Călătoria în timp este posibilă, însă doar în viitor, spune un fizician britanic

Călătoria în timp este posibilă, însă doar în viitor, spune un fizician britanic
Publicat: 14/09/2013, 19:24
Actualizat: 30/07/2014, 13:11

Călătoria în timp este posibilă, însă doar într-o singură direcție – în viitor, nu în trecut -, a declarat fizicianul britanic Brian Cox într-o prezentare științifică pe care a susținut-o la British Science Festival, informează huffingtonpost.com.

„Principala întrebare care se pune este aceasta: «poate fi construită o mașină a timpului?». Răspunsul este acesta: «da, putem să călătorim în viitor»”, a declarat Brian Cox, profesor de fizica particulelor la Universitatea Manchester, în prezentarea sa de o oră pe care a susținut-o, marți, în cadrul evenimentului citat. „Oamenii vor avea aproape o libertate totală în călătoria lor în viitor”.

Potrivit cercetătorului britanic, călătoriile în viitor sunt posibile, pe baza teoriei generale a relativității, enunțată de Albert Einstein. „Oamenii vor putea să călătorească câteva sute de ani sau chiar câteva mii de ani în viitor, dacă vor călători cu o viteză foarte mare, apropiată de viteza luminii”.

Discovery News a explicat teoria denumită „Paradoxul gemenilor”. „Imaginați-vă o pereche de gemeni – unul stă pe Terra (Geamănul A), în timp ce celălalt (Geamănul B) se îmbarcă pe o navă spațială și călătorește în spațiu cu o viteză relativistă. În comparație cu intervalul de timp trăit de Geamănul A pe Terra, intervalul de timp trăit de Geamănul B în spațiu se micșorează. Dacă timpul curge mai încet pentru Geamănul B, atunci, când acesta va reveni pe Terra, unde timpul a curs mult mai repede, Geamănul A va fi îmbătrânit semnificativ mai mult decât Geamănul B. Mecanismul din spatele acestui fenomen se numește «dilatarea timpului» și el are efecte cu atât mai puternice, cu cât oamenii vor călători în spațiu cu viteze care se apropie tot mai mult de viteza luminii”, informează Discovery News.

Să te întorci înapoi din viitor sau să călătorești într-un anumit punct din trecut este mult mai puțin probabil, consideră Brian Cox. Bazându-și teoria pe popularul serial științifico-fantastic britanic „Doctor Who”, Brian Cox spune că personajul principal din acest serial, supranumit „The Doctor”, ar avea nevoie de o „gaură de vierme” pentru a putea să se întoarcă în trecut. Existența acestei punți teoretice, descrisă ca un fel de scurtătură în binomul spațiu-timp, propusă de savanți pe baza teoriei generale a relativității a lui Einstein, nu a fost niciodată demonstrată. Și, chiar dacă o „gaură de vierme” ar fi descoperită sau ar fi creată, nimeni nu poate să garanteze că oameni ar putea într-adevăr să o folosească pentru a călători în timp.

Brian Cox nu este însă singurul cercetător care consideră, în teorie, că o „gaură de vierme” le-ar permite oamenilor să călătorească înapoi în timp. La începutul acestui an, astrofizicianul Eric W. Davis de la EarthTech International Institute for Advanced Studies a declarat că o „gaură de vierme” ar fi cea mai bună opțiune pentru călătoriile în timp. Însă, așa cum a recunoscut și acest cercetător, a fi nevoie de „un efort herculean pentru a transforma o gaură de vierme într-o mașină a timpului”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
David Beckam, în război cu un actor cunoscut. Miza este uriașă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri