Britanicii au produs carburant „din aer”. FOTO+VIDEO

Publicat: 23/10/2012, 09:52
Actualizat: 21/03/2019, 09:39

Reprezentanții unei firmei britanice susțin că au produs, în premieră mondială, din luna august și până în prezent, cinci litri de carburant „din aer” și că descoperirea lor ar putea să pună capăt dependenței oamenilor față de resursele din ce în ce mai scăzute de combustibil fosil, informează Daily Mail.

Cei de la Air Fuel Synthesis, o firmă care are sediul în orașul Stockton-on-Tees din nord-estul Marii Britanii, au folosit o mică rafinărie cu ajutorul căreia au fabricat carburant din dioxid de carbon și din vapori de apă.

FOTO: YouTube

În prezent, reprezentanții acestei firme lucrează încă la dezvoltarea acestui proces și au nevoie să se alimenteze cu energie electrică de la rețeaua națională pentru a-l susține. Cu toate acestea, ei speră ca în cele din urmă să poată să își susțină procesul de fabricație cu ajutorul energiei obținute din resurse regenerabile.

În următorii doi ani, cei de la Air Fuel Synthesis speră, de asemenea, să își construiască propria uzină, la scară comercială, să aibă capacitatea de a produce o tonă de carburant pe zi și să se extindă în domeniul obținerii de combustibil „verde” pentru aeronave.

FOTO: YouTube

„Ne gândim ca până la finalul anului 2014, dacă vom reuși să obținem forduri, să producem carburant folosind resurse energetice regenerabile și să o facem la scară comercială”, a declarat Peter Harrison, directorul executiv al firmei britanice, în cadrul unui eveniment care a avut loc săptămâna aceasta la Londra.

Tehnologia folosită de către britanici are la bază combinarea aerului cu hidroxid de sodiu, apoi supunerea compusului rezultat la un proces de electroliză pentru a elibera dioxid de carbon pur. Acesta intră apoi în reacție cu hidrogen apărut în urma electrolizei apei pentru a produce o hidrocarbură.

FOTO: YouTube

Procesul este considerat, în momentul de față, a fi unul mult prea costisitor pentru a putea fi viabil din punct de vedere comercial, având în vedere faptul că producerea unei tone de dioxid de carbon costă până la 400 de lire, echivalentul a 491 de euro.

FOTO: YouTube