. Am abandonat acel proiect fiindcă nimeni altcineva nu se preocupa în acea perioadă de booktubing, însă am revenit la el în anul 2015, fiind inspirată de grupul celor cinci care au înființat Cartepidemia. Perioada a coincis cu data publicării primului meu roman, Octopussy, așa că m-am gândit că ar fi un adaos convenabil ca promovare, alături de site-ul meu oficial.

Daria prietena cu cartile: Pur și simplu voiam să vorbesc cu cineva despre cărțile pe care le citeam.

Irina Citeste: Canalul meu a pornit ca o extensie a blogului – de ceva vreme scriam pe blog doar despre cărți și începusem, ușor-ușor, să descopăr BookTube-ul din străinătate. M-am întrebat câteva luni „cum ar fi dacă?”, până când am înregistrat pentru prima dată. După aceea a fost foarte simplu.

Loredana / Bookinista08: Ideea a căpătat contur în decurs de câteva luni, fiindcă mi-am făcut cu greu curaj să mă expun într-un asemenea mod în fața lumii întregi. Dar tot urmăream, și urmăresc în continuare, câteva persoane dragi din SUA, Regatul Unit și Australia, care fac BookTube, și mi-am spus: dar oare ce se va întâmpla dacă mă apuc și eu de BookTube? Am crezut sincer, și am avut dreptate, că pot stabili așa o legătură mult mai sinceră și mai directă cu iubitorii de lectură de pretutindeni, decât prin scris.

Dor de lectura: Da, e o poveste pe care o relatez cu plăcere deoarece mereu îmi aduce un zâmbet pe chip când mă gândesc la acest lucru. După ce am comandat un pachet de cărți la mâna a doua a autorului meu favorit, Stephen King, de la o doamnă din Cluj, am fost sunat de aceasta să fiu informat de starea cărților și să negociem prețul. Din una în alta am aflat că și dânsa e fan King, așa că în loc să discutăm afaceri, am început să vorbim despre cărți și ce ne place la acest autor, să împărtășim păreri etc. După mai multe zile în care efectiv vorbeam la telefon despre diferite cărți a vrut să știe despre ce este vorba în noua carte a lui King „Dr. Sleep”. Lovit de o inspirație de moment, am hotărât brusc să vorbesc despre acestă carte și predecesoarea acesteia „Shining” într-un clip pe care sa îl postez pe Youtube. Am încropit rapid un intro și am filmat cu telefonul mobil, am postat și am așteptat. Inițial, clipul trebuia să fie urmărit doar de persoana în cauză, dar vizualizările creșteau constant depășind 100, ceea ce pentru mine la vremea respectivă a fost mai mult decat incredibil.

CITEȘTE PE DESCOPERA.RO CONTINUAREA INTERVIULUI

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului